Olika mål för lagen: Högsbo

Foto: Anders Tillgren

Två lag är nykomlingar när ligan startar i höst. Det ena, Wetterbygden, skrev jag några rader om häromdagen och nu har turen kommit till det andra, Högsbo. Efter flera år satsning är det äntligen dags att testa vingarna på en ny nivå för Göteborgslaget och inget hade väl förväntat sig något annat än att coachen Andreas Johansson, som varit sex år med laget, varav fyra som head coach, skulle fortsätta leda laget.

Därför blev det en rejäl antiklimax när Johansson, som har ett gott anseende och måste betraktas som starkt framtidsnamn inom elitcoachingen, tidigt meddelade att han kliver av. Arbetet i klubben gick inte längre att kombinera med familjelivet och Andreas Johansson valde det senare. Vid sidan av elitlaget ingick det i hans uppgifter att coacha flera andra lag. Fritiden blev begränsad och min gissning är att han försökte få till en annan situation i och med uppflyttningen till ligan, men inte lyckades få igenom den med klubben.

Hur som helst, in i head coach rollen kliver istället Robin Sandberg, som de senaste två åren varit i Mark Basket. Även han är en stor coachtalang, visserligen ännu ung och ganska oerfaren, men som under sina två första år på seniorelitnivån nått bra resultat och visat sig vara både driven och listig. Han blev under sin första säsong i Mark vald till ”Årets coach” och var under förra spelåret tillsammans med Taylor-Lundgren i Eos den som fick ut mest av sitt material. Bland annat lyckades Mark med en bedrift som inget annat lag klarade av, att besegra både Luleå och Udominate.

Att Högsbo siktat in sig på Sandberg är bergipligt och sannolikt har de gjort ett bra val. Den nye coachen har dessutom en annan privatsituation än Andreas Johansson och har lättare att ta på sig det som blev lite för mycket för denne. För Sandberg blir uppgiften inte olik den roll han hade i Mark, d v s coacha elitlaget, men också några andra lag, företrädesvis i de äldre åldersklasserna. Men i Högsbo kommer han också att vara huvudansvarig för hela damverksamheten.

– Lika mycket jobb som i Mark men helt andra förutsättningar, säger Sandberg om sitt nya uppdrag.

Det han syftar på är förstås att Högsbo har helt andra muskler än hans förra arbetsgivare och att han kan räkna med en helt annan support. Högsbo, som är baserat i Västra Frölunda, driver en verksamhet med mer än 600 aktiva, där på elitsidan även herrlaget nått långt och idag spelar i Superettan. De disponerar och driver en egen arena, Gothia, och arrangerar årligen den till omfattningen oerhört stora och sannolikt högst lönsamma Göteborg Basket Festival med över 500 deltagande lag. Tittar man i föreningens kontaktlista så ser man att antalet anställda uppgår till åtta personer. Det är en stor apparat att dra runt.

Som förening har Högsbo en inriktning och en verksamhetsidé som kan sägas vara typiskt svensk, d v s en där man kombinerar socialt ansvarstagande och skapande av bredd med elitsatsningar. I klubbens idédokument kan man bl a läsa: ”Högsbo Basket är en ungdomsförening som är öppen för alla och som har ambitioner att utveckla lag till högsta serien” och ”Högsbo Basket skall ge alla medlemmar chansen att få spela på sin nivå”. 

Organisatoriskt, sportsligt och resursmässigt tyder allt på att det inte är någon duvunge som nästa säsong tar klivet upp i Svenska Basketligan Dam. Vad jag förstått kommer man dock att vara lite försiktig den första säsongen med tanke på att så mycket, inte minst i ekonomiska hänseenden, blir nytt för dem. Och det låter ju som en klok tanke. Vad det betyder för spelartruppen kommande säsong och vad man kommer att tillåta sig ifråga om värvningar återstår att se.

Robin Sandberg var efter sina två år i Mark på gång tillbaka till Luleå. Han fick dock inte jobbet som instruktör på Luleå BG och såg sig tvungen att tacka nej till uppdraget som assisterande i Luleå Basket eftersom det inte är ett heltidsjobb. När han kom i kontakt med Högsbo blev istället Göteborg hans hemvist den närmaste tiden.

Vad gäller lagbygget kommer Sandberg, som damansvarig, att vara den som drar i trådarna och har sista ordet, inom ramen för den budget han är tilldelad. För Sandberg  blir det dock bråda dagar framöver. Just nu  avslutar han som bäst spel- och skolåret i Kinna, men han har hunnit med en visit i Göteborg för att bekanta sig med klubben och delar av spelartruppen. Sommaren blir dock sönderhackad av främst hans engagemang i DU16-landslaget, som spelar sitt EM sist av alla, i slutet av augusti.

Siktet är för Högsbo inställt på slutspel under den första ligasäsongen.

– Det är ett bra mål, säger Robin Sandberg.

– Jag räknar med att vi kommer att ha en import och eventuellt ytterligare en om ekonomin tillåter det. Men viktigast blir att vi kan kontraktera basen av de befintliga spelarna.

De han främst syftar på är den erfarna insidespelaren Hanna Johansson, litauiskan Ieva Ivaskevicute, Elin Ljungberg och inte minst de unga systrarna Fredriksson. Båda har tyvärr redan varit rejält skadedrabbade, men Ida, född -98, återkom under förra säsongen och spelade elva matcher och var en av lagets allra viktigaste kuggar. Elin, född -00, kunde inte spela nästan alls, men beräknas vara tillbaka när spelet startar i höst.

Sandberg hoppas också att Thomas Roslund fortsätter som assisterande, och möjligen att ytterligare en person ansluter till coachstaben.

 

 

One Reply to “Olika mål för lagen: Högsbo”

  1. Hej Tapio! Jag har precis tagit min sjuksköterskeexamen och kommer efter sommaren att börja jobba heltid som sjuksköterska. Jag kommer därför inte att spela i Damligan i år då jag kommer att jobba oregelbundna tider och det blir svårt att kombinera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *