Grattis på 50-årsdagen!

Idag, 17 juli, är det 50 år sedan Sveriges mest framgångsrika, och man får nog också tillägga inflytelserika, basketförening grundades. Södertälje BBK, klubben som fostrat fler elitspelare,  vunnit överlägset flest SM-guld och som försett landslagen med fler spelare än någon annan förening, genomför sitt officiella firande 1 september, men redan ikväll är det födelsedagskalas för en utvald skara hemma hos Kjell Östh, en av föreningens legendariska ledare, han som tillsammans med Benny Johansson och Jan-Lennart Andersson är de som främst förknippas med alla framgångarna och det som åstadkommits under det halva seklet.

Min egen relation till klubben är minst sagt kluven, som många av mina läsare kunnat konstatera. Jag har många härliga minnen och har gjort många fina bekantskaper under min tid i föreningen, där jag i omgångar varit tränare men också anställd. Icke desto mindre finns det personer i den nuvarande ledningen som jag har oerhört svårt för efter en del upplevda oförrätter. Det kan helt enkelt aldrig bli vad det en gång var. Täljehallen har jag inte besökt på många år, trots att jag bara har några kilometer dit. Jonte Karlsson har upprepade gånger sagt att han en dag skall hälla i mig några rejäla stänkare och sedan skal vi vingla till hallen, men det lär inte ske.

Icke desto mindre, det handlar om några personliga relationer, och sådant får inte komma i vägen en dag som denna. Klubben är värd all beundran för allt personerna i den har åstadkommit för den svenska basketen, där man i många avseenden varit föregångare. De stora spelare som klubben tagit fram är så många att listan skulle bli alltför lång om man skulle börja räkna upp dem. Och för oss dambasketentusiaster är det lätt att konstatera att tjejerna har utgjort den absoluta spetsen. Raddan av SM-guld på dam- och flicksidan är utan motstycke, men främst är det de internationella framgångarna, med de två EM-bronsen och VM-silvret, som skapats med Södertäljespelare som grundbultar, som sticker ut.

Så starkt var Södertäljeinflytandet länge att Luleåcoachen Micke Johansson, som under många år varit landslagscoach, sa att oavsett hur de olika årgångarna i landslagen såg ut, så kunde man lita på att det i varje åldersgrupp fanns några välskolade Södertäljespelare som man kunde bygga upp det hela kring.

Numera gäller det dock inte längre. SBBK har under flera år brottats med bekymmer när det gäller spelarunderlaget. Systemet med att välja ut ett elitlag redan när ungdomarna är 12 år, är förlegat och har överlevt sig själv. Klubben är inte längre dominerande på ungdomssidan och har tappat i kvalitet. När DU 20-landslaget i dagarna tog Sveriges bara tionde placering bland de åtta bästa i ett ungdoms-EM, så var det första gången det skedde utan en enda Södertäljefostrad spelare i laget.

De senaste åren har alltså präglats av kräftgång och en oförmåga att utveckla och förändra, men allt går i perioder och förhoppningsvis kan föreningen repa sig och i framtiden återta en del av sin forna glans. När det kommer till kritan är ju 50 ingen ålder att tala om.

Vi önskar alltså 50-åringen ett snabbt tillfrisknande, men framför allt ett stort grattis på bemärkelsedagen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *