Olika mål för klubbarna: Mark Basket

Foto: Christer Hansson

Några ligalag siktar på att delta i europeiskt cupspel och aspirerar på SM-guldet, andra på att nå semifinal, ta sig till slutspel eller hålla sig kvar. Att de resultatmässiga målsättningarna varierar är inte konstigt. Alla måste agera utifrån sina förutsättningar. Det viktigaste är trots allt att samtliga klubbar och lag gör klart för sig vad de vill uppnå och utformar sin verksamhet och sitt agerande med det som utgångspunkt.

Förbundet beslutade i våras att skrota kvalet till ligan och bestämde sig för att de lag som skulle delta, Uppsala, Wetterbygden och Högsbo, alla skulle få platser i högsta serien nästa säsong. Ligan består därmed av elva lag, vilket på sikt skall bli tolv. Därmed har en intressant situation uppstått, en situation som flera lag har uppmärksammat och tagit sikte på. Förutom Högsbo och Wetterbygden, som under ett par år varit ligaaspiranter, finns i dagsläget bara en klubb som uttalat har som mål att ta sig upp. Det är Östersund.

Det kan naturligtvis dyka upp nya klubbar med ligaambitioner, men så länge det bara är Östersund är den tolfte platsen mer eller mindre vikt för dem. Det betyder att de andra elva lagen förmodligen inte behöver oroa sig för nedflyttning den närmaste tiden, kanske under de närmaste 2-3 åren. Den ”säkerheten” ger förstås möjligheter för lagen. De kan i bästa fall i lugn och ro skapa nytt och bygga för framtiden, i klartext ägna sig åt spelarutveckling istället för att försöka vinna mästerskapet, något som de allra flesta ändå inte kan.

En klubb som tagit fasta på det nya läget är Mark. Många har ställt sig frågan hur det är med föreningen och om den har ambitioner att fortsätta i ligan, eftersom Mark den senaste säsongen kanske inte gick kräftgång, men definitivt på sparlåga. Det har ställts frågor om hur det egentligen varit ställt med organisation och resurser. Bland annat har ju klubbens externa kommunikation varit närmast obefintlig och lagbygget präglats av stora brister. Det har också undrats om Frank Alm, mannen som länge varit föreningens galjonsfigur och ”starke man”, tagit sin hand från verksamheten och om det bidragit till tomgången.

När jag pratade med Alm bekräftade han att engagemanget den gångna säsongen varit ytterst begränsat för hans del. Det berodde bland annat på att han bytt jobb, men det mesta tyder på att han nästa säsong är tillbaka. Bland annat skall han coacha klubbens lag i damettan och ta mer aktiv del i klubbens verksamhet över huvud taget, inklusive ligalaget.

Alm bekräftade att allt inte fungerat till belåtenhet i föreningen. Det måste tas nya tag och skapas förbättringar i saker som arrangemang, organisation och ekonomi. Han menade också att många personer förra året var i nya roller i föreningen, vilket bidragit till situationen. Summa summarum, en hel del behöver tas tag i och förbättras, men i grundfrågan finns inga tvivel. Mark skall fortsatt ha ett ligalag, men någon topposition i ligan är siktet inte inställt på. Och det blir inget liv i sus och dus. Däremot kommer verksamheten att ta en annan inriktning.

Uppsidan för Mark är att den sportsliga situationen i klubben, läs ungdomsverksamheten, är i ett mycket bra skick. Årgångarna -01, -02 och -03 är t ex väldigt starka och tillhör de bästa i landet. Det gör att Marks inriktning de närmaste åren blir att bygga underifrån och att matcha in spelare från de egna leden i ligalaget. Mark har visserligen under många år lyft upp egna spelare, även förra säsongen, då t ex en spelare som Anna Golob fick chansen och gjorde överraskande bra ifrån sig, men de närmaste åren kommer den modellen att bli mer systematiserad. Det gynnsamma läget på ungdomssidan och situationen i ligan skall möjliggöra detta.

Det här framtidsscenariot utesluter dock inte förstärkningar utifrån. Om det finns möjligheter att få till sig någon svensk spelare som passar in så kommer klubben att ta den. Och vad gäller importer så är planen att man skall börja säsongen med endast en sådan. Än så länge är också coachfrågan olöst. Mark räkna inte med att Robin Sandberg fortsätter, utan en ny måste rekryteras. Det enda som är säkert i det avseendet enligt Frank Alm är att det inte blir han.

 

 

 

2 Replies to “Olika mål för klubbarna: Mark Basket”

 1. Hej Tapio o tack för du är bäst på följa dambasket!
  Dock vill tycker jag du är lite hård mot oss angående de två sista säsongerna. Jag har varit med i klubben sedan 1974 förutom några år på slutet av 80-talet då jag var i Sundsvall.
  Men de två sista åren har vi inte vart så dåliga som det känns när du skriver. Jag har assisterat Robin o förra året kom vi fyra och i år gick vi till slutspel o fick till en avgörande match mot Luleå i kvarten 🙂

  Jag håller med dig till hundra procent att vi är kassa på kommunikation. Men kom inte och säg att vi var bättre för några år sedan 😂

  Vi kör vår mesta kommunikation via Matkbladet som läses av 97% av innevånarna i Mark! Förstår att övriga Sverige läser Markbladet till 0,0000 1%.

  Jag tycker styrelsen och de som jobbat med klubben gjort ett kalasjobb! Tänk på att klubben kanske har + 15 ungdomslag förtum tre seniorlag och att klubben även sköter om matchläggning av de två RIG-lagen och detta gör klubben med noll anställd administrativ personal. Imponerande!

  Det som gör det krångligare att nå högre upp i ligan är att de numer finns betydligt fler utländskt i trupperna kontra tidigare år. Kom ihåg själv vad du skrev om de svenska poängskörden i semifinalen mellan Udominate o Visby 🙂
  Vi har inte den budgeten att köpa in x antal utländska spelare och tycker heller inte det är kul. I ett lite samhälle som Kinna/Skene tycker även publiken att det är roligare med lokala förmågor som hittar korgen!
  Då vi nästa år även har ett div 1 lag innebär detta mindre pengar till ligan och det är det min gamla vapendragare Frank är inne på mellan raderna.

  Men vi kommer kämpa på!

  Fortsätt skriv Tapio för vi behöver dig!

  Hälsar Fredrik

  1. Tack för dina rader, Fredrik
   Självklart har du en insyn i Mark som jag saknar. Mitt perspektiv är åskådarens, den intresserade utomstående, och i det avseendet vill jag ändå hävda att förra säsongen var ert klenaste på länge i flera avseenden. Och det bekräftar ju Frank i sina kommentarer. Oerhört märkligt det där med Markbladet för övrigt!
   Men på det hela taget är det ändå oerhört starkt av er, på en så liten ort, att kunna hålla en så bra sportslig verksamhet, ett RIG och ett ligalag. Kanske är det gränsen till vad ni mäktar med?
   Och så gillar jag ju er satsning på eget, svenskt material.
   Lycka till framöver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *