Nya soppan i Udominate

Det enda man kan vara säker på när det gäller Udominate är att det aldrig går särskilt länge mellan de mindre angenäma händelserna. De är nu så många att man inte längre orkar hålla räkningen. Det senaste är som bekant att head coachen, Julian Martinez Alman åkte direkt hem till Spanien efter att ha coachat Udominate till seger mot Eos i Lund i lördags. Enligt vad Alman säger till VK har han inte fått ut lön de senaste tre månaderna och att klubben därmed är skyldig honom runt 90 000 kronor.

Almans agent lär ha klagat hos Udominate över den uteblivna ersättningen och då fått svaret att coachen kunde säga upp sig om han var missnöjd. Och missnöjd var ju Alman, så då lämnade han helt enkelt. Det är helt enkelt i linje med det intryck man har av Alman som person. Han är en professionell baskettränare med ett ganska jordnära och omelankoliskt sätt när det gäller yrket. Basketen är det han lever på och får han inte får lön för sin möda så jobbar han inte. Alman är också en väldigt rak person och tydlig med sina åsikter. Det är svart eller vitt och inte så mycket krumbukter.

Spelarna uppges ha fått beskedet om att Alman lämnar på söndagens morgon. Enligt Oscar Stenberg har coachen däremot inte meddelat sin arbetsgivare att han slutar, men icke desto mindre lät Stenberg redan på söndagen meddela att en ny coach kommer att offentliggöras redan under måndagen. Den nye/nya skall tydligen leda laget nästa säsong. Att processen med att rekrytera en ny coach är långt gången tyder givetvis på att klubben redan innan Alman lämnade haft ambitionen att byta ut honom. Det kan t o m vara så att de lät bli att betala Alman för att driva fram en uppsägning från spanjorens sida. Att något orsakat en fnurra på tråden mellan klubben och coachen är alldeles klart, och lika tydligt är att deras uppfattningar om orsakerna till den uteblivna lönen gär vitt isär.

Enligt informationer jag fått har klubben gjort rätt för sig gentemot spelarna, bland vilka uppfattningen är att coach Alman visserligen varit tuff och bestämd, men att han varit uppskattad för sina kunskaper och sätt att coacha laget, och att de tycker det är synd att han lämnat laget.

Mycket tyder alltså på att klubben av någon anledning haft som ambition att bli av med coach Alman och oavsett vad som ligger bakom Almans uttåg så kan man konstatera att något alltid rör på sig på coachfronten i just Udominate. När Alman tillträdde verkade det som om klubbens företrädare hade lärt sig något av coachröran de senaste säsongerna, att de hade förstått att hålla fingrarna borta och låta coachen göra det jobb som denne är satt att göra, att självständigt leda laget. Stenberg skulle ta ett rejält kliv tillbaka, och från en position i styrelsen arbeta med sponsor- och strategifrågor. Till hans efterträdare som general manager utsågs Joakim Genetay och Bo Ågren-Malm blev sportchef. Enligt uppgifter från Umeå tyder dock det mesta på att Stenberg nu är på väg tillbaka till en mer aktiv roll i föreningen. Att han kommer att vara mer synlig, kanske t o m på planen, resten av den här säsongen, är nog inget dåligt tips.

Man kan ju undra hur den person är skapt som är intresserad av att ta över coachrollen i Udominate efter allt som hänt i klubben. Men det finns alltid hugade spekulanter. Det är bara ett litet fåtal som kan välja, vraka och ställa villkor på sina coachjobb. I övrigt är det klubbarnas marknad. Det stora flertalet skulle ta ett internationellt coachjobb med vilka villkor som helst, bara för att få chansen att leda ett lag på den nivån.

Därför kommer Udominate ganska enkelt hitta en ny coach som är villig att kasta sig in i infernot, Högst troligt finns det redan en kö av hugade spekulanter. Och rykten om olika namn är redan igång, där bland annat Jens Tillman och Jan Enjebo nämns. Den senare lanseras av bloggaren Mr. Basket (Torbjörn Björnström) i Umeå som spekulerar i att ”bossens släkting kan vara på väg in i laget”, och med honom Stefanie Yderström som ny spelare.

Hur som helst kommer turbulensen i Umeåklubben med största säkerhet att fortsätta. Och själv undrar man hur de orkar. Idrotten även på den här nivån måste väl i grund och botten vara baserad på glädje. När så mycket negativt, besvärligt och tråkigt händer, är det svårt att förstå vad som är vitsen med att hålla igång en satsning som den i Udominate. För vems skull görs den och i vilket syfte? Vem har glädje av den? Vad försöker man bevisa?

 

 

3 Replies to “Nya soppan i Udominate”

  1. Hade något liknande hänt i annan lagsport i Sverige så hade det nog nämnts i andra medier än wordartbloggen, nsd och vk bloggen. Spännande att följa basketens ”dokusåpa” som säkert kan vinna guld om ett par månader. Känns tryggt att förbundet har koll på klubbarna. Heja basketsporten!

    1. Måste börja med att tacka Tapio för allt du skriver om basket,är väl snart bara du som förmedlar nyheter.
      Ang.Umeå klubben är det tråkigt om det fungerar på detta sätt med hur man behandlar tränare och sedan ev.lyckas vinna SM-guld,kanske går att kolla upp om allt går rätt tillväga?Hoppas klubbarna har rent samvete!

  2. HaHa… Hasse, absolut skönaste och mest superironiska kommentaren! Udominate..förslag på namnbyte: Etanimodu – ett lika obegripligt namn som klubben självt. Tack för informativ läsning Tapio!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *