Ligastatus (7)

Ryktena om att Eivind Möstl skulle bli ny head coach i Visby Ladies fick ny näring för några dagar, när det blev bekant att han hade börjat kontakta svenska spelare. Och att han får jobbet ifråga bekräftades mycket riktigt idag av klubben. Det är onekligen en meriterad herre som Visby har lockat till sig och det skall bli väldigt intressant att se hur han tar sig an sin nya uppgift efter att ha varit borta från liga- och landslagsnivån under lång tid.

Möstl har bott i Stockholmstrakten i många år och fångades för några år sedan upp av Huddinge Basket efter en period då han inte hade haft några basketengagemang. I Huddinge blev Möstl tränare för klubbens lag i damettan men lämnade uppdraget förra sommaren, enligt uppgift för att han blev erbjuden heltidsanställning hos den arbetsgivare han tidigare hade arbetat halvtid hos.

I sitt meddelande om anställningen av Möstl talar Visby om att en ny era nu inleds och att siktet är att nå den absoluta toppen i ligan. Förväntningarna är alltså väldigt högt ställda och man anar det måste handla om mer saker än att en ny coach har anställts, t ex att klubben hittat en finansiering på en ny nivå för sitt ligalag. Och Möstl själv skräder inte heller orden. Hans mål är att ”…vi ska spela ett spel som gör att vi kan fylla ICA Maxi Arena varje match, inte bara i slutspelet, och attrahera fler unga tjejer och killar på Gotland till att börja spela basket”. Men visst är båda sakerna viktiga att jobba på. Inte minst ungdomsbasketen på Gotland skulle behöva en rejäl uppryckning.

Apropå att jaga spelare så är det här tiden då det sker i en stor omfattning. Man kan säga att många rycker i många. De allra flesta kommer vi dock aldrig att få veta något om, för väldigt ofta slutar det med att bara en kontakt tagits eller att ett erbjudande getts. Men ibland går värvningsförsöken i lås och några exempel har vi ju redan i år, t ex Janel McCarville, Klara Lundquist, Sofia Hägg och Rakel Gyberg.

Här är några andra det rycks i: Många klubbar har kontaktat och visat intresse för Norrköpings 19-åring Ndey Ramou Jeng, som gjort två ligasäsonger, spelat i U16- och U20 landslagen, och är uttagen i årets U20-trupp. Bland de AIK-spelare som blir kvar i Sverige är det lite dragkamp om Karla Vres, även hon född -99, och som mäter 190. Kroatiskan Vres, som tidigare spelat i bland annat Visby Ladies och har ungdomslandslagsuppdrag för sitt hemland, uppvaktas av bland annat Dolphins och Uppsala och lär hamna i någon av de klubbarna. Norrköpings guard, Lovis Hjern, är också eftertraktad, inte minst av Alvik, som vill fylla en del av tomrummet efter Klara Lundquist med Hjern.

Att ett antal spelare lämnar ligan är helt klart. Så är det ju varje år. Fråga är om vi får se någon återkomst. En som fått frågan är i alla fall Tanya Massamba, som avslutade sitt ligaspel i Udominate förra våren under viss frustration. Den landslagsmeriterade Massamba är 27 år gammal och skulle definitivt ha ett ett antal år på elitnivå framför sig om hon skulle hitta motivation att komma tillbaka. Men det är väl där kruxet sitter.

En ytterligare möjlig återkomst är Sally Kabengano, som var lagkamrat med Massamba i Udominate. Kabengano tycks vara spelduglig, om än inte i form, efter långvariga skadebekymmer. Hon skulle vara välkommen tillbaka till A3, men även Telge har gjort framstötar för att få hennes namnteckning på ett kontrakt. Även för henne handlar det sannolikt om att hitta den rätta motivationen., men troligen också hur hon ser på sin framtid. Kabengano avslutade ju sin utbildning i år och står antagligen i valet och kvalet om vad det skall satsas på, arbete eller basket.

Vi kan också konstatera att Mark har offentliggjort sina fyra första spelare, och därtill ett antal som man siktar på att få kontrakt med. Som utlovats från Marklägret handlar det svenska spelare, företrädesvis unga, med kopplingar till orten. De fyra klara kommer alla från avgångsklassen på RIG Mark, med Anna Golob i spetsen. Golob debuterade i Marks ligalag redan förra säsongen och gjorde ett bra intryck med sin oräddhet och företagsamhet. De övriga tre är till skillnad från Golob inte fostrade i Mark. Det visar vilket värde det har för en klubb att ha ett RIG på orten. Det ger tydliga fördelar på spelarfronten, precis som det har gjort i Huskvarna och Luleå, och ingick säkerligen i kalkylen när Mark sökte och fick ett av RIG:en. Att Mark lägger beslag på hela avgångsklassen är en besvikelse för bland annat Visby, som varit på jakt efter spelarna ifråga.

Som vanligt är det som är nytt sedan sist markerat med fet stil.

ALVIK
Coach: Fotios Ioannidis
Spelare: Janel McCarville, Elin Ljunggren, Paula Juhlin, Anna Lundquist

Rykten in: Nathalie Schönberg, Ilaria Zanoni, Martina Stålvant, Louise Angel, Helene Haegerstrand, Tina Moen, Anna Stern, Lovisa Hjern
Ut: Jurgita Kausaite, head coach (Norrköping), Klara Lundquist (Telge), Katharina Fasth-Gillstedt (?)

A3
Coach: Jan Enjebo, Mikael Blomqvist (ass.)
Spelare: Danielle Elvbo, Moa Dellbro, Isabelle Edholm, Annie Kjellberg, Tiffany Brown, Sandra Hansson, Frida Modig, Hollie Mershon, Lisa Koop, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence, Ama Degbeon

Rykten in:
Ut: Brianna Kiesel (Lublin, Polen), Mante Kvederaviciute, Gintare Mazionyte (Force, Australien), Ana-Marija Begic

EOS
Coach: Kevin Taylor-Lundgren
Spelare: Kajsa Lundahl, Louise Noaksson, Olivia Lindgren, Matilda Edrén

Rykten in: Katharina Fasth-Gillstedt
Ut: Brene Mosely (?), Daniela Wallen (?), Simona Bartkova (tvekar om fortsättning)

HÖGSBO
Coach: Robin Sandberg
Spelare: Tiasha Gray

Rykten in: Ida Fredriksson, Elin Fredriksson, Ieva Ivaskeviciute, Hanna Johansson, Elin Ljungberg, Tomas Roslund (ass. coach), Kristin Seman
Ut: Andreas Johansson, head coach (slutar), Elin Söderström (slutar), Jessica Lindblom (slutar), Natalie Roslund (tvekar om fortsättning), Chelsea Jennings (?), 

LULEÅ
Coach: David Visscher, David Nilsson (ass.)
Spelare: Elin Lomgren

Rykten in: Felicia Ponturo, Katie Frerking
Ut: Johanna Riihiaho, ass. coach (BG Mark), Sofia Hägg (Wetterbygden), Silvia Favento, Jennifer Hamson, Adrienne Motley, Allis Nyström (?), 

MARK
Coach: Joey Cafferky jr.
Spelare: Anna Golob, Emilia Axelsson, Cornelia Gunnarsson, Emilia Ekstedt

Rykten in: Charlotta Dahl, Amanda Odqvist, Sara Gunnarsson, Linn Larsson, Anna Häger, Moa Halldorsdottir, Clara Arvidsson
Ut: Robin Sandberg, head coach (Högsbo), Janee Thompson (?), Alexis Hyder (?), Erica Iderstål (?)

NORRKÖPING
Coach: Jurgita Kausaite
Spelare: Michaela Borg, Sofia Pelander, Matilda Ståhl, Vanessa Taylor

Rykten in: Lovisa Hjern, Matilda Claesson, Cajsa Uhrström, Ndey Ramou Jeng, Tanya Massamba, Karla Vres, Caroline Sigefelt, ass. coach
Ut: Anna Stern (flyttar), Jesper Sundberg, head coach, Markos Kiriakidis, ass. coach, Robin Lager, ass. coach, Rakel Gyberg (Wetterbygden), Deanne Weaver (?), Dominique Wilson (?), Lovisa Hjern (?)

TELGE
Coach: Viktor Bengtsson, Joakim Lantto (ass.)
Spelare: Patricia Elias, Ellen Åström, Mikaela Gustafsson, Ulrica Holmqvist, Klara Lundquist

Rykten in: Paulina Hersler
Ut: Hanna Bouldwin, ass. coach (slutar), Moa Fillén-Hammarström, Taylor Wurtz (Lattes Montpellier, Frankrike), Tayler Mingo (?), Chelsea Poppens (?), Tilde Ahlin (slutar), Phil Spires, ass. coach, Linnea Nilsson (?)

UPPSALA
Coach: Janne Hänninen
Spelare: Agnes Nordström, Ellinor Holmberg

Rykten in: Karla Vres, Ndey Ramou Jeng, Milen Hagos
Ut: Henrik Johansson, head coach (slutar), Alma Danielsson (?), Louise Skyttevall (?), Heather Butler (?), Korinne Campbell (?)

WETTERBYGDEN
Coach: Fransisco Pinto
Spelare: Emina Busatlija, Lollo Halvarsson, Alice Jernberg, Rakel Gyberg, Anna Dahl, Sofia Hägg, Ebba Sjökvist

Rykten in:
Ut: Lisa Siösteen (flyttar), Ida Gustavsson (slutar), Frida Jern (slutar), Sarah Beal (?)

VISBY
Coach: Eivind Möstl
Spelare:

Rykten in: Felicia Ponturo
Ut: Pascalis Leras, head coach, Nici Gilday (?), Rashida Timbilla (?), Brandy Montgomery (?), Regina Palusna (?)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *