Italien i pressat läge i EM-kvalet

Så är vi då inne i det andra kvalfönstret, av tre, som skall utkristallisera de 14 lag som tar platserna i EM-slutspelet 2019. Där deltar ju 16 lag, men Lettland och Serbien är direktkvalificerade som värdnationer. Sverige har ett bra läge i grupp H och har EM-platsen ordnad om man vinner de båda hemmamatcherna som nu väntar, Italien på lördag och Kroatien på onsdag. För Italien är situationen mer kärv. Det är stor risk att laget som kom sjua i EM 2017 och var en hårsmån från att ta en biljett till årets VM, missar EM.

Italiens jobspost är att de föll på hemmaplan mot Kroatien, 71-83, och måste alltså vinna bortamötet med minst 13 poäng för att få inbördes på Kroatien.  Det italienska laget är i desperat behov av att få en eller annan ”extravinst” i kvalserien. Och det handlar om att besegra Sverige, vilket skulle göra gruppen mer oviss. Italien spelar hemma mot Sverige i den sista omgången i november, men först måste de försöka rå på det svenska laget i Borås på lördag.

Jag skulle nog säga att Sverige är favorit mot Italien, helt enkelt för att Sverige har det bättre förspänt på de flesta positioner och spelare för spelare. Men framför allt för att Italien har sin stora svaghet inside. De har ett par 190-spelare, Sabrina Cinili, (till vardags i Napoli), och Olbis Andre (Battipaglia). Varken den rutinerade Cinili eller unga André, 19-åringen, har dock kapaciteten att spela mot de bästa bland de stora i Europa, även om André kan få det vad det lider. De båda blev rejält mosade av Marija Rezan i förlustmatchen mot Kroatien, då Zahuis insidekollega i Prag gjorde 35 poäng. Coach Jelavic hade gjort jobbet och visste att utnyttja Rezan mot italienskorna.

Förslagsvis ser därför de svenska coacherna till att Amanda Zahui därför håller sig i närheten av korgen under större delen av matchen istället för att svassa runt längs trepoängslinjen, och att det svenska laget fokuserar på att hitta henne med bollar i tresekundersområdet. Det kommer att ge Sverige många enkla poäng och sätta de större italienska spelarna i stora problem.

Starter som point guard i Italien är Fransesca Dotto, som spelar i Famila Schio. Dotto är ingen stor scorer, men Italiens bästa trepoängsskytt och på det hela taget en bra bakplansspelare. Sammantaget har dock Sverige det minst lika bra förspänt på den här positionen. 

De stora stjärnorna i Italien är Giorgia Sottana och Cecilia Zandalasini. Den 30-åriga Sottana, som nyligen värvades till Fenerbahce från Montpellier, kan beskrivas som en kombo guard, medan Zandalasini (Famila Schio), som mäter 185, är forward. Det mesta som händer i det italienska laget händer runt dessa båda. Båda har roller där de har frihet att ta initiativ och med hjälp av laget skall sättas i upp i lägen där de kan producera. Det är också vad de gör. Sottana och Zandalasini är Italiens främsta poänggörare och utgör styrkan i laget.

Kanske skall det svenska laget vara mer på sin vakt när det gäller Sottana, som levererat väldigt fina siffror den här säsongen, såväl i Montpellier, landslaget som i de få matcher hon hunnit med i Fenerbahce. Zandalasini, som fick sitt genombrott i förra årets EM (för övrigt hennes första seniorturnering med landslaget) är dock det stora namnet och lagets galjonsfigur. Bara 21 år gammal är hon den som förväntas leda Italien i framtiden.

Det har som sagt gått fort för Cecilia Zandalasini, som efter sitt succe´-EM förra året blev rekryterad av Minnesota Lynx i WNBA. Hon fick minimalt med speltid, men gjorde garanterat massor av erfarenheter och kommer att återvända dit i sommar. Att Lynx kontrakterade henne var säkerligen med tanke på framtida potential. Och rimligen borde den vara stor. Zandalasini är ju fortfarande ung och rejält oerfaren, och har fortfarande mycket att utveckla i sitt spel. T ex vill hon väldigt gärna gå åt höger i sina attacker eller för att dra sin pull-up och är avsevärt svagare på vänstersidan. Men icke desto mindre är hon redan en av de bästa spelarna i Europa.

I de båda inledande kvalmatcherna har Sottana märkligt nog fått komma in från bänken. Italien har startat med både Cilini och Andre´, samt Zandalasini och Dotto. De har kompletterats av Binta Drammehs lagkompis i Lucca, Martina Crippa, en g/f på 178, som är oerhört viktig i Italiens defensiv. Och vad gäller det italienska försvarsspelet så växlar de ofta mellan man-man och zon. De spelar en match-up variant som Sverige måste vara berett på. Det italienska spelet framåt är en smula enkelspårigt eftersom det bygger på att Zandalasini och Sottana skall göra sin saker utifrån och att spelet inte alls är insidebaserat. Men om de båda får härja i godan ro och Italien lyckas i skyttet, samtidigt som Sverige kanske inte har sin bästa dag, så kan matchen bli en besvärlig historia. Men att Sverige är favoriten råder det inget tvivel om.

 

 

 

6 Replies to “Italien i pressat läge i EM-kvalet”

 1. Tapio
  Tror du systrarna Elderbrink klarar av att hålla Zandalasini och Sottana på låga siffror?
  Eller vem tror du kommer spela försvar på dessa två Italienska producenter?

 2. Hej Gunnar
  Jag tror att den som är mest lämpad att ta hand om Zandalasini är Kalis Loyd. Så skulle jag göra i alla fall.Och den som borde spela på Sottana är Elin Eldebrink, enligt min ringa åsikt

 3. Tack så mycket Tord. det gläder mig dock att du regelbundet läser mina alster (bör du rimligen göra eftersom du skriver att jag ”som vanligt” inte har mycket koll).

  Själv läser jag inte sådant som jag betraktar som dynga och rekommenderar dig detsamma. Men ändå, tack för att du läser och tar dig tid att lämna synpunkter

 4. Jag vet faktiskt inte vad du kritiserade i så fall, för när det kommer till kritan hade jag helt rätt (som vanligt). Jag skrev att Sverige är favoriter, men ”om de båda (Zandalasini och Sottana) får härja i godan ro och Italien lyckas i skyttet, samtidigt som Sverige kanske inte har sin bästa dag, så kan matchen bli en besvärlig historia.” Och det var precis vad som hände!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *