Ligastatus (5)

Att det häromdagen bekräftades att Klara Lundquist är klar för Telge innebär att den kanske största värvningen inom dambasketen i Sverige den här säsongen redan är gjord. Lundquist, jättelöftet som redan är etablerad i seniorlandslaget, är ju en spelare som varje svensk klubb hade velat lägga vantarna på. Hennes övergång tycks ha chockerat det svenska basketsamfundet, inklusive media och bloggare. Värvningen var dock inget som kan beskrivas som en bomb. Tvärtom har det ju en tid varit känt att Lundquist var på gång till Telge. Och att hon skulle lämna Alvik var ställt utom alla tvivel.

Utlandet var ett alternativ för Klara Lundquist, som nu har gått ut gymnasiet och är redo att ta nästa kliv i sin karriär. Enligt uppgift fanns det några anbud, men inget som frestade tillräckligt mycket. Istället blev det Sverige ett år till, och en flytt till Telge. Så varför just dit? Det finns flera anledningar. Dels är det känt att Lundquist är helt ointresserad av en flytt norröver. Med sin pojkvän i Södertälje, spelande för Kings, låg ju Telge däremot inte direkt dåligt till. Men de främsta anledningarna var säkerligen möjligheterna till Europaspel och träningsmöjligheterna. Telge uppges ju vilja vara med i Eurocup i år, vilket naturligtvis var lockande för Lundquist. Men viktigast var nog chansen att få träna dubbla pass varje dag med laget. Lundquist vill och behöver träna mycket för att utvecklas vidare. Det får hon i Telge, men hade inte varit möjligt i Alvik, vars spelartrupp inte är professionell och bara tränar tillsammans en gång per dag.

Telge har nu välbesatt på sin bakplan och det är bara att hoppas att de inte tar in någon amerikansk pg, utan låter de svenska spelarna sköta den delen. Telge har vid sidan av Lundquist gjort klart med Ellen Åström, Patricia Elias, Ulrica Holmqvist och Mikaela Gustavsson, och vi kan förmodligen räkna med att även Tilde Ahlin och Linnea Nillsson fortsätter. Det mest logiska vore förstås att Telge skulle fylla på med ett par stora och bra importer, vilket skulle göra laget riktigt slagkraftigt, t o m kunna utmana Norrlandslagen.

Att Telge inte offentliggjort värvningen av Lundquist, eller för den delen någon av sina klara spelare/coacher, på sin hemsida, är ingen skräll. Så utomordentligt uselt fungerar det inte bara i Södertälje, utan på flera andra håll. I min bok får man med råge underkänt om man inte håller hemsidan uppdaterad med info om bland annat trupperna, och då menar jag inte bara nyförvärven, utan också vilka som förlängt och vilka som lämnar. Att kasta ut saker på Instagram, Twitter, Facebook och annat räcker inte på långa vägar. Inbillar de sig verkligen att de som är intresserade följer varenda svensk klubb på alla sociala medier som finns? Det är befängt. Att de använder sociala medier är tidsenligt och viktigt, men klubbarna måste förstå att hemsidorna är det allra viktigaste.

Vad gäller informationsspridning tycks för övrigt en ny trend ha startat, den att använda traditionella medier som sin kanal. Från Mark kom t ex för ett tag sedan det märkliga beskedet att man låter Markbladet berätta vad som händer med basketlaget och i Södertälje tycks man förlita sig helt och hållet på Länstidningen. Allt det här låter ju bekvämt och bekymmersfritt, men är en skymf mot de intresserade. Det kan hända att Markbladet har en enastående spridning i hela Kinna och att några tusen läser Länstidningen i Södertälje, men det är också allt. Klubben som tagit det hela till en ny nivå är dock Alvik, som tycks intresserade av att använda Aftonbladet som sin primära informationskanal. På annat sätt kan man inte tolka att klubbens nyheter offentliggörs i riksorganet. AB tycks dock inte vara angelägna om att berätta att så starka namn som Paula Juhlin och Elin Ljungberg fortsätter, och på klubbens hemsida finns förstås heller inget om dem.

Mycket riktigt var det Markbladet som fick berätta att Joey Cafferky jr. överraskande utsetts till ny coach för ortens ligalag. På Marks hemsida lyser det tomt. Cafferky är en 29-åring som varit assisterande på herrsidan, i Örebro och senast i Hammarby, och nu får sitt första uppdrag som head coach på seniornivån. Och förmodligen också det första jobbet på damsidan. Unge Cafferky får en grannlaga uppgift, då han lär få ansvaret för ett ungt och oerfaret lag som kommer att få det jobbigt i ligan. Från Mark bedöms dock Cafferky vara bra på spelarutveckling, en faktor som var viktig i rekryteringen av honom.

Därmed är det bara Visby Ladies som ännu inte har klart med en head coach. Rykten har placerat den förre förbundskaptenen, Eivind Möstl, i Visby, men inga besked har ännu kommit från klubben.

Här följer min högst subjektiva ranking av ligalagens hemsidor och den information som de lämnar om laget och trupperna:

Mycket bra
Wetterbygden: Enda klubben som informerar om precis alla som lämnar, de nyavärvningarna och de som fortsätter

Godkända
Luleå
A3
Uppsala

Underkända
Alvik
Norrköping
Visby

Riktigt usla
Eos
Högsbo
Mark
Telge

Och så har vi förstås uppdaterat lagens trupper så här långt , såvitt de är kända. De nya namnen sedan sist är fetmarkerade.

ALVIK
Coach: Fotios Ioannidis
Spelare: Janel McCarville, Elin Ljunggren, Paula Juhlin, Anna Lundquist

Rykten in: Nathalie Schönberg, Ilaria Zanoni, Martina Stålvant, Louise Angel, Helene Haegerstrand, Tina Moen, Anna Stern
Ut: Klara Lundquist (Telge), Katharina Fasth-Gillstedt (?)

A3
Coach: Jan Enjebo, Mikael Blomqvist (ass.)
Spelare: Danielle Elvbo, Moa Dellbro, Isabelle Edholm, Annie Kjellberg, Tiffany Brown, Sandra Hansson, Frida Modig, Hollie Mershon, Lisa Koop, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence, Ama Degbeon

Rykten in:
Ut: Brianna Kiesel (Lublin, Polen), Mante Kvederaviciute, Gintare Mazionyte (Force, Australien), Ana-Marija Begic (?)

EOS
Coach: Kevin Taylor-Lundgren
Spelare: Kajsa Lundahl, Louise Noaksson, Olivia Lindgren, Matilda Edrén

Rykten in: Katharina Fasth-Gillstedt
Ut: Brene Mosely (?), Daniela Wallen (?), Simona Bartkova (tvekar om fortsättning)

HÖGSBO
Coach: Robin Sandberg
Spelare:

Rykten in: Ida Fredriksson, Elin Fredriksson, Ieva Ivaskeviciute, Hanna Johansson, Elin Ljungberg, Tomas Roslund (ass. coach)
Ut: Elin Söderström (slutar), Jessica Lindblom (slutar), Natalie Roslund (tvekar om fortsättning), Chelsea Jennings (?), 

LULEÅ
Coach: David Visscher, David Nilsson (ass.)
Spelare: Elin Lomgren

Rykten in: Felicia Ponturo, Katie Frerking
UtSofia Hägg (Wetterbygden), Silvia Favento, Jennifer Hamson, Adrienne Motley, Allis Nyström (?), 

MARK
Coach: Joey Cafferky jr.
Spelare:

Rykten in: Charlotta Dahl
Ut: Janee Thompson (?), Alexis Hyder (?), Erica Iderstål (?)

NORRKÖPING
Coach: Jurgita Kausaite
Spelare: Michaela Borg, Sofia Pelander

Rykten in: Lovisa Hjern, Matilda Claesson
Ut: Anna Stern (flyttar), Rakel Gyberg (Wetterbygden), Deanne Weaver (?), Dominique Wilson (?)

TELGE
Coach: Viktor Bengtsson, Joakim Lantto (ass.)
Spelare: Patricia Elias, Ellen Åström, Mikaela Gustafsson, Ulrica Holmqvist, Klara Lundquist

Rykten in: 
Ut: Moa Fillén-Hammarström, Taylor Wurtz (Lattes Montpellier, Frankrike), Tayler Mingo (?), Chelsea Poppens (?)

UPPSALA
Coach: Janne Hänninen
Spelare: Agnes Nordström, Ellinor Holmberg

Rykten in: Karla Vres
Ut: Alma Danielsson (?), Louise Skyttevall (?), Milen Hagos (?), Heather Butler (?)

WETTERBYGDEN
Coach: Fransisco Pinto
Spelare: Emina Busatlija, Lollo Halvarsson, Alice Jernberg, Rakel Gyberg, Anna Dahl, Sofia Hägg, Ebba Sjökvist

Rykten in:
Ut: Lisa Siösteen (flyttar), Ida Gustavsson (slutar), Frida Jern (slutar), Sarah Beal (?)

VISBY
Coach:
Spelare:

Rykten in: Eivind Möstl (head coach)
Ut: Felicia Ponturo (?), Nici Gilday (?), Rashida Timbilla (?), Brandy Montgomery (?), Regina Palusna (?)

5 Replies to “Ligastatus (5)”

 1. Håller med om hemsidorna. Trist att nyheter från förra året ligger överst på många ställen. Hur svårt kan det vara att ha en någorlunda aktiv webbansvarig????

 2. Nu undrar jag förstås vad det är du saknar på Uppsalas hemsida då vi inte får högsta betyg? Känns lite orättvist måste jag nog påstå. Vi skriver om precis allt det du efterfrågar.

  /Thomas

  1. Nej, det vill jag inte påstå att ni gör. Uppsalas hemsida hör till de allra bästa i ligan, men i min ”ögonblicksbild” betygsatte jag om klubbarna har informerat om ”bland annat trupperna, och då menar jag inte bara nyförvärven, utan också vilka som förlängt och vilka som lämnar”.
   Jag är helt säker på (vet) t ex att alla i förra årets trupp inte återkommer. Om ni hade berättat om dem (som Wetterbygden har gjort) så hade ni fått samma betyg.

    1. Förstår jag, men naturligtvis finns det t ex spelare som klubben inte kommer att ta tillbaka och som vet att de inte får komma tillbaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *