Olika mål för lagen: Luleå Basket

Foto: Anders Tillgren

Spel i en av de europeiska cuperna blir det för Luleå kommande säsong, antingen Eurocup eller östeuropeiska ligan. Beslut om den saken kommer när vi vet mer om hur det blir med spelformen i EEWBL. Mest troligt lutar det åt Eurocup, men ett mål är förstås också att på nytt försvara guldet på hemmaplan.

Fem raka SM-guld har Luleå Basket tagit. Det är en enastående bedrift, även om andra gjort det före dem. Men det var i basketens ”yngre dagar”. Blackeberg gjorde det på 60-talet, Telge (SBBK) på 80-talet och Arvika på 90-talet. Konkurrenssituationen är däremot en helt annan i dagens läge och sportens utveckling gör att Luleås prestation framstår i ett annat ljus. De tio åren innan Luleå tog sitt första guld, 2014, var det t ex fem olika klubbar som vann mästerskapet.

För varje vunnet SM-guld kommer det första förlorade guldet närmare, men icke desto mindre har coach David Visscher bestämt sig för att ta ytterligare ett år som ansvarig. Klubben ville ha ett längre avtal, men Visscher bara en säsong. När det gäller hans kommande lagbygge så vet vi inte riktigt vad vi har att vänta. Det kan bli stora förändringar, men det kan också bli så att basen och kontinuiteten består.

Väldigt mycket kommer att hänga på hur det blir med den svenska trion Anna Barthold, Allis Nyström och Chioma Nnamaka. Barthold har ju under flera år pratat om att nästa säsong kan bli hennes sista. Nyström sägs vilja testa sina vingar utomlands och hur Nanamka tänker är inte känt. För Visscher är i alla fall prio 1 att behålla de här tre. Det skulle ge honom grundbulten för nästa års lag.

Oavsett hur det blir med de här tre, och det kan ju hända att allt från ingen till alla tre stannar, så har naturligtvis Luleå musklerna och resurserna att ställa ett slagkraftigt lag på benen. Och det skall vi naturligtvis räkna med att de kommer att göra. Men blir det en genomgripande förändring så är ju inget givet, oavsett vilka spelare som ansluter. Framgångarna de senaste säsongerna har kommit tack var flera olika faktorer, men bland det viktigaste har varit att duon Barthold och Nyström stått för den vinnarkultur och stabilitet som inget annat lag kunnat matcha. Det tycks inte spela någon roll vilka spelare som kompletterar dem. De vinner icke desto mindre.

Luleå och David Visscher jobbar hur som helst intensivt med att forma spelartruppen säsongen 2018/19. De nämnda tre spelarna är som sagt högprioriterade, men man vill också behålla de övriga svenskorna. Det är nog viktigt att Luleå börjar matcha in lite yngre spelare i laget. Av dem har ett par inte kunnat spela alls på grund av skador. Felicia Visscher kommer att opereras och risken är stor att även nästa säsong blir söndertrasad. Förhoppningsvis kan Luleå räkna med att Rebecka Garderyd kan vara på benen i höst och äntligen börja spela efter sina långvariga skadebekymmer. Elin Lomgren räknar man nog också med, liksom Sofia Hägg. Situationen med Hägg verkar dock lite osäker. Hon sägs vara benägen att flytta för att få mer speltid och minst ett par klubbar söderöver rycker i Hägg för att kontraktera henne.

När jag frågade Visscher om vilken spelartyp han forst och främst söker så sa han en ”scoring point guard”. Det ser han som nyckeln för resten av lagbygget och är också i linje med Visschers filosofi. Det finns hopp om att Jessica Thomas återvänder, men helst sägs hon vilja testa sina vingar i en större europeisk liga. Thomas gjorde en riktigt bra förstasäsong som proffs och stod pall riktigt bra när det drog ihop sig. Det kan man också säga om hennes guardkollega från Miami, Adrienne Motley. Hon kommer dock inte att spela för Luleå kommande säsong. Och vi skall nog inte räkna med att Silvia Favento gör det heller.

Det blir nog en ny uppsättning importer för Luleå och frågan är hur Jennifer Hamson skall ersättas. Att kontraktera Hamson för en hel säsong är uteslutet eftersom det är alldeles för dyrt, även för Luleå. Att hon kom till klubben i slutet av säsongen var ekonomiskt hanterbart för Luleå, eftersom Hamson hade spelat färdigt i Australien men ville fortsätta säsongen för att kunna kvalificera sig för ett nytt år i WNBA. Och det gick ju trots allt inte vägen. Men minst en import i positionerna 4-5 utgår vi ifrån att Luleå kompletterar med.

Men det senare hänger också på vilka svenska värvningar som Luleå kommer att göra, för att sådana kommer kan vi nog slå fast. Om allt det här räcker för att nästa år åter stå där med bucklan får vi se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *