Några rader om Sverige-Kroatien

EM-chanserna är fortfarande goda efter den svenska segern mot Kroatien på Hovet. Det blev en match som inte blev någon basketpropaganda utom i dess dramaturgi. Så oerhört mycket stod på spel. Den här generationen svenska spelare som många anser vara den bästa någonsin, riskerade vid en förlust att hamna utanför sitt andra EM-slutspel i rad. I och för sig är inget klart ännu, men det enda som betyder något är möjligheterna att vara med nästa år är kvar.

Det som uppvisades på Hovet var som sagt inget finlir, men med de förutsättningar som fanns var det helt rätt att gå ”back to basics”, d v s försöka hålla samman som ett lag, kriga och ge allt, framför allt i försvaret. Det var en enorm skillnad mot matchen i lördags. Det var i mångt och mycket rätt spelartyper för den typen av spel som skickades fram i första ledet. Anna Barthold och Kalis Loyd sändes t ex in från start och t o m Hamilton-Carter fick komma in ett par minuter och böka, och dra sina obligatoriska fouls.Här skulle det krigas var signalen.

För ett tag sedan skrev jag att Loyd skulle behöva ta mer av en ledarroll i landslaget och det kan man verkligen säga att hon gjorde den här gången. Loyd satte tonen med sitt inspirerade försvarsspel och lyckades den här gången också bra framåt. Hon höll Sandric i strama tyglar och var bäst på planen tillsammans med Rezan. Loyd gick i täten, men det svenska laget förtjänar kollektivt beröm för att de gjorde just som krävdes och förväntades. De la divalaterna åt sidan, jobbade och slet som en enhet. Och belöningen kom.

Spelare för spelare har Sverige ett bättre lag än Kroatien, men ännu så länge har inte det här landslaget ut sin kapacitet i anfallsspelet. Det är framför allt det som förklarar att Kroatien ändå kunde hålla matchen så jämn som de kunde. Det har sagts tidigare, Kroatien är ett välcoachat och får ut väldigt mycket av sitt lag, men allt annat lika borde de inte kunna matcha Sverige. Men den här gången var det, trots offensiva tillkortakommanden, Sveriges försvarsspel som fällde avgörandet. Kroatien fick göra ynka 55 poäng.

Det handlade till stor del om att det svenska laget offrade sig, var aggressiva i sitt försvarsspel och gjorde allt oerhört svårt för Kroatien. Sverige spelade över passningarna och satte en press på Kroatien som de inte kunde hantera. Gästerna kastade bort bollar i parti och minut och kom upp i sammanlagt 22 turnovers, en siffra som är förödande på den här nivån. Och det blev den också. Men det fanns också detaljer som var betydelsefulla. Att man använde pick and roll försvaret som ibland kallas ”ice” var en sådan sak. I det vägrar man den spelare som är tänkt att få screenen att utnyttja den och tvingar spelaren åt andra hållet, bort från screenen.

Nästa landslagsfönster inträffar i november. I den svenska gruppen kan vi glömma Makedonien när det gäller de två topplaceringarna och bara räkna de inbördes matcherna mellan Sverige, Italien och Kroatien. Just nu ligger det till så här i den inbördes tabellen:
Sverige 2-1
Italien 1-1
Kroatien 1-2

Återstående matcher är de här:
Kroatien-Italien och Italien-Sverige

Kortfattat kan säga så här:
Om Italien vinner i Kroatien kan Sverige inte komma sämre än tvåa i gruppen.

Om istället Kroatien vinner kommer Italien-Sverige att avgöra placeringarna.
Vinner Sverige den (oavsett hur det går mellan Kroatien och Italien) så är saken klar. Sverige blir då gruppetta.
Vinner istället Italien så hamnar alla tre lagen på 2-2 i matcher och det blir en fråga om inbördes målskillnad. Och om det är det för tidigt att sia, men just nu har lagen den här inbördes målskillnaden:
Italien +10
Kroatien +1
Sverige -11

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *