Gilday bakom Visbys skrällseger

Visby är det det enda laget i ligan som gör bättre ifrån sig borta än hemma, en sak som coach Leras tillskriver det faktum att laget nästan aldrig kommer åt att träna i ICA Maxi Arena. Bara de veckor de spelar hemma har de en träning i arenan. ”Det är som att spela borta” säger coachen. När Visby på söndagen gästade Alvik för att spela den uppskjutna matchen från den allra första omgången, bättrade laget, den här gången lite skrällartat, på sitt bortafacit. Och Ladies gjorde det med stil.

Visby ledde från första minuten till den sista, och större delen av matchen med en betryggande marginal, som mest med 22. Till slut vann gästerna med 71-58 och efter att ha sett Visby drygt tio gånger det här spelåret är det lätt att slå fast att det var deras hittills klart bästa match. Det återstår att se om det var en tillfällighet, eller om laget som under säsongen har presterat klart under sin kapacitet, har hittat en ny nivå.

Det måste sägas att Alvik inte alls var på topp. Alvik, som hade fyra spelare på landslagssamlingarna, tycks lida en hel del av att inte ha haft laget samlat under de två veckorna som landslagsfönstret varit öppet. Men Visby har inget att be om ursäkt för. Det har aldrig ett lag som tar vara på tillfället. Och den här gången gjorde Visby väldigt mycket rätt, redan från start. Matchen hade knappt börjat när Jurgita Kausaite tvingades ta time-out vid ställningen 0-8, då Visby hade haft tre anfall och Brandy Montgomery pangat i tre raka skott.

Bortalaget spelade framåt med ett tålamod, en rörlighet och ett lugn som man inte riktigt sett tidigare. I synnerhet den första perioden, då de tog den ledning som de skulle komma att hålla hela vägen, var särskilt lyckosam. Det gjordes poäng från alla håll och kanter och på alla tänkbara vis, totalt 25. Men kanske var det försvarsmässigt som Visby överraskade mest. De spelade det tuffa spel som Alvik inte alls gillar att möta och gick inte alls bort sig så ofta som de brukar. På pick and roll föredrar Visby att använda hedge och sedan ta tillbaka, vilket fungerade allt som oftast. Leras försöker införa ett försvar där man bara i undantagsfall byter på screener och helst skulle han vilja se att spelarna inte ens skall behöva hjälpa. På sitt karaktäristiska vis säger han: ”Hjälp, det skall man få när man behöver det från en läkare eller en ambulans, inte en annan spelare”.

– Vår coach pratar om- och betonar just försvaret väldigt mycket, sa Visbys, Nici Gilday, efter matchen.
– Och idag tycker jag att vi lyckades väldigt bra och fick bidrag från alla i laget.

Gilday är en av dessa importer på olika sätt förgyller den svenska ligan. Den 25-åriga amerikanskan, som kommer från Santa Clara i Kalifornien och som bland annat hade en fin sejour i Australien, är i rollen som arbetsledaren i Visbys bygge den som lagets spel bygger på. Hon har en smart och osjälvisk spelstil och väljer noga sina avslut. Särskilt bra tycks Gilday spela med Montgomery. Det verkar finna någon symbios mellan dem, där de drar på sig hjälp och släpper bollen till den andra  i fria lägen.

– Det finns väl något mellan oss. Vi är ju båda amerikanskor och tänker antagligen likadant

Gilday verkar vara en spelare som aldrig gnäller utan bara jobbar på. Hon  och drar ett stort lass i sitt lag. Hon får ett jätteförtroende och är på planen mest av alla spelare i ligan, drygt 39 minuter per match. Och just den här bortamatchen tyckte hon var speciell:

-Jag tycker nog att det här var vår bästa match under säsongen och vi skall nu göra allt som vi kan för komma sämst sexa i grundserien, sa Gilday.

Att komma sämst sexa innebär ju att man slipper möta Luleå eller Udominate i den första slutspelsrundan. Just nu ligger Visby där de skall, på femteplatsen, men har bakom sig Eos och Norrköping, vilka båda har lika många vinster som Visby. Det kan bli en kamp om att undvika sjunde plats. Det bästa rådet till Visby är väl att börja vinna hemmamatcher för att säkra sin position.

Om Gilday är arbetsledaren så får Rashida Timbilla sägas vara den effektivaste arbetaren. Kanadensiskan är oerhört nyttig spelare, som är tvåa i ligan både vad gäller returer och double-doubles, i båda fallen efter Hyder i Mark. Tolv poäng och 15 returer är Timbillas snitt den här säsongen. Hon fick priset som matchens lirare i sitt lag. Inte så mycket att säga om det valet, men jag skulle nog säga att det var Gildays spel som grundlade Visbys vinst.

Alvik å sin sida är inne i en jobbig period. Att få två matcher på tre dagar direkt efter landslagsuppehållet, då de varit utan fyra av sina spelare, var givetvis inte det optimala. Och lite sjukdomar på nyckelspelare som Juhlin och Zanoni har inte hjälpt till. Klara Lundquist ser dessutom ganska sliten ut och skulle nog må gott av lite extra vila. Bara två poäng av den unga stjärnan mot Visby, efter 1/8 på skotten, är man inte van att se. 71 insläppta poäng var ingen katastrof för Alvik. Det är anfallsspelet som är ur synk och skärpan dålig. Alvik behöver lite tid för att arbeta sig tillbaka inför slutspelet. Tredjeplatsen i grundserien är dock inte i någon fara, men i nästa match ställs de inför en ny prövning då det är returmöte mot Luleå. Sedan avslutar de grundserien med Eos och 2x Uppsala.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *