Lite om ligan, mycket om Udominate

Vi går in i sista veckan innan landslagsuppehållet, som varar i nästan två veckor. Alla lag är i elden och vi har några riktigt intressanta matcher med lag på den nedre halvan av tabellen inblandade. I dagens text blir det några rader om veckans ligamatcher, men mest om helgens händelser i Udominate.

Vi startar med ligamatcherna:

Torsdag: Udominate-Alvik
Det här är Udominates chans att få revansch på Alvik, som är det enda lag som besegrat dem i ligan den här säsongen. Den senaste veckan har det dock varit full rulle i den svenska dambasketens turbulensmecka, där Jan Enjebo blixtinkallades när Julian Martinez Alman hux flux lämnade laget, Umeå och landet. Frågan är om Enjebo, som tog över i måndags, har hunnit skingra dimmorna och i någon mån hunnit sätta sin prägel på laget och dess stil, för det rapporteras att Udominate kommer att spela ett annorlunda i anfallsspel än med spanjoren vid rodret.

Annorlunda betyder mer modernt och lite mer fritt,och att göra den förändringen på kort tid är givetvis lättare än att gå från en friare till mer styrd modell. Sammantaget är sannolikheten att vi får se en ”Enjeboeffekt” på torsdag stor. Alvik kan nog Udominate en riktig match, men kommer att få det jobbigt med motståndarnas storlek och tyngd, och måste skjuta bländande utifrån för att hänga med. Hemmaplan och lite nytändning gör att Udominate är favoriter.

Fredag: Luleå-AIK
Jennifer Harmon är nu spelklar och det är inte goda nyheter för AIK. Solnalaget får se den här matchen som en förberedelse på de mer viktiga prövningarna i slutskedet av ligans grundserie och njuta av att vara en part i det kalas som en basketmatch i Luleå alltid är. Det enda skulle väl vara att Harmon blir så starstruck av att hamna i en match-up med Carville att hon blir darrig lite varstans. Men oavsett, så blir det det här förstås en enkel match för Lule.

Lördag: Uppsala-Mark, Visby-Telge, Norrköping-Eos
Här har vi matcher som kommer att ha bäring på placeringarna runt kvalstrecket. Det blir en spännande eftermiddag där AIK är det enda laget på nedre halvan som inte är inblandat, men resultaten kommer att påverka dem och i Solnalägret hoppas man antagligen på segrar för Uppsala, Telge och Norrköping. Och precis så tror jag att det blir. Uppsala är onekligen på uppåtgående och jag håller dem som favorit mot Mark. Tyvärr har Uppsala under säsongen förlorat lite för många av matcherna som de hade chansen i. De har ett riktigt svårt spelprogram kvar efter landslagsuppehållet och kan inte räkna med att ta de vinster som krävs för att hamna på rätt sida strecket. Men mot Mark vinner de en jämn match och bidrar till att öka spänningen runt kvalstrecket.

Visby har det inte lätt på sin hemmaplan, där de bara vunnit två av åtta matcher. Och formen är inte heller av bästa slag med endast en seger på de senaste fem. Det är kärvt för Ladies, som dessutom har lite personalbrist och borde få ut mer av sitt spel än vad de får. Och nu möter de Telge, som inte längre är beroende av enbart sitt trepoängsskytte. Nu har laget representation inside, de har fler val och fler hot. Det är faktiskt svårt att se hur Visbys försvar skall kunna värja sig.

Eos har haft en riktigt svettig period med många bortamatcher och en radda förluster, hela åtta i rad. På lördag kommer en till. Norrköping har på senare tid spelat som de gjorde hösten 2016 och mycket talar för att de kommer att hålla stilen säsongen ut. Eos har inte de vapen som krävs för att rå på Norrköping på bortaplan och det kanske mest intressanta är om vi får se någon säsongsdebut i hemmalaget. Är det dags för någon, eller några, av Wilson, Pelander, Uhrström?

Och så några reflektioner kring händelserna i Udominate i helgen. Det var egentligen en ganska märklig sekvens av händelser under kort tid. Allt började på söndag morgon, men nyheten om att coachen Julian Martinez Alman hade lämnat laget och rest hem till Spanien, kom inte ut förrän på eftermiddagen. På måndag morgon, d v s när mindre än ett dygn hade gått, stod den nye head coachen, Jan Enjebo, och höll sin första träning med laget.

Var det en kedja av tillfälligheter, där klubben togs på sängen, men där man hade turen på sin sida och till slut flera saker föll på plats på kort tid? Eller var det ett välregisserat drama, som noga hade planerats och förberetts?

Det är förstås svårt att veta och inte har det heller den största betydelsen i världen, men flera som jag pratat med håller med om det ligger nära till hands att tro att klubbens show på söndagen och det man lyckades få ut i media, var ett riktigt pekoral. Att man vill ha Enjebo hela vägen, att man pressade Alman till att säga upp sig och att man den vägen slapp dubbla kostnader för head coach resten av säsongen.

Att Udominate har varit intresserade av Jan Enjebo under lång tid är välbekant. Även inför den här säsongen försökte klubben få Enjebo, men när det inte gick vägen rekryterades istället Martinez Alman. Men spanjoren har under säsongen ifrågasatts från olika håll. Han har t ex rykte om sig att vara oerhört envis, närmast oresonlig, och alla uppskattar givetvis inte sådant. Den egenskapen har gett spanjoren bekymmer tidigare i karriären och sannolikt också i Umeå. Ett utslag av det var att Marina Bas lämnade Udominate efter en kontrovers med coachen. Även spanjorens sätt att spela och disponera laget har ifrågasatts, inte minst hans systembundna anfallsspel, ett lite omodernt angreppssätt i dagens basket. Men även coachingen och resultaten. Det nesliga uttåget ur Eurocup var förstås en besvikelse, i synnerhet som utlandsspelet varit prioriterat den här säsongen. Och blir det respass mot Luleå i EEWBL, så återstår bara den svenska ligan. Och vad är det, i Udominates ögon, som säger att Alman skulle lyckas leda laget till framgång där, när han inte lyckades i andra turneringar?

Almans stil och coaching har på många håll uppfattats som märklig. Man minns t ex den märkliga förlustmatchen mot Alvik på bortaplan, då Alman tidigt i matchen gav upp alla försök att göra något åt matchutvecklingen. Han tog ingen timeout och lät spelarna ”spela av” matchen på ett sätt som man annars bara brukar se i slutsekunder eller någon minut i slutet, inte i hela perioder. Majoriteten av spelarna tycks ändå ha ställt upp på coachens idéer, hans sätt att leda laget och varit lojala. Men många av dem är också proffs och som andra yrkesspelare ställer man i allmänhet upp och gör jobbet så gott man kan, oavsett vem som är coach. Men alla har nog inte varit glada och i Udominate finns ju en viss tradition av åsiktsyttringar från spelarhåll. Det var ju något som Tamara Ruzic fick uppleva och som ledde till hennes fall. Om klagomål från spelarna var direkt orsak till att Alman hamnade i onåd  har jag dock inga belägg för.

Coach Alman säger att han inte fick betalt de senaste månaderna, vilket var huvudskälet till att han lämnade. När Almans agent klagade hos klubben över den uteblivna lönen hade han fått höra: ” Är han inte nöjd får han väl säga upp sig”.

Oscar Stenberg (observera att det åter är Stenberg som för klubbens talan i media, inte general managern eller sportchefen) lämnade i en smula förvirrad intervju med AB lite olika besked. Först säger Stenberg att Alman har fått betalt, sedan att han inte har fått lön de senaste månaderna. Stenberg säger samtidigt att det inte är Almans fel att han inte har fått betalt.

Den enda rimliga förklaringen är därför att det är klubbens fel att Alman inte fått betalt.

Förvirringen tilltog när det via olika kanaler kom påståenden om att ”Alman fick skylla sig själv” när han inte fick ut sin lön. Han skall ha underlåtit (trots erbjudanden om hjälp) att skaffa fram något som man kallar ”registreringsbevis” från Skattemyndigheten, så att klubben kunde göra inbetalningar av skatt m.m. Personer som är insatta i sådan här saker säger att det troligen handlar om ”samordningsnummer”, en siffra som en utländsk person som arbetar i Sverige får istället för personnummer, och som alltså är viktig för att skatteinbetalningar och annat skall hamna rätt.

Ingen som jag pratat med har någonsin hört talas om att den enskilde arbetstagaren skall skaffa detta samordningsnummer. Det ordnar alltid klubben och är inte förknippat med några som helst svårigheter. Det är kostnadsfritt och tar normalt högst 7-10 dagar. Över huvud taget är processen när det handlar om EU-medborgare i de här sammanhangen väldigt enkel för klubbarna. ”Tack och lov för alla coacher och spelare från EU. Arbetet med de som kommer från andra håll är en mardröm i jämförelse”, sa en jag pratade med.

Nu vet vi ju inte, eftersom budskapen är så förvirrade, om problemen med Alman handlade om detta samordningsnummer. Vi får se om klubben kommer med någon annan förklaring. Men om så är fallet låter det helt otroligt att det skulle ha varit upp till Alman att skaffa detta samordningsnummer. Så går det ju inte till. Och även om det skulle ha varit Almans uppgift, är det verkligen någon som tror på att han skulle ha struntat i denna sak, som är enkel att ordna och inte kostar något, och istället riskerat att inte få ut någon lön?

Udominate kan naturligtvis inte skylla på någon eller något när det gäller Almans uteblivna ersättning. Det kan ha funnits administrativa problem av något slag (något som för övrigt Udominate skulle gå ut med på måndagens morgon, men inte gjorde), men oavsett: Om klubben hade pengarna, om de var nöjda med sin coach och ville ha honom kvar, så skulle de naturligtvis kunnat hantera hans ersättningsfråga på ett annat och smidigare sätt. De kunde t ex ha gett honom förskott i väntan på¨att allt skulle lösas. Det är så andra föreningar gör och för övrigt företag också.

Men Udominate gjorde inte det i fallet Alman. Det kan bara tolkas på två sätt: antingen hade de inte nog med likvida medel för att ersätta coachen. Eller också ville de helt enkelt inte betala honom, med förhoppningen om att han till slut skulle ledsna och vägarna skiljas. Jag tror på det senare.

Invändningen mot att klubben skulle använda en ”utnötningstaktik” mot Martinez Alman, d v s inte betala hans lön tills han gav upp, är givetvis den här: ”Det är väl bara att ge honom sparken och skicka hem honom”. Så hade Udominate kunnat göra om de ville bli av med honom. Men så är det ju det här med ekonomin. Den är som bekant redan ytterst ansträngd i klubben. Skuldberget, där en stor del utgörs av skatter, är i närheten av 2 miljoner. Om klubben skulle avskeda Alman skulle de få betala hans lön säsongen ut och dessutom ersättningen till den nye coachen. Det skulle göra att klubbens skuldbörda riskerade att ytterligare förvärras.

Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att komma till slutsatsen att man från Udominates sida var angelägen om att bli av med sin spanske coach, och att det till slut gick vägen till minsta möjliga kostnad. Likaså finns det anledning att tro att klubben länge haft en deal med Jan Enjebo. Alla förberedelser för hans inträde kan ha varit klara och coachen själv i startgroparna nere i Luxemburg. Det var bara en tidsfråga innan han skulle kliva in.

Den fart med vilken Enjebo hamnade i sin nya roll i Umeå saknar motstycke. Aldrig någonsin har en coach på bara några timmar kontaktats, förhandlat, kommit överens, bokat flyget, rest iväg och varit på plats i hallen med sitt nya lag. Men den här gången hände det. Och det finns många intressanta detaljer i händelsekedjan: T ex vid strax före kl. 23 på söndagskvällen, då Jan Enjebo antagligen satt på flyget, eller t o m hade i landet i Umeå och var installerad, så sa Oscar Stenberg till Hegethorns Basketblogg: ”Vi har pratat med fyra coacher, nu i kväll finns ingenting som är 100 procent klart.”! Tala om att lägga ut dimridåer!

Men vad vet jag om vad som egentligen har hänt? Kanske kommer Udominate med några riktigt fina förklaringar till både det ena och det andra. Jag hoppas att de gör det och tror faktiskt det också. De kommer säkerligen att vara angelägna om säga att att de inte gjort något som helst fel eller något som kan uppfattas som tvivelaktigt. För det har de ju aldrig. Det är alltid någon annan som gjort det.

Oavsett hur coachbytet har gått till så får man säga att Udominate sannolikt har gjort ett uppköp.  Och själv tycker jag att det är bra att vi får in ytterligare svensk coach i ligan liksom att Enjebo tillför erfarenhet, både basket- och åldersmässigt. Coachat på damsidan har han inte gjort tidigare, förutom en del på DU 18- och DU 16-landslagen, men andra, såsom Visscher, har ju visat att det saknar betydelse. Och i synnerhet i det läge av säsongen då Enjebo tar över. Här behöver inte funderas på nya spelare, lagstrukturer och annat. Det gäller bara att få det lag han disponerar att prestera maximalt.

Egentligen är den nye coachen en Andersson. Efternamnet Enjebo kommer av hans stuga, som ligger i Bräcke kommun i Jämtland. Området runt stugan kallas för Enje, så med tillägget bo var det hela klart; Andersson blev Enjebo. I Östersund tillbringade han de sista sju åren av sin spelarkarriär och det var där han genom ingifte blev släkt med Oscar Stenberg. Enjebos hemmaklubb var dock Solna. Innan han bestämde sig för att satsa på basket var han en lovande hockeyspelare, som två gånger togs ut i Stockholms lag i TV-pucken. Men 17 år gammal fick han chansen i Solnas A-lag och då blev det basket för hela slanten. Det blev totalt elva säsonger i klubben. Och när spelarkarriären var över kunde han räkna in två SM-guld och många landskamper, där höjdpunkten förstås var när han blev uttagen i laget som spelade OS i Moskva 1980.

Jan Enjebo lyckades efter spelarkarriären med konststycket att bli förbundskapten utan att ha varit head coach i ligan. Han hamnade där via ett jobb som assisterande i Södertälje och sedan samma uppdrag i landslaget. Enjebo ledde som bekant det svenska laget i EM på hemmaplan 2003, men fick gå från jobbet 2005. Efter en säsong i Luxemburg kom han tillbaka till Sverige som coach för det nybakade ligalaget Gothia. Jobbet varade en och en halv säsong, och därefter har Enjebo coachat i Luxemburg.

I Jan Enjebo kommer Udominate att få en coach som håller sig ganska lugn och behärskad under spelets gång, i kontrast till många av de yrväder som vi idag ser. Det råder dock ingen tvekan om att han vet vad han vill och hur han vill ha det. Precis som under spelarkarriären för Enjebo med sig respekt och är ingen man sätter sig på. Någon diva till spelare har t ex inte mycket för att börja dividera med Enjebo.

 

 

6 Replies to “Lite om ligan, mycket om Udominate”

 1. Tänkte bara förklara lite kring det med samordningsnummer. När utländska spelare kommer till oss så går vi med dem till Skatteverket. Där lämnar vi in kontrakt, passkopia och fyller i en blankett om att betala A-skatt i Sverige (eller A-sink om de är här kortare än 6 månader). I och med att ansökan om att betala skatt i Sverige skickas in så kommer även Skatteverket att ge spelarna ett samordningsnummer. Det tar dock 2-3 månader att få detta nummer, men det förhindrar ingen löneutbetalning.

  Vi betalar ut lön som vanligt och sen när samordningsnumret kommer så skickar löneadminitratören det till Skatteverket. Inga konstigheter. Så att samordningsnumret skulle behövas för att betala ut lön låter i mina öron mycket konstigt.

 2. Stina
  Visst spekulerar jag en del och det är heller inte så konstigt, för många besked/uttalanden/fakta i den här affären är ju sannerligen märkliga men jag tror heller inte att t ex klubben skulle ge någon annan version/andra än den som de framfört i media om man frågade dem en gång till. Men dina rader antyder att det finns fakta som vi andra inte känner till. I så fall får du gärna dela med dig.
  Tapio

 3. Vet inte om du menar det om att Alman har ett nytt uppdrag i Spanien, men det förändrar ju ingenting av det som jag skrev om. Eller menar du att Alman ljuger om att han inte fått betalt?T o m Stenberg medger ju att han inte fått det. Jag har full förståelse om Alman väntade med att ”säga upp sig” tills han hade ett nytt jobb.

 4. Tycker framförallt att det är beklämmande att sbbf har strikta krav, och faktiskt delar ut böter för en hel rad saker kring arrangemang av matcher – men vad det verkar inga som helst krav på föreningarna som arbetsgivare.

  Om vi låtsades att det här var WNBA så hade ju Lisa Borders eller någon annan i ledningen för ligan åtminstone kommenterat frågan, kanske lett en utredning, kanske bötfällt eller i alla fall gett en reprimand till klubben.

  Vad är poängen med ett styrande organ för BLD om de inte GÖR något aktivt. De är ju ”chefen” för hela ligan.

  Hade tyckt det var oerhört spännande att höra hur SBBF bemöter frågor om det här, och liknande fall tidigare. För jag gissar att du frågar dem frågor oftare än de svarar….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *