Ligastatus (4)

Foto: Anders Tillgren

Det blev alltså Wetterbygden som vann kampen om Sofia Hägg. Det har varit känt en tid att Hägg vill tillbaka söderöver och flera klubbar har visat intresse för guarden som varit med och vunnit fyra SM-guld med Luleå. Uppsala och Norrköping hörde till spekulanterna och med den senare klubben gick det så långt att Hägg fick ett anbud som hon dock tackade nej till. Att Sofia Hägg vill röra på sig är begripligt. Säsongen 2016/17 blev hennes bästa i Luleå och i inledningen av den förra fortsatte framstegen. Därefter fick hon allt mindre utrymme bakom amerikanskorna på bakplanen, och kom att sluta säsongen med färre minuter i snitt än 2016/17.

Hägg vill naturligtvis få mer plats och en större roll, vilket förmodligen inte hade varit möjligt om hon hade stannat i mästarlaget. Så nu rör hon på sig och blir därmed spelare nummer sju i Wetterbygdens trupp. Nykomlingen rustar bra inför ligastarten, men längst tycks A3 ha kommit.

A3 har redan hela tolv spelare klara och tycks sitta nöjda, men signalerna från Umeå antyder ändå att det kan komma mer. Av de tolv klar är åtta kvar från förra året. En, Hollie Mershon, återkommer efter en säsongs skadefrånvaro och tre är helt nya. De senaste som kontrakterats är centern Lisa Koop, nämnde Mershon, den svenska landslagsspelaren Abigail Asoro samt importerna Ama Degbeon och Alysssa Lawrence. Att A3 fick loss Asoro är intressant. Hon har haft några fina år utomlands, bland annat i brittiska Northumbria och nu senast i Chemnitz i tyska andraligan.

Både Degbeon och Lawrence har europeiska pass, vilket innebär att A3 har en ”icke EU” plats öppen. Vad de två nyförvärven kan bidra med återstår att se. Båda är födda -95 och spelar som forwards och verkar vara genuint duktiga basketarbetare utan att ha någon större stjärnstatus. Degbeon, 188 lång, kommer direkt från college, där hon gick på Florida State, en riktigt bra skola, rankad bland de 15 bästa i landet. Hon spelade drygt 26 minuter per match sista säsongen, vilket tyder på god kvalitet. Både poäng- och retursnitten var 6,5 per match.

Lawrence, som mäter 185, gjorde sin sista säsong på college 2016-17, på UMass, men spelade av någon anledning bara två matcher. Säsongen 2017-18 gav hon sig av till Europa. Hon inledde säsongen i Nice, men slutade den i rumänska Mures, där hon hann med nio matcher, då hon snittade 9,7 poäng och sju returer.

Vid sidan av Asoro är två andra hemvändande utlandssvenskor klara för ligaspel. Telge har lyckats få hem de båda egna produkterna Ellen Åström, från Bembibre i Spanien och Mikaela Gustafsson, från Osnabrück i tyska andraligan där hon huserat i två år.

Här följer det som hänt sedan sist. De nytillkomna är markerade med fet stil

ALVIK
Coach: Fotios Ioannidis
Spelare: Janel McCarville, Elin Ljunggren, Paula Juhlin

Rykten in: Nathalie Schönberg, Ilaria Zanoni, Martina Stålvant, Louise Angel, Helene Haegerstrand, Tina Moen, Anna Stern
Ut: Klara Lundquist (?), Katharina Fasth-Gillstedt (?)

A3
Coach: Jan Enjebo, Mikael Blomqvist (ass.)
Spelare: Danielle Elvbo, Moa Dellbro, Isabelle Edholm, Annie Kjellberg, Tiffany Brown, Sandra Hansson, Frida Modig, Hollie Mershon, Lisa Koop, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence, Ama Degbeon

Rykten in:
Ut: Brianna Kiesel (Lublin, Polen), Mante Kvederaviciute, Gintare Mazionyte (Force, Australien), Ana-Marija Begic (?)

EOS
Coach: Kevin Taylor-Lundgren
Spelare: Kajsa Lundahl, Louise Noaksson, Olivia Lindgren, Matilda Edrén

Rykten in: Katharina Fasth-Gillstedt
Ut: Brene Mosely (?), Daniela Wallen (?), Simona Bartkova (tvekar om fortsättning)

HÖGSBO
Coach: Robin Sandberg
Spelare:

Rykten in: Ida Fredriksson, Elin Fredriksson, Ieva Ivaskeviciute, Hanna Johansson, Elin Ljungberg, Tomas Roslund (ass. coach)
Ut: Elin Söderström (slutar), Jessica Lindblom (slutar), Natalie Roslund (tvekar om fortsättning), Chelsea Jennings (?), 

LULEÅ
Coach: David Visscher, David Nilsson (ass.)
Spelare:

Rykten in: Felicia Ponturo, Katie Frerking
UtSofia Hägg (Wetterbygden)Silvia Favento, Jennifer Hamson, Adrienne Motley, Allis Nyström (?), 

MARK
Coach:
Spelare:

Rykten in: Antonio d’Albero (head coach), Charlotta Dahl
Ut: Janee Thompson (?), Alexis Hyder (?), Erica Iderstål (?)

NORRKÖPING
Coach: Jurgita Kausaite
Spelare:

Rykten in: Mikaela Borg, Sofia Pelander, Lovis Hjern, Matilda Claesson
Ut: Anna Stern (flyttar), Rakel Gyberg (Wetterbygden), Deanne Weaver (?), Dominique Wilson (?)

TELGE
Coach: Viktor Bengtsson, Joakim Lantto (ass.)
Spelare: Patricia Elias, Ellen Åström, Mikaela Gustafsson

Rykten in: Klara Lundquist
Ut: Moa Fillén-Hammarström, Taylor Wurtz (Lattes Montpellier, Frankrike), Tayler Mingo (?), Chelsea Poppens (?)

UPPSALA
Coach: Janne Hänninen
Spelare: Agnes Nordström, Ellinor Holmberg

Rykten in: Karla Vres
Ut: Alma Danielsson (?), Louise Skyttevall (?), Milen Hagos (?), Heather Butler (?)

WETTERBYGDEN
Coach: Fransisco Pinto
Spelare: Emina Busatlija, Lollo Halvarsson, Alice Jernberg, Rakel Gyberg, Anna Dahl, Sofia Hägg, Ebba Sjökvist

Rykten in:
Ut: Lisa Siösteen (flyttar), Ida Gustavsson (slutar), Frida Jern (slutar), Sarah Beal (?)

VISBY
Coach:
Spelare:

Rykten in: Eivind Möstl (head coach)
Ut: Felicia Ponturo (?), Nici Gilday (?), Rashida Timbilla (?), Regina Palusna (?), Brandy Montgomery (?)

7 Replies to “Ligastatus (4)”

 1. Vet inte om du menar som förlust för Alvik eller nyförvärv för Telge, men ingetdera kan betraktas som ”skönt”.

   1. Hej igen
    Jag menar bara att jag inte gläds åt varken att Alvik tappar eller Telge värvar spelare, vare sig de är av Klara Lundquists kaliber eller inte. Jag bara noterar och försöker dra slutsatser.
    Men en stor värvning är det och som du tidigare konstaterade har Telge nu en bakplan som är av högsta ligaklass. Jag antar att importvärvningarna nu kommer att koncentreras på stora spelare.

    1. Så lär det bli… värva stort. Synd att du inte gillar att Telge värvar. Varför just de? Alla värvar ju….
     Visst är det tungt att tappa spelare…Stålvant får spela ännu mer!

 2. Inte så Magnus. Det spelar ingen roll om det är Telge eller något annat lag. Många värvningar är intressanta, ibland sensationella och värda att skriva om, men jag har inget favoritlag eller hoppar av glädje när det sker. Det överlämnar jag till lagens fans.

 3. Då förstår jag…du är neutral. Det är svårt ibland med kommunikation och tolkning. Tack för ett fint klargörande. Fortsätt att skriva. Det är utmärkt med bevakning av lagen. Bygger en viss förväntan inför den kommande säsongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *