Utlandssvenskor och DU 18-EM

Ytterligare ett par svenskor har fått klart med europeiska klubbar de senaste dagarna. För Matilda Claesson från Norrköping, ursprungligen Södertälje, blir det första året som professionell utomlands. Claesson skall spela för nykomlingen Eintracht Braunschweig i tyska bundesliga, där det i våras blev tronskifte, då Keltern tog titeln från Wasserburg. Om Braunschweigs chanser att hävda sig är svårt att sia. Klubben har i alla fall satsat ordentligt på importer. Hittills klara förutom Claesson är två amerikanskor och slovenska Rupnik, som gjort en hel del landskamper för sitt land. Claesson själv är ju en spelare som inte gör bort sig i någon ända av planen och bör ha goda förutsättningar att få en tydlig roll i laget.

Att Farhiya Abdi kontrakterades av Galatasaray kom lite som en överraskning. Efter sin tid i WNBA och skadan hon ådrog sig har ju Abdi haft lite kämpigt att hävda sig, t o m återkomma till den nivå hon hade innan skadan. Det har varit spel i flera länder och klubbar utan att det riktigt har lyft. Bara de två senaste säsongerna har hon spelat i Israel, Turkiet, Spanien och Polen. Nu återvänder hon alltså till Turkiet och Galatasaray, där man tycks hysa stort förtroende för henne. Trots sina 27 år beskrivs hon märkligt nog som ”rising star” inom europeisk basket.

Galatasaray hade en besvärlig säsong i ligan förra säsongen. Det blev en åttondeplats för Istanbulklubben och respass direkt i slutspelet. Inte heller spelet i Euroleague blev framgångsrikt, men Gala lyckades via den turneringen nå en plats i slutspelet i Eurocup. Där gick de hela vägen, efter att ha slagit Venezia i finalen över två matcher. Det räddade i någon mån klubbens säsong.

Hittills klara för Gala är klubbikonen och landslagsguarden Isil Alben och litauiska centern Monika Grigalauskyte. Dubljevic, Petronyte och Paris har lämnat och troligen återvänder inte stjärnan Allie Quigley. Men några bra värvningar är att vänta, i synnerhet efter förra säsongen i den inhemska ligan, där rivaliteten är stor, inte minst i Istanbul. Fenerbahce lyckades ju vinna mästerskapet i våras.

De här svenskorna är så här långt klara för spel i europeiska klubbar:

Ellen Nyström, kvar i Gipuzkoa (Spanien)
Elin Gustavsson, Bembibre (Spanien) till Uni Ferrol (Spanien)
Nathalie Fontaine, Sepsi (Rumänien) till Tarbes (Frankrike)
Josefine Vesterberg, Belfis Namur (Belgien) till Kangoeroes (Belgien)
Elin Eldebrink, Yakin Dogu (Turkiet) till Avenida (Spanien)
Kalis Loyd, Flammes Carolo (Frankrike) till Sesto SG (Italien)
Paulina Hersler, Florida till Mann Filter (Spanien)
Veronika Mirkovic, Colorado State till Italien
Johanna Prytz, AIK till Nymburk (Tjeckien)
Crystal Bittar, AIK till Nymburk (Tjeckien)
Amanda Zahui, USK Prag (Tjeckien) till Sopron (Ungern)
Matilda Claesson, Norrköping till Eintracht Braunschweig (Tyskland)
Farhiya Abdi, Wisla Krakow (Polen) till Galatasaray (Turkiet)

De här spelarna har återvänt till Sverige:

Ellen Åström, Bembibre (Spanien) till Telge
Mikaela Gustafsson, Osnabrück (Tyskland) till Telge
Abigail Asoro, Chemnitz (Tyskland) till A3

Om de här spelarnas nästa klubbadress är inget ännu känt:

Frida Eldebrink, Botas (Turkiet)
Danielle Hamilton-Carter, Sepsi (Rumänien)
Binta Drammeh, Lucca (Italien)
Evelyn Ovner, Northumbria (GB)
Maria Gültekin, Elazig (Turkiet)
Rauschan Gültekin, Bayrakli (Turkiet)

Under lördagen börjar DU 18-EM och dess A-grupp, en turnering där Sverige förra sommaren kom på åttonde plats. Laget leddes då i stor stil av Klara Lundquist, som toppade den svenska statistiken i praktiskt taget alla kategorier. Lundquist hade en mäktig turnering, där hon snittade 23 poäng, vann EM:s skytteliga och valdes in i turneringens all star team.

I år får Sverige klara sig utan Lundquist och den som sannolikt måste visa vägen offensivt är Moulayna Johnson, som förra säsongen gjorde sin första säsong i den svenska ligan, i AIK. Viktiga roller får också Eosspelarna Felicia Dourva och Sara Lundqvist, samt Sofia Persson (BG Luleå) och så point guarden Patricia Elias från Telge Basket. Tre spelare födda -01 har fått plats i Åke Bärlins trupp, bland dem Tova Sabel från Alvik, som var väldigt dominant i Sveriges DU 16 förra spelåret.

Sverige startar spelet på lördag kväll kl. 21 mot regerande mästarna, Belgien. Övriga lag i Sveriges grupp är Italien och Kroatien, som kom tia och nia förra året. Dem möter Sverige på söndag kl. 21 respektive måndag 16.30. Oavsett hur det går i gruppspelet, så får man ju numera en ”extra” chans i åttondelen, dit alla lag tar sig. Och skulle spelet kärva så kanske det svenska laget kan göra det som med FIBA-terminologi kallas för ”doing a sweden”, d v s att rädda skinnet och platsen i A-gruppen genom att ta sista chansen och lyckas vinna just den där kritiska matchen. Det har ju hänt några gånger under årens lopp, nu senast i DU 20-EM, där Sverige vann en enda match (av sju) i turneringen, den i åttondelen då man slog Ryssland.

Storfavorit att vinna EM är Belgien och alla förstår därmed att det svenska laget står inför en rejäl utmaning på lördag kväll. Det belgiska laget har tre av sina tongivande spelare från förra året med även i år: tvillingarna Billie och Becky Massey, samt Marie Vervaet. Billie Massey blev förra året MVP och lär ha en dominant roll även i år. Som utmanare till Belgien ses främst Tyskland, som har en fin generation med mycket talang, inte minst spelare som Nyara Sabally, Luisa Geiseloder och Emily Bessoir. Men turneringen innehåller många profiler. En spelare som skall intressant att se är det kroatiska ”underbarnet”, guarden Nika Muhl, som satta all tänkbara rekord på hemmaplan. Och redan på måndag får vi möjligen att beskåda hur det svenska laget hanterar henne.

6 Replies to “Utlandssvenskor och DU 18-EM”

 1. DU 18 -Inte mycket att ägna tid åt…tyvärr. Många spelare är riktigt skrala. Vill inte låta som en pessimist men det verkar bli svårt att hänga kvar i A gruppen. De får väl se till att vinna den där måstematchen då……

  1. Det är inte rättvist att kalla tjejer som bär svensk landslagströja för skrala. Dem har tillbringat många timmar i hallen, tränat och slitit hårt och förtjänar lite mer respekt.
   U18 har förlorat två matcher så här långt, men har inte gjort bort sig.
   Med tanke på hur mycket man satsar på basket i Sverige är det ett under att man har så många ungdomslag i A gruppen och att man kan spela jämt mot dem bästa i Europa.
   Heja U18!

   1. okej…slätstruket, ordinärt, lagom, halvbra, försöksvilligt, ihärdigt, ambitiöst??
    många jobbar säkert hårt, det gör många elever i skolan också, men det är inte det som betygsätts.

 2. Med vilka attribut skulle man beskriva 12 bästa elever på en skola? Gissar på väldigt bra, duktig, till och med fantastisk. Dem 12 bästa eleverna i Sverige skall man inte ens prata om – men jag är lite osäker om dem hade platsat i A gruppen i Europa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *