Olika mål för lagen: Wetterbygden

Foto: Anders Tillgren

Wetterbygden har i år gjort något så unikt som att ta klivet upp i Basketligan både med herr- och damlaget. Såvitt jag vet har ingen förening i modern tid gjort det. Och Wetterbygden blir för övrigt bara den tredje föreningen som i dagsläget har lag både i damernas och herrarnas liga inom ramen för samma verksamhet. De två andra är Norrköping och Södertälje.

Det är både en och annan som ställt sig frågan: kommer det verkligen att gå, kommer Wetterbygden att klara det ekonomiskt? När man pratar med Dennis Aulander om den saken, så säger han att de aldrig skulle ha tagit de här stegen om de inte trodde på det, men uttrycker också tydligt att väldigt mycket arbete återstår. Och det handlar inte bara om det ekonomiska, för Wetterbygden har inga avsikter att bli en dagslända, liknande AIK, som fick vika ned sig efter bara en säsong i damernas liga efter en säsong som präglades av bekymmer med ekonomi, organisation och arrangemang.

– Det har inte gått för fort för oss, men fortare än vi trodde, säger Aulander.

När Huskvarna i ett svep blev av med RIG, DLT och Miki Herkel, så var det ett hårt slag för basketfästet. Men istället uppstod samarbetsprojektet Wetterbygden och, efter bara några år, när man kommit en bra bit på vägen, måste man säga att initiativet varit sällsynt lyckat. Att man rest sig på det här sättet och hittat en ny väg för att åter bli en faktor inom svensk basket är inget annat än imponerande. Dennis Aulander uttrycker det om att ”det här är faktiskt bättre än det vi hade förr”.

Viktigt framöver blir att ta organisationen, som idag kan sägas utgöras av ett antal eldsjälar, vidare och till nästa nivå. Eldsjälarna har skött föreningen och dess utveckling på fritiden, företrädesvis på kvällar och helger. Framöver behövs det folk som arbetar för Wetterbygden 8-17 på vardagarna och det första steget i den processen blir att att anställa en klubbdirektör, som faktiskt blir den första avlönade i organisationen som inte är spelare eller coach. Jobbet är vikt för Thomas Ekström, som Aulander beskriver som ”sin vapendragare” och som har en lång bakgrund i basketen i Huskvarna. Det blir Ekströms uppgift att säkerställa och utveckla organisationen, medan Aulander även fortsättningsvis kommer att koncentrera sig på det rent sportsliga.

Vad gäller arrangemang menar Aulander att klubben har på fötterna efter att ha bestått provet i Superettan på både dam- och herrsidan. Men även på den fronten behövs det fler händer och bredare kompetens. Samma sak vad gäller informationshanteringen. Men inte ens idag behöver Wetterbygden skämmas i det avseendet. Faktum är klubben redan är klart bättre på att informera om vad som händer i föreningen och i spelartrupperna än majoriteten av de befintliga ligaklubbarna.

Herr- och damverksamheten finansieras på två olika sätt. Herrlaget har en enskild kapitalstark sponsor, som själv tagit initiativ till herrarnas ligasatsning och säkerställt den ekonomiskt. På damsidan handlar det om fler men mindre sponsorer, 7-8 företag, som Aulander säger på sikt måste bli 15-20. En viktig faktor i kontakterna med näringslivet med damverksamheten är att Wetterbygden säkrade en förlängning med Louice Halvarsson. Som en stor och känd stjärna betyder det mycket att hon finns i laget och klubben som en galjonsfigur.

Men Halvarssons deltagande betyder förstås också mycket sportsligt. Varje svensk klubb skulle ge sin högra hand för att ha henne i spelartruppen. Men hon fungerar också som en ”spelarmagnet”. Det är många som vill spela i ett lag där Halvarsson finns och redan nu har Wetterbygden, delvis på den grunden, gjort ett par bra svenska värvningar i Rakel Gyberg (från Norrköping) och Sofia Hägg (Luleå).

Sju spelare är i skrivande stund klara för Wetterbygden inför nästa säsong, och vid sidan av några förlängningar är ytterligare värvningar att vänta

– Vi behöver definitivt fylla på med ytterligare spelare, säger Aulander.

– Men vi måste gå iland med ekonomin innan de sista pusselbitarna är på plats, för vi kommer inte att handla för pengar vi inte har.

Kanske kan vi förvänta oss att Wetterbygden fyller på med ytterligare minst en svensk värvning och en importspelare. Med ett par kompletterande val av god kvalitet skulle nykomlingen få en intressant spelartrupp som inte kommer att göra bort sig i ligan och uppnå det som man siktar på.

– Slutspel är ett rimligt mål för damlaget, säger Dennis Aulander.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *