Klart i Tjeckien för Prytz och Bittar

Foto: Anders Tillgren

Efter AIK:s utträde ur basketligan, efter en fin säsong som nykomling, har flera klubbar varit på jakt efter deras spelare. Janel McCarville hamnade som bekant i Alvik, men intresset har också varit stort för flera av de yngre i laget. Vad gäller två av mest eftertraktade, Johanna Prytz och Crystel Bittar, kan klubbarna nu lägga ned ansträngningarna. De båda, som fyller 22 respektive 20 i år, har nämligen gjort klart med den tjeckiska ligaklubben Nymburk. Att kontrakten är undertecknade och klara bekräftas av Anders Härd, som flera år varit tränare för dem, både på basketgymnasiet i Solna och i AIK:s division i damettan.

Härd coachade AIK när laget tog steget upp i ligan, men valde att inte fortsätta under den gångna säsongen i ligan. Den uppgiften föll istället på Fottios Ioannidis, som assisterade Härd under kvalåret.

Det är Anders Härds kontaktnät i den europeiska basketen som har hjälpt de båda tjejerna att få möjligheten att spela professionellt utomlands och leva på basketen, även om det inte handlar om några överdådiga kontrakt. Härd betonar dock att det inte handlar om att Nymburk gör detta bara för att göra honom en tjänst.
– Nej, så ”snälla” har de ingen anledning att vara mot en svensk coach. Klubben har studerat de båda spelarna, fattat intresse och bestämt sig för att ge dem den här möjligheten.

Och det är ju så det fungerar. Nymburk har inget intresse av att engagera spelare som de inte tror kan tillföra något. De ser en potential i de här båda spelarna. De vill se hur Bittar kan utvecklas som pg och  ser i Prytz en spelare med bra storlek som skall spela på positionerna 2-3. En viktig faktor i Nymburks värdering av svenskorna är den defensiva kapacitet som båda besitter. Bittar, som fick utmärkelsen ”Årets unga stjärna”, var en av de allra bästa defensiva spelarna i ligan och tog många gånger under säsongen udden av motståndarnas point guards. Och vad gäller Prytz har hon defensiva kvaliteter som gör att hon kan försvara spelare på olika positioner.

Nu får vi alltså två nya svenska utlandsspelare och det återstår att se i vilken mån de kan ta tillvarata på de möjligheterna de nu fått. Det är i väldigt hög grad upp till dem själva. Övergången till den tjeckiska klubben betyder att de får chansen till minuter både i den inhemska ligan och i Eurocup, för där kommer Nymburk att vara med.

Nymburk kom den gångna säsongen tvåa i den tjeckiska ligans grundserien, men fick sedan respass i semin, då de föll mot Brno med 1-3. Klubben har dock framtida ambitioner och siktar på att etablera sig som Tjeckiens näst bästa basketlag (efter storklubben USK Prag).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *