Svenskorna i Europa

Idag, onsdag, inleds finalen i Eurocup. Semifinalerna bjöd på två överraskningar, där Galatasaray (Turkiet) besegrade Avenida (Spanien) och det italienska laget Reyer Venezia spelade bort Hatay (Turkiet). Gala vann hemmamatchen med sju poäng och lyckades hålla förlusten borta nere på två, medan Venezia stod för en jättevändning efter förlust med 20 i Turkiet i den första matchen. Venzia lyckades mot alla odds vinna hemma med 23 mot ett närmast lamslaget Hatay, som tillhör den absoluta toppen i Turkiet och kan betraktas som Yakin Dogus tuffaste konkurrent i kampen om det turkiska mästerskapet.

Kvällens match spelas kl.19 i Istanbul och returmötet i Venedig nästa onsdag. Finalen är Galatasarays chans att rädda en medioker säsong, där de missade slutspelet i Euroleague men lyckades nå femteplatsen i sin grupp, vilket gav fribiljett till kvarten i Eurocup. Och hemma i Turkiet sladdar Galatasaray betänkligt. Med två matcher kvar i grundserien ligger Gala på åttonde plats och kan möjligen hålla sig kvar där och rädda en slutspelsplats.

Orsaken till Galatasarays svaga säsong är resursbrist. Serbiska coachen Maljkovic har helt enkelt inte fått möjligheten att värva ett tillräckligt slagkraftigt lag. Men ett par absoluta toppspelare har de, främst amerikanska stjärnan Allie Quigley, fransyskan Olivia Epoupa, Litauens center Gintare Petronyte och Jelena Dubljevic , montegrinskan. På bakplanen har de hemmastjärnan Isil Alben och det är de här spelarna som Galatasaray skall sätta sitt hopp till om laget skall lyckas ro hem titeln.

Venezia kan sägas ha ett ännu mindre namnkunnigt lag, ledda av amerikanskan Riquna Williams. Venezia har dock ett jämnt lag och lever högt på sitt lagspel och sammanhållningen. Och att det kan räcka långt visade de tydligt i semifinalen. I övrigt hänger mycket även på deras slovakiska center Maria Ruzickova, amerikansk-rumänskan Ashley Walker samt hemmaspelarna Dotto, Carangelo och De Pretto.

Matchen sänds på FIBA:s Youtube-kanal för den som är intresserad.

Och så en titt på hur de svenska utlandsspelarna sköter sig i dessa slutspelstider:

I Tjeckien har Prag och Amanda Zahui stormat fram till finalen, där de kommer att ställas mot antingen Brno eller Nymburk. I den kommande finalen lär Prag krossa motståndet, oavsett vad som står på andra sidan. USK Prag är helt enkelt i en egen klass i Tjeckien och Zahui fortsätter att visa upp stora siffror i matcherna, senast i semin mot Sokol i semin blev det 16+16 i poäng och returer.

Den turkiska ligan har två omgånger kvar innan slutspelet inleds och där kommer båda tvillingarna Eldebrink att delta. Elin Eldebrink och Yakin Dogu ser ut att vinna grundserien och Botas, med Elin Eldebrink, har efter en knackig säsongsinledning spelat upp sig till plats fyra. De båda svenskorna spelar riktigt bra i sina respektive lag. Elin är ju alltid stabil och Frida levererar nu  regelbundet på en nivå som man känner igen. Hon har det fina poängsnittet 14,5.

Även den franska ligan är fortfarande inne i grundserien. En omgång återstår och Flammes Carolo, där vi har Kalis Loyd, har sedan länge säkrat en plats i slutspelet och kommer att landa på en säker andraplats i tabellen. Loyd får som vanligt stort förtroende, spelar nästan 30 minuter per match och har en gjuten plats i startfemman. Loyd är ju extremt viktig defensivt, men är också en ledare på planen. Hennes årssnitt offensivt är 8,8 poäng och fyra returer.

I Spanien missade Bembibre (Elin Gustavsson och Ellen Åström) slutspelet. De kom på elfte plats i grundserien med 9-17 i matcher men räddade fortsatt ligakontrakt. Ellen Nyström och Gipuzkoa just nu spelar kvartsfinal mot Mann Filter från Zaragoza. Ställningen är 1-1 i matcher och den avgörande matchen, spelas på torsdag kväll, då Gipuzkoa har bortaplan. Gipuzkoa kunde ha knytit ihop säcken i match 2 men föll med knappa fyra poäng. Nyström levererade då elva poäng. Lyckas Gipuzkoa vinna kvarten så väntar Girona i semin.

Farhiya Abdi får i snitt 15 minuter per match, och snittar fem poäng, i den tuffa konkurrensen i Wisla Krakow, Polen. Wisla har ett starkt lag, som landade på andra plats i serien, utmanövrerade Gorzow med 3-0 i kvartsfinalen, men hamnade nu att möta Polens bästa lag, CCC Polkowice, i semin. Det ännu mer stjärntyngda Polkowice, Polens representant i Euroleague, tycks inte ha tagit spelet i ligan på allra största allvar, i förvissning om att de skulle vinna de matcher som de behövde. Och så har också skett, men det blev inte bättre än en tredjeplats. Lite surt för Wisla, som får finna sig i att vara rejäla underdogs mot Polkowice.

Binta Drammeh och hennes Lucca, för övrigt regerande mästare i Italien, spelar just nu kvartsfinal mot Napoli, där ställningen är 1-1 i matcher, i bäst av tre. Lucca kom fyra i grundserien och får favoriten Famila Schio på sin lott om de klarar av Napoli. Det hela avgörs på fredag kväll. Drammeh fortsätter att producera bland de allra bästa i Lucca och har ett poängsnitt på 13,2, och dessutom fem returer.

Den tyska ligan har nått semifinal, dock utan svensk representation, eftersom Chemnitz, med Abigail Asoro, som nådde åttondeplatsen i grundserien, fick respass i kvarten, av Keltern. Det blev 0-2 i matcher. Asoros säsong är över, men den har slutat med den äran. Hon har svarat för 16,6 poäng och tio returer i snitt.

I andradivisionen, 2 Bundesliga, som spelas i två divisioner, har vi Mikaela Gustavsson i den ena gruppens final. Kul för Gustavsson och Osnabrück, som är hennes lag, och som får anses vara favoriter i finalspelet efter sin triumf i grundserien, som de vann med 17-3 i matcher. Finalmotståndaren, Wolfenbüttel, kom trea med 14-6. Finalen inleds på lördag, på Wolfenbüttels hemmaplan. Mikaela Gustavsson har en stor roll i Osnabrück. Hon är starter, spelar mest av alla (25 minuter) och har under säsongen levererat 10,5 poäng och 6,5 returer i snitt.

Vår ”rumänska duo”, Nathalie Fontaine och Danielle Hamilton-Carter, i mästarlaget Sepsi, är på god väg att försvara mästerskapet. Spelet pågår i semi, där Sepsi har 1-0 mot Napoca och sannolikt stänger matchserien på torsdag. Sepsi är särklassiga i Rumänien och det är svårt att se att något lag skall kunna rucka dem på vägen till titeln. Svenskorna spelar i snitt 21 respektive 16 minuter, med Fontaine som den bättre poängplockaren av dem, med 12,5 per match. Båda tar strax under fem returer i snitt.

Josefine Vesterberg och hennes belgiska lag, Belfis Namur, har en tuff uppgift i ligans semifinal, där mästarna och favoriterna, Castors Braine, står för motståndet. Braine, som är Belgiens representant i Euroleague, får anses vara storfavoriter i semin men också att vinna mästerskapet. Braine vann den första matchen, på bortaplan, och just ikväll spelas den andra. Namur får nog vara nöjda med att ha nått till semin. Svenskan har haft en hygglig säsong, fått spela 25 minuter per match och snittat åtta poäng + fem returer.

I Storbrittanien huserar som bekant numera Evelyn Ovner, som gör sin första proffssäsong efter collegetiden. Ovner spelar i Northumbria, som ligger sexa i grundserien när två omgångar återstår. Hon har gjort överraskande bra ifrån sig, med fina snitten 13,3 poäng och 8,7 returer.

Till sist vänder vi blicken mot Luxemburg, där Stefanie Yderström som vanligt producerar fint för sitt Etzella. Konkurrensen är ju inte direkt mördande i Luxemburg, men Yderströms poängsnitt 17,6 är finfint. Det ger henne en åttondeplats i skytteligan, bland alla amerikanskor. Grundserien pågår fortfarande, men Etzella ser tyvärr ut att missa slutspelet, dit bara fyra lag tar sig.

 

 

3 Replies to “Svenskorna i Europa”

  1. Tapio en fråga angående Amanda, kommer hon att spela WNBA el har hon blivit bortplockad. Har inte sett att hon signat New York ännu…

  2. Bea
    Jodå, Zahui är med. Hon kommer nog inte upp på ”transactions” eftersom hon har ett gällande kontrakt. Zahui är med på årets laguppställning, där klubbarna sätter upp alla spelare som har kontrakt (både de som har kontrakt för hela säsongen och de som har training camp kontrakt).
    http://liberty.wnba.com/roster/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *