Jens Tillman är tillbaka i ligan

Jens Tillman, flerfaldig SM-vinnare på damsidan med Telge och Luleå, är efter sin utflykt till Ungern tillbaka i den svenska ligan. Tillman kliver in i rollen som assisterande coach för Uppsala Basket Dam, ett uppdrag som han kommer att ha säsongen ut. Enligt uppgift är det Tillman själv som tagit initiativet och erbjudit klubben sina tjänster. Hans engagemang har redan startat och högst troligt kommer Tillman att debutera på Uppsalas bänk på lördag, i bortamatchen mot Norrköping.

Head coach i Uppsala är Henrik Johansson. Han har tidigare haft Ashleigh Brown vid sin sida, men eftersom hon tagit steget in i Uppsalas spelartrupp och blivit en riktig förstärkning för laget, har Uppsala ett behov av komplettera på coachfronten under slutet av grundserien och i synnerhet i de viktiga kvalmatcherna som väntar.

Tillman startade sin coachbana på högre nivå i Mark, där han bara var ett år innan flyttlasset gick till Södertälje och inledningsvis arbete på ungdomssidan i SBBK. Han klev sedan in som head coach för Telge Basket, som han ledde till SM-guld både 2011 och 2012. Den följande säsongen var Jens Tillman engagerad som instruktör på RIG i Luleå och rekryterades därefter till rollen som head coach för Luleå Basket, som då hette Northland. Det blev direkt ett nytt guld, 2014, vilket upprepades 2015 liksom 2016, då under namnet Luleå Basket.

Han var klar för en fortsättningen säsongen 2016-17, men sejouren i Luleå tog slut i och med att Tillman fälldes efter att ha kört bil under påverkan av narkotika. Klubben sa upp Tillmans kontrakt och det engagemang han hade under förra säsongen var en period som assisterande i Umeå BSKT i BLH. I höstas rekryterades Tillman till den ungerska klubben PINKK Pecsi och deras damligalag. Tillman lämnade nyligen klubben och Ungern efter att inte ha fått ut de överenskomna ersättningarna. Det är ett öde som han delar med flera svenska damspelare och coacher som haft engagemang i den ungerska klubben.

Nu får alltså Jens Tillman åter chansen i BLD och det återstår att se om hans inträde kan ge någon skjuts ytterligare i laget som för andra säsongen i rad hamnar på sista plats i ligans grundserie. På senare tid har dock Uppsalas spel förbättrats i allt väsentligt, främst för att Agnes Nordström, Brown och Lydia Karlefors anslutit. Uppsala måste, med eller utan Tillman på bänken, anses ha mycket goda chanser att rädda ligakontraktet i årets kval.

2 Replies to “Jens Tillman är tillbaka i ligan”

  1. Hej Gunnar
    I huvudsak är det ok, men har fått en rejäl sväng av influensan. Annars har det varit andra uppdrag och en hel del kommenterande på webben, samt lite resande som gjort att bloggen legat stilla. Och nu kommer jag att vara bortrest ytterligare en vecka, så det blir stiltje ett tag till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *