Zahui till Turkiet och andra internationella övergångar

Häromdagen blev det klart att landslagsspelaren Nathalie Fontaine nästa säsong skall spela för Tarbes i Frankrike, dit hon flyttar från rumänska Sepsi. Fontaine blev, tillsammans med Danielle Hamilton-Carter och för övrigt också Sverigebekantingen Adrienne Webb, rumänsk mästare med sitt lag. Förra säsongen, under sitt första år som yrkesspelare blev hon också nationsmästare, fast den gången i Tyskland, med Wasserburg.

Nu har nästa utlandssvenska, och landslagsspelare, skrivit på för en ny klubb. Det är Amanda Zahui, för närvarande Sveriges största internationella namn, som lämnar USK Prag, där hon spelat en säsong, för att istället ansluta till storklubben Yakin Dogu i Turkiet. Men allra först skall ju Zahui göra ytterligare en säsong i WNBA, där hon spelar för New York Liberty.

För Zahui handlar det om en återkomst till den penningstinna turkiska ligan. Hon spelade där säsongen 2015-16, under sitt första år i Europa, i Adana Aski. Det gick inget vidare för laget, men den svenska rookien som samma år hade debuterat i WNBA, gjorde bra ifrån sig. Hon snittade elva poäng och fem returer och året i Turkiet blev en språngbräda till bättre kontrakt och lag. Från Adana gick Zahui till Nadezdha i Ryssland innan hon hamnade i Prag.

Yakin Dogu är ju klubben där Elin Eldebrink spelat två säsonger, och som ryckt fram som Turkiets främsta-, och ett av Europas ledande dambasketlag. De kom fyra i årets Euroleague, är just nu i semifinalspelet i Turkiet och har haft en fin kontinuitet i spelartruppen de senaste åren. Till nästa säsong väntar dock en del förändringar. Det som är känt är att laget tappar sin amerikanska stjärna, Courtney Vandersloot, världens förmodligen just nu bästa point guard, som skall spela för UMMC Ekaterinburg. Ny vid sidan av Zahui är Chelsea Gray, amerikanskan som den senaste säsongen var lagkompis med Frida Eldebrink i Botas.

Och vad gäller internationella (europeiska) övergångar, så är en hel del redan klart. Noterbart är att Euroleaguemästarna UMMC Ekaterinburg redan har sett om sitt hus ordentligt inför nästa säsong. Klubben har förlängt avtalen med Maya Moore och Alba Torrens, och värvat nytt i Courtney Vandersloot, Maria Vadeeva och Jamierra Faulkner. Vad gäller deras värsta konkurrent, Dynamo Kursk, ser det inte lika ljust ut i dagsläget. Sonia Petrovic har visserligen förlängt, och Marta Xargay ansluter från USK Prag, men en drös stjärnor har spelat färdigt i Kursk. Vadeeva går som sagt till UMMC och det är också bekräftat att varken Angel McCoughtry, Epiphanny Prince, Nneka Ogwumike eller Anna Cruz kommer att återvända.

Här följer ett antal noterbara internationella övergångar som redan är klara, men också några kontrakt som förlängts:

Cecilia Zandalasini, Famila Schio till Fenerbahce

Kiah Stokes, Botas till Fenerbahce

Chelsea Gray, Botas till Yakin Dogu

Amanda Zahui, Prag till Yakin Dogu

Erica Wheeler, Besiktas till Nadezdha

Ksenia Tikhonenko och Zhosselina Maiga, kvar i Nadezdha

Angel Robinson, Laura Gil, Erica de Souza och Chrissy Givens, kvar i Avenida

Aija Putnina, Mersin till Avenida

Marta Xargay, Prag till Dynamo Kursk

Sonia Petrovic, kvar i Dynamo Kursk

Moriah Jefferson, Las Vegas till Galatasaray

Alysha Clark, Polkowice till Lyon

Clarissa dos Santos, Flammes Carolo till Lyon

Johanne Gomis, kvar i Villeneuve

Mariona Ortiz, Belfis Namur till Castors Braine

Karlie Samuelson, LA Sparks till Castors Braine

Celeste Trahan-Davis och Merike Anderson, kvar i Castors Braine

Antonia Delaere, kvar i Castors Braine

Diamond Deshields, kvar i Cukorova

Queralt Casas, Landes till Flammes Carolo

Kaleena Mosqueda-Lewis, kvar i Flammes Carolo

Cristina Ouvina och Katherine Plouffe, kvar i Bourges

Hind Ben Abdelkader, kvar i Hatay

Maya Moore och Alba Torrens, kvar i UMMC Ekaterinburg

Maria Vadeeva, Dynamo Kursk till UMMC Ekaterinburg

Courtney Vandersloot, Yakin Dogu till UMMC Ekaterinburg

Valeriane Ayayi, Bourges till Prag

Marielle Amant, Villeneuve till Lattes Montpellier

Jelena Milovanovic, kvar i Sopron

Jamierra Faulkner, Chicago Sky till UMMC Ekaterinburg

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *