Noteringar av olika slag

Den här veckan spelas fyra ligamatcher, tre på lördag och en, Udominate-Mark, märkligt nog redan på fredag. Just den dagen spelar ju det svenska herrlandslaget mot Turkiet i VM-kvalet. Det verkar helt uppåt väggarna att det måste bli en sådan krock. Kunde man inte ordna så att ligamatchen spelades någon gång under lördagen, någonstans? Lika märkligt är att det är just den matchen som skall webbsändas den här veckan. Med all respekt för Kinnalaget, så har ett par av matcherna på lördagen större förutsättningar att bli spännande. Det torde bli en bekväm och enkel seger för Udominate. Dessutom har Mark, av någon anledning, förekommit väldigt ofta i webbsändningarna. Varför vet jag inte, men mer om webbmatcherna längre ned.

Lördagens matcher är de här: Eos-Norrköping, Uppsala-Luleå och Telge-Visby.
Uppsala missade det sista slutspelståget när de föll i Lund i söndags. Det blir nu kvalspel och Uppsala får använda resterande matcher i ligans grundserie som en förberedelse för kvalspelet, för de skall naturligtvis inte kunna rubba Luleå i lördagens match. Både Eos-Norrköping och Telge-Visby är däremot svårtippade. Efter sju sorger och åtta bedrövelser är Eos tillbaka i vinnarspåret och slåss med just Norrköping och Visby om att undvika plats sju i grundserietabellen. Eos vann lite överraskande i Norrköping innan landslagsuppehållet och grundtipset får bli att de gör det igen. Fast den här matchen skulle man vilja gardera, nu när Norrköping börjar få tillbaka lite folk och de dessutom har haft ett par extra veckor på sig att vässa formen.

Telge hade jättebesvär att besegra Mark på bortaplan i söndags. Det var först i matchens skälvande slutskede som bortalaget kunde säkra segern med 75-71. Glädjande för Telge var att Ulrica Holmqvist gjorde sin första match efter skadeuppehållet, och naturligtvis att man kunde åka hem med en vinst, dock utan att övertyga. Det gjorde däremot Visby, som överraskade med att slå tillbaka Alvik på bortaplan i söndags. Lagens olika prestationer i helgen gör dock inte Visby till automatisk favorit i Täljehallen. Jag tror att Visby får svårt att ta ytterligare en bortaseger.

För ett tag sedan efterlyste jag en metoo-rörelse inom den svenska basketen och nu är den här. Bakom initiativet på sajten utfoulad.se, står Kadija Andersson, Ebba Requin och Azukas Nnamaka. Sedan i december har de jobbat med att samla in vittnesmål om, den i det här avseendet, fruktansvärda kultur och de strukturer som har fått härja fritt i årtionden inom svensk basket. Och bidragen har inte låtit vänta på sig. Många skakande vittnesmål finns redan att läsa på sajten. De beskriver en verklighet som man anade fanns, men kanske inte ville tro på förrän de kom upp i dagens ljus.

Initiativet av de här tre tjejerna, alla för övrigt tidigare spelare med mycket erfarenhet och insikter i svensk basket, är både välbehövligt och nödvändigt. De skriver om sitt syfte på följande sätt: ”Med berättelserna som grund kommer vi att utforma en åtgärdsplan som vi kommer att ta vidare till basketens styrelserum för att kräva en långsiktig och konkret förändring inom svensk basket.”

Alla som bidrar med sina erfarenheter och upplevelser garanteras anonymitet. Den som har en berättelse om maktmissbruk, sexuella trakasserier, sexuellt våld eller andra kränkningar inom svensk basket att dela med sig av kan göra det genom att skriva till utfoulad@gmail.com.

Det finns många exceptionellt talangfulla europeiska spelare. En av dem är en 17-årig point guard (född -01) från Kroatien vid namn Nika Muhl. Ännu har hon inte kastats in i seniorlandslaget, men hemma i Kroatien spelar hon i landets bästa ligalag Tresnjevka. Unga Muhl spelar redan 27 minuter per match och snittar nio poäng och 7,4 returer.

Nika Muhl kan vara en storstjärna i vardande, men anledningen till att jag nämner just henne här, är att hon alldeles nyligen gjorde en ”quadrupel double”. Det skedde i en U17-match, där Muhl satte 10 poäng, tog 10 steals, 10 returer och hade 17 assister. Allt det på bara 17 spelade minuter! Kvadrupplar förekommer så sällan att de förtjänar uppmärksamhet bara av det skälet. Att någon dessutom gjort en på 17 minuter är något unikt. Jag har aldrig hört om något liknande.

Från alla håll och kanter kommer nu signaler om att AIK redan efter en säsong gjort sitt i Basketligan dam. P g a föreningens utsatta ekonomiska läge har de två anställda på kansliet tidigare sagts upp. Och nu säger samstämmiga uppgifter att styrelsen tagit tagit nästa beslut med syfte att minska kostnaderna, vilket innebär att damlaget dras ur ligan inför säsongen 2018/19. Att damlagets ledning och spelare mottog beskedet med enorm besvikelse är förstås i underkant att säga.

Uppgifter gör också gällande att AIK.s herrlag får fortsätta spela i Superettan. De resurser som finns samlas alltså hos herrlaget. Vi får vänta och se tills klubben kommer med en bekräftelse på den här punkten, men om uppgifterna stämmer är de häpnadsväckande, rent av horribla. I så fall anser man att herrverksamheten är viktigast att prioritera, trots att damlaget har nått längst och kostar mindre att driva än herrlaget. Det skulle också vara ett hårt slag mot hela den kader av talang som byggts upp på damsidan, för har AIK Basket någon resurs så är det just den.

EM-kvalmatchen mot Italien sågs av 83 000 tv-tittare. Kroatienmatchen av lite fler, 93 000. Det är goda siffror för att vara basket, men inga uppseendeväckande. Siffran på Kroatienmatchen kom på plats 70 den dagen bland alla tv-program vad gäller tittarsiffror. Och damhockeymatcherna i OS, även de där Sverige inte var inblandade, hade t ex sexsiffriga tittarsiffror, i några fall flera hundra tusen.

Men på Hovet var det full rulle. Drygt 5000 åskådare är inte bara rekord för svensk dambasket. Sannolikt ät det den högsta åskådarsiffran som har förekommit i en dambasketmatch i Europa vid sidan av ett mästerskap. Publiktillströmningen är inte bara en stor framgång för förbundets propagandaapparat. Den är också ett fint exempel på landslagens betydelse och attraktionskraft. Det är en väldig skillnad när man jämför med  ligan.

Ligans publiksiffror skäms dock inte för sig i en jämförelse med andra idrotter. Basketen ligger stadigt på tredje plats, efter fotboll och handboll, med Luleå som juvelen i kronan. Kanske fanns det de som hade hoppats på att webbsändningarna i större omfattning skulle bidra till ett lyft för ligabasketen. Det har dock inte skett.

I år sänds 50-talet matcher och det är naturligtvis väldigt bra. Frågan är dock om dessa sändningar kommer att kunna fortsätta i den omfattningen. För att streama damligabasket är sannerligen ett ekonomiskt vågspel. Den här säsongens 50 matcher gick att köpa för 750 kronor, d v s 15 kronor per match. Klubbarna ålades att sälja minst tio abonnemang, men det var bara tre som lyckades med: Luleå, Alvik och Udominate. Många klubbar har inte sålt ett enda abonnemang. Via Sportsgrounds sajt har 45 årskort sålts, så det är inga stora mängder det handlar om. Och detsamma kan sägas om tittarsiffrorna, som vanligtvis handlar om något tiotal personer per match.

Av utlandssvenskornas prestationer i helgen får vi än en gång lyfta fram Amanda Zahui. Den överlägsenhet som hennes lag, USK Prag, har i ligan gör det förstås enklare för henne att producera stora siffror. Den här helgen var det Pragderby mot BLK och svenskan svarade i matchen för 26 poäng.

Men vi skall också nämna Evelyn Ovner, ursprungligen från Järfälla, som gör riktigt bra ifrån sig i brittiska Northumbria. Hon har jobbat sig in i lagets förstafemma, spelar drygt 30 minuter och snittar 12,8 poäng och 8,3 returer per match. I helgen spelade hennes lag mot Manchester, men trots förlust svarade Ovner för 15+15 i poäng och returer, efter att ha varit på planen hela matchen.

Tidigare har jag skrivit om Visbyspelaren Elin Sjöbergs förehavanden och prioriteringar den här säsongen. Sjöberg, gör, trots att hon bara fyller 21 i år, sin sjunde ligasäsong för Visby och är i normalfallet en viktig pjäs i laget. Den blir dock inga fler matcher den här säsongen, utöver de sju hon hunnit med innan hon begav sig ut på en längre utlandsresa. Mysteriet med vad som hänt Sjöberg har nu klarnat.

Det var tänkt att Sjöberg skulle komma tillbaka i spel efter sin resa, men tyvärr konstaterades det att hon hade dragit på sig en tarmbakterie, av allt att döma innan hon reste iväg. Det hela förvärrades dock under tiden hon var borta och när hon kom hem bar det raka vägen till sjukhuset och operationsbordet. En del av hennes tjocktarmen är nu borttagen och möjligen kan det bli ytterligare en bit. Sjöberg sägs ändå vara på bättringsvägen efter att ha varit ganska illa däran och bland annat tappat hela 20 kg av kroppsvikten. Vi önskar henne fortsatt bättring och en snar återkomst till basketplanen.

Jag har ombetts att analysera det svenska landslagets möjligheter att komma till EM nästa år ifall det skulle bli en andraplats i gruppen. Utöver gruppvinnarna är det ju de sex bästa tvåorna (av åtta) som också får en EM-biljett. Den uppgiften låter sig inte göras hur lätt som helst eftersom det handlar om åtta grupper, där alla har två matcher kvar att spela. Några reflektioner kan man dock göra när man tittar på tabellerna, resultaten och vilka matcher som återstår.

 1. Om Sverige blir grupptvåa så lär man bli det med 4-2 i matcher (i så fall vinst mot Makedonien och förlust mot Italien).
 2. Alla grupptvåorna, inklusive Sverige, står just nu på 3-1 i matcher.
 3. Bedömningen är att alla de åtta grupptvåorna kommer att hamna på på sämst 4-2 i matcher, ett par möjligen 5-1. Någon/några av tvåorna kan säkert också komma att vinna sina grupper.
 4. Utan tvekan kommer de sista EM-platserna bland tvåorna att fördelas efter målskillnad.
 5. För att slippa allt det här får man alltså hoppas att Sverige vinner sina två återstående matcher
 6. Och med två matcher kvar är det omöjligt att förutspå särskilt mycket om de blivande målskillnaderna, men man kan ju se var lagen står idag. Så här ser de nuvarande tvåornas målskillnader ut (och man kan konstatera att det inte är några blåbärslag som Sverige konkurrerar med):
  Frankrike +145
  Belgien +106
  Ukraina +95
  Ungern +87
  Montenegro +74
  Belarus +36
  Sverige +29
  GB +11

3 Replies to “Noteringar av olika slag”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *