Ligan och lite annat

Förutom torsdagens möte mellan Telge och Mark spelas den här veckan bara två ytterligare matcher i ligan, båda på lördag:
Alvik-Norrköping (13:30) och Eos-Udominate (17:30).

Norrköping hinner inte få sitt nyförvärv och ersättare för Shanity James, amerikanskan Dominique Wilson, spelklar mot Alvik. Dolphins får m a o klara sig med det lag som senast kollrade bort Visby på bortaplan. Så lätt kommer det inte att gå mot Alvik, som varit lite upp och ned under säsongen, men som de flesta gånger lyckas vinna även om de kommer i någon form av trubbel. Så var det i förra matchen, då AIK började närma sig ordentligt i tredje perioden, men Alvik gjorde det som behövdes och vann komfortabelt.

Alvik ligger på en ohotad tredjeplats och kommer inte att sluta sämre än så. Även om Norrköping i vanlig ordning kommer att ta till alla tricks som tänkas kan, så blir nog det här en lite för svår nöt för dem att knäcka.

Dominique Wilson, som fyller 24 i år, mäter 173 och kommer närmast från spel i Nigeria. Wilson spelar normalt inte pg och det är inte heller vad Norrköping behöver. Av hennes stats från college, där hon gick på North Carolina State de sista åren, kan man utläsa att hon inte delade ut så mycket assister, men var lagets bästa scorer (13.4), tog mest steals och satte en tredjedel av sina treor. NC State är en riktigt bra skola, rankat 15-20 i landet, som spelar i ACC. I våras tog de sig till NCAA-slutspelet men åkte ut i första rundan mot Texas efter en jämn match.

Stackars Eos har nu förlorat sju matcher i rad. Sex av dem har varit på bortaplan, men på lördag kommer inte ens hemmaplanen att hjälpa. För Udominate gäller det bara att få med sig minst fyra svenskor till Lund. Då kan lika många importer vara med och det kommer att räcka. Eos har inte vunnit sedan 25 november och har efter Udominate Norrköping borta kvar att möta innan landslagsuppehållet. Det blir inte någon lätt match för dem, men efter uppehållet kommer några chanser. Under februari spelar de hemma mot i tur och ordning Uppsala, Norrköping och Visby.

Eos grundserie avslutas med två bortamatcher i mars, mot Alvik och AIK. Eos blir tvunget att knipa någon eller några av de sista fem matcherna för att kunna hänga med i kampen om att undvika kval. Flera lag kan bli inblandade i den bataljen. Kanske blir det ett drama ända in i den sista omgången,17 mars. Spelprogrammet visar att den sista speldagen innehåller två matcher som är potentiella vattendelare: Mark-Visby och AIK-Eos.

Nämnda Wilson är en av fyra amerikanska importer som ligalagen fyllt på med under de senaste veckorna. Och frågan är om något lag hinner med någon ytterligare innan transferfönstret stänger 31 januari. Det kunde nog räcka nu. Vad gäller Luleå, Norrköping och Uppsala har de har de gjort sina rekryteringar för att ersätta skadade eller flyktade spelare, medan Telge är enda lag som utökat antalet importer. Frågan är varför just Södertälje, som dras med ett stort ekonomiskt underskott, lägger pengar på ytterligare en amerikanska. De kan ju inte vinna mästerskapet ens med Poppens i laget och riskerar heller inte att åka ur utan henne. Rent ekonomiskt tycks det vara bortkastade pengar.

Men rent spelmässigt är det förstås bra och kul att se en spelartyp som Chelsea Poppens i Telge, som under säsongen inte varit ligans sämsta lag, men haft det tråkigaste och mest endimensionella spelet av alla. ”Ett lag som bollar ute på perimetern, bara skjuter treor och sedan går på desperationsattacker om treorna inte sitter”, som en initierad person jag talade med uttryckte det om Telges spel. Och när det har kärvat i spelet har ingen, varken på planen eller bänken, haft förmågan att ändra på händelseutvecklingen, vilket bl a lett till två genanta förluster mot Uppsala och AIK.

Med Poppens får Telge en insidenärvaro, med många enkla poäng och nya friska returer. Bara att kunna variera spelet genom att spela in den i mitten och därmed hitta nya lösningar kommer att betyda mycket. Kraven på t ex Mingo kommer ju att minska, men även om fler bollar kommer att hamna hos Poppens, så är hela poängen att Telge får fler möjligheter och hot. Och vad vi såg av Poppens i debuten mot Mark så blir hon förstås också en defensiv tillgång.

Ju längre matchen led, desto mer började Poppens komma in i spelet och lagkamraterna vänja sig vid att finna henne inside. Det råder ingen tvekan om att det är, med ligamått mätt, en bra spelare som Telge har hittat. Hon jobbade hårt, var tuff, rörde sig fint och hade en del bra moves. Och att hon skördade 23 poäng och 13 returer i sin första match, visserligen mot korta Mark, lovar gott..

Vi får se vad Poppens kan prestera när hon ställs mot de större tjejerna i de bästa lagen. Det blir nog inte lätt mot Hamson, som sannolikt kommer att dominera tresekundersområdet i ligan den här våren. En sådan som Koop är liksom Hamson större än Poppens, men generellt är nog de båda amerikanskorna både bättre och mer effektiva än tyskan, som har sin fördel i just längden. Den kan hon lätt exploatera i den svenska ligan, men har visat en väldigt dålig effektivitet. och haft oerhört svårt i Eurocup. Att bara sätta vartannat skott precis under korgen i hennes öppna lägen är alldeles för svagt. Det har hörts rykten om att Udominate skall skicka hem tyskan eftersom hon inte levererar tillräckligt, och att det på grund av konkurrensen knappast kommer att förbättras under våren, men eftersom hon är sitt lags enda utpräglade center så lär de behålla henne säsongen ut.

Från den stora världen noterar vi att Yakin Dogu slog turkiska rivalen Fenerbahce i onsdagens Euroleagueomgång. Siffrorna blev 76-65. Elin Eldebrink gjorde en riktigt bra match, spelade 31 minuter och satte 14 poäng.

För YD räcker det nu att besegra ryska Nadezdha på hemmaplan i den sista grundseriematchen nästa vecka, så har de vunnit sin grupp. Det betyder att de går in i kvartsfinalspelet med hemmaplansfördel (bäst av tre matcher). Det kan bli en ”svensk” kvart för YD kommer att få möte Prag eller Bourges från Frankrike i kvarten. Det lutar åt att Eldebrink kommer att ställas mot Amanda Zahui. Bourges och Prag står inför sista omgången visserligen på samma poäng och Bourges har inbördes, men det franska laget har att se fram emot en jobbbig bortamatch mot Sopron i sista grundserieomgången. Prag åker istället till Belgien för att spela mot Castors Braine, vilket är avsevärt ”behagligare”.

Sopron imponerade för övrigt storligen när de vann i Prag i  veckan. Spanske coachen Roberto Iniguez, tidigare i bl a Fenerbahce och Nadezdha och som är förbundskapten för Montenegro, har lyckats hitta en fin balans och formel för Sopron. Han har ett jämnt och brett lag, utan några superstjärnor, som verkligen får det att fungera i båda ändarna av planen. Vi hittar flera serbiska landslagsspelare i Sopron (Jovanovic, Milovanovic, Crvendakic, Page) och ett par dugliga amerikanskor (Turner och Langhorne), som faktiskt ganska enkelt spelade ut Prag med 77-61. Zahui bidrog den här gången med elva poäng och tre returer. men det var inte lätt för någon i Prag mot detta Sopron, som är årets överraskning i Euroleague. Laget landar som ohotad tvåa i gruppen, efter Kursk, och har hemmaplansfördel i kvarten.

Och möjligen fortsätter även den internationella säsongen för Farhiya Abdi och Wisla, som i onsdags besegrade BLMA med klara 87-65. Svenskan spelade 23,5 minut och satte 3/9 skott för totalt åtta poäng. De har chansen att nå sjätteplatsen i sin grupp i Euroleague, den som ger biljetten in till kvartarna i Eurocup. Det är dock högst osäkert om de fixar det, trots en formidabel spurt efter nyår, då de vunnit tre av fyra matcher och bara förlorat mot Yakin Dogu. Wisla står på med en omgång kvar på samma antal vinster som sjätteplacerade Nadezdha, som dock har inbördes på polskorna. Med Fenerbahce (Wisla) och Yakin Dogu (Nadezdha) kvar att möta är det inte så mycket att be för. Oddsen är på ryskornas sida.

Kalis Loyd är ju den enda som försvarar de svenska färgerna i Eurocup innan vi vet om även Abdi hamnar i den turneringen. Loyd och Flammes Carolo gick i alla fall p sin första förlust i Eurocup, när de i torsdags föll mot turkiska Mersin på bortaplan med 71-80. Loyd fick kriga på planen i 33 minuter, men hade tyvärr klen utdelning i skyttet, bara 2/9 från golvet och totalt fem poäng. På torsdag är det returmöte i Charlesville och Carolo måste rimligen ges en god chans att vända på steken och ta sig till nästa omgång. Seger med minst tio är vad som gäller.

Till sist måste vi notera några internationella övergångar på den högsta nivån, för även utomlands fylls det på i ladorna inför avslutningen av säsongen.:

En som vi nämnt tidigare är ju Maya Moore, amerikanskan som skrivit på för ryska storlaget UMMC Ekaterinburg. Nu har Moore, av många ansedd som världens just nu bästa spelare, hunnit debutera för sin nya klubb, både i ryska ligan och i Euroleague.

Häromdagen offentliggjordes nästa skrällvärvning. Fenerbahce i Turkiet har skrivit avtal med superstjärnan Breanna Stewart, som den här vintern befunnit sig i Kina och spelat för Shanghai. Det verkar osäkert när Stewart kommer till Fener, eftersom slutspelet i Kina pågår för fullt och lagen bara är i inledningen av kvartsfinalerna.

Och så meddelade den franska klubben BLMA, Lattes Montpellier, att de kontrakterat den australiska veteranen och legenden, 37-åriga Suzy Batkovic, som nyligen blev mästare på hemmaplan med Townsville. Batkovic har en gång tidigare spelat för Montpellier och den 195 cm långa stjärnen blir förstås en jätteförstärkning för BLMA.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *