Ligastatus (6): Högsbos första spelare

Foto: Christer Hansson

Särskilt mycket har inte hänt sedan sist, men ett par saker är värda att kommentera. Det ena är att nykomlingen Högsbo har offentliggjort sin första spelare. I helgen började det spridas ut rykten om att Tiasha Gray var på väg tillbaka till den svenska ligan och just Högsbo. Och så blev det också. Det är naturligtvis nye coachen, Robin Sandberg, som ligger bakom den här fina värvningen. Han och Gray kamperade ju ihop säsongen 2016/17 i Mark, då amerikanskan gjorde stor succé. Hon ledde laget till en fjärdeplats i grundserien och på köpet blev hon vald till ligans MVP och Sandberg till årets coach.

Point guarden Gray vann den säsongens skytteliga i överlägsen stil med 24,3 poäng per match, och var näst bäst i kategorin assister (5,4). Drygt fyra returer och nästan tre steals per match spädde på kontot. Sandberg men också alla andra i ligan vet precis vad Högsbo får med värvningen av Tiasha Gray.

Hon gjorde sitt första år utomlands i Mark efter att ha gått på college på Austin Peay, som spelar i Ohio Conference, 2016. Redan då utmärkte hon sig med sitt poänggörande och sin allsidighet. Efter säsongen i Mark fångades hon upp av det israeliska laget Bnot Hertzeliya, på ett kontrakt som var tänkt att vara i 1+2 år. Så blev det alltså inte. Tvärtom slutade den första säsongen med att Gray av någon anledning bara spelade fyra matcher för sitt lag. Om hon drabbades av en skada eller om det var något annat skall jag låta vara osagt. Det finns dock inga uppgifter om att hon skall ha spelat för något annat lag förra säsongen.

Den andra saken är att Telge tappar Tilde Ahlin, som slutar spela. Hon har gått klart sin sjukskötarutbildning och skall börja arbeta heltid. Det är något som hon bedömer inte går att kombinera med ligabasket.

Det intressanta i sammanhanget är att hon gav det här beskedet i ett meddelande till mig på den här sajten. Sådant som kommer direkt från källan är uppskattat. Att spelare och coacher hör av sig på det sättet skulle man önska hände lite oftare. Det var kul att Ahlin gjorde det, även om tappet är tråkigt för hennes lag. Med sin erfarenhet och i rollen som lagkapten har hon varit en viktig kugge i Telge. Hon spelade 35 minuter per match och snittade 12,5 poäng förra säsongen. Tilde Ahlin var en trepoängsspecialist och i den egenskapen en av ligans allra bästa. Det gångna året sköt hon 40% på treorna vilket bara överträffades av tre spelare i ligan.

Och efter de uppdateringarna ser det ut så här i ligalagens trupper (tror vi i alla fall):

ALVIK
Coach: Fotios Ioannidis
Spelare: Janel McCarville, Elin Ljunggren, Paula Juhlin, Anna Lundquist

Rykten in: Nathalie Schönberg, Ilaria Zanoni, Martina Stålvant, Louise Angel, Helene Haegerstrand, Tina Moen, Anna Stern
Ut: Jurgita Kausaite, head coach (Norrköping), Klara Lundquist (Telge), Katharina Fasth-Gillstedt (?)

A3
Coach: Jan Enjebo, Mikael Blomqvist (ass.)
Spelare: Danielle Elvbo, Moa Dellbro, Isabelle Edholm, Annie Kjellberg, Tiffany Brown, Sandra Hansson, Frida Modig, Hollie Mershon, Lisa Koop, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence, Ama Degbeon

Rykten in:
Ut: Brianna Kiesel (Lublin, Polen), Mante Kvederaviciute, Gintare Mazionyte (Force, Australien), Ana-Marija Begic (?)

EOS
Coach: Kevin Taylor-Lundgren
Spelare: Kajsa Lundahl, Louise Noaksson, Olivia Lindgren, Matilda Edrén

Rykten in: Katharina Fasth-Gillstedt
Ut: Brene Mosely (?), Daniela Wallen (?), Simona Bartkova (tvekar om fortsättning)

HÖGSBO
Coach: Robin Sandberg
Spelare: Tiasha Gray

Rykten in: Ida Fredriksson, Elin Fredriksson, Ieva Ivaskeviciute, Hanna Johansson, Elin Ljungberg, Tomas Roslund (ass. coach)
Ut: Andreas Johansson, head coach (slutar), Elin Söderström (slutar), Jessica Lindblom (slutar), Natalie Roslund (tvekar om fortsättning), Chelsea Jennings (?), 

LULEÅ
Coach: David Visscher, David Nilsson (ass.)
Spelare: Elin Lomgren

Rykten in: Felicia Ponturo, Katie Frerking
Ut: Johanna Riihiaho, ass. coach (BG Mark), Sofia Hägg (Wetterbygden), Silvia Favento, Jennifer Hamson, Adrienne Motley, Allis Nyström (?), 

MARK
Coach: Joey Cafferky jr.
Spelare:

Rykten in: Charlotta Dahl
Ut: Robin Sandberg, head coach (Högsbo), Janee Thompson (?), Alexis Hyder (?), Erica Iderstål (?)

NORRKÖPING
Coach: Jurgita Kausaite
Spelare: Michaela Borg, Sofia Pelander

Rykten in: Lovisa Hjern, Matilda Claesson
Ut: Anna Stern (flyttar), Rakel Gyberg (Wetterbygden), Deanne Weaver (?), Dominique Wilson (?)

TELGE
Coach: Viktor Bengtsson, Joakim Lantto (ass.)
Spelare: Patricia Elias, Ellen Åström, Mikaela Gustafsson, Ulrica Holmqvist, Klara Lundquist

Rykten in: 
Ut: Hanna Bouldwin, ass. coach (slutar), Moa Fillén-Hammarström, Taylor Wurtz (Lattes Montpellier, Frankrike), Tayler Mingo (?), Chelsea Poppens (?), Tilde Ahlin (slutar)

UPPSALA
Coach: Janne Hänninen
Spelare: Agnes Nordström, Ellinor Holmberg

Rykten in: Karla Vres
Ut: Henrik Johansson, head coach (slutar), Alma Danielsson (?), Louise Skyttevall (?), Milen Hagos (?), Heather Butler (?)

WETTERBYGDEN
Coach: Fransisco Pinto
Spelare: Emina Busatlija, Lollo Halvarsson, Alice Jernberg, Rakel Gyberg, Anna Dahl, Sofia Hägg, Ebba Sjökvist

Rykten in:
Ut: Lisa Siösteen (flyttar), Ida Gustavsson (slutar), Frida Jern (slutar), Sarah Beal (?)

VISBY
Coach:
Spelare:

Rykten in: Eivind Möstl (head coach)
Ut: Pascalis Leras, head coach,Felicia Ponturo (?)Nici Gilday (?), Rashida Timbilla (?), Brandy Montgomery (?), Regina Palusna (?)

One Reply to “Ligastatus (6): Högsbos första spelare”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *