DU 20 var bäst när det gällde

Spelformatet i ungdoms-EM är konstruerat så att ett lag kan vinna en en enda match i turneringen och därmed vara på säker mark, d v s bland de åtta sista. Men då måste man vinna rätt match. I det här årets DU 20-EM vann Sverige precis rätt match. Efter tre förluster i gruppspelet besegrade man Ryssland i åttondelen..

Även tidigare förhöll det sig på samma sätt. En vunnen match kunde rädda hela turneringen. Och även om formatet har ändrats för några år sedan, så att alla lag spelar åttondelsfinal, så gäller samma sak fortfarande. Dagens system är ändå att föredra, eftersom det ”jämnar ut” mellan grupperna, som ju faktiskt kan vara olika starka. Och trots att ryskorna vann sin grupp (medan Sverige kom sist i sin), så visade det sig att deras grupp inte var den vassaste. Och för Ryssland har bekymren fortsatt. Efter förlust i åttondelen mot Lettland med en ynka poäng måste de nu vinna de återstående två matcherna för att hålla sig kvar i A-gruppen. Ett rejält ras för laget som förra året vann U 19-VM. Å andra sidan, och i ärlighetens namn, finns i EM-laget inte de dominerande spelarna från förra året, främst storstjärnorna Maria Vadeeva (nu i LA Sparks), Raisa Musina (UMMC Ekaterinburg), men också guarden Daria Kurilchuk, som spelar i Spartak.

Icke desto mindre, det var en storstilad insats av det svenska laget, när man höll stången trots att det blev förlängning, och lyckades vinna med 84-79. Men det var en sådan där dag när bitarna föll på plats. Laget som så långt i EM hade skjutit sämst av alla satte plötsligt ”allt”. Flera av svenskorna gjorde sin bästa match i turneringen, inte bara Klara Lundquist, som var nära en triple double med 22 poäng, elva assister och nio returer. Cajsa Uhrström klev fram ordentligt och piskade i 7/8 treor för totalt 25 poäng, men visade också upp ett fint attackspel. Det är kul att se att Uhrström är ordentligt på väg tillbaka efter sina skadebekymmer. Hon kan bli en faktor för Wetterbygden i ligan. Uhrström är en bra ”spot shooter”, men bevisade mot Ryssland att hon kan ta sina skott även när hon kommer av screener.

Men det var flera av tjejerna som bidrog mot ryskorna. Anna Dahl, Helene Haegerstarnd och Neramou Jeng gjorde t ex alla ett jättejobb i returtagningen och petade tillsammans i 26 poäng.

Vad gäller den stora svenska stjärnan, Lundquist, så var hennes bidrag oumbärligt under matchens gång. Men Lundquist foulade ut i slutet av matchen, och trots det stod de övriga pall. Laget visade att de kan spela utan henne, vilket de för övrigt också gjorde mot Italien, Sveriges bästa match i gruppspelet. När Lundquist är på planen är det ofta som om både hon själv, lagkamraterna och coacherna förväntar sig att hon skall göra allt, i stort sett på egen hand. Och ofta gör hon det också, men ganska ofta forcerar hon fram avsluten när hon försöker ta ett ansvar som hon egentligen inte behöver.

Att Sverige till slut fick ihop det framåt och lyckades göra 84 poäng mot Ryssland var det som bäddade för segern. Ryskorna hade garanterat inte förväntat sig ett svenskt fyrverkeri och hade nog räknat med att dominera starkt under korgarna, inte att svenskorna skulle strida som lejoninnor. Men nära var det att matchen gick ryskornas väg. I slutet var de faktiskt förbi och det var saker i det svenska försvaret som hotade att sänka laget, framför allt försvaret på flare screens, där svenskorna gång efter gång gick bort sig och gav ryskorna öppna skott.

Den svenska kvartsfinalen mot Nederländerna är inte att säga mycket om. Det var sega ben på många håll och det enkelt spelande holländska laget var egentligen ohotat, även om den svenska zonen i slutet gjorde att viss spänning uppstod i matchen. Det svenska laget gick på ren vilja i sista perioden, men det räckte inte och nu väntar spel om placeringarna 5-8, och det börjar mot Frankrike på lördag. Vinsten mot Ryssland innebar i alla fall DU 20 sällade sig till den exklusiva skara damungdomslandslag som nått kvartsfinal eller bättre. Det var faktiskt bara tionde gången det hände och första gången på de senaste fem åren. Benny Johansson skickade den här förteckningen över de gånger det hänt tidigare:

2006  3:a U18
2007  5:a U16
2008  4:a U16
2009  3:a U18
2010  8:a U18
2011  4:a U18, 8:a U16
2012  6:a U20
2013  8:a U18

Två speldagar återstår av DU 20-EM, men oavsett vilken slutplacering det blir för Sverige, så måste man säga att mästerskapet varit lyckat, därför att Sverige tog den chans som gavs och det är faktiskt värt en hel del. Det skulle kunna sluta så att Sverige kommer på en hedrande åttonde plats efter att ha vunnit en match och förlorat de sex andra. Men vad gör det? De vann den match som var absolut viktigast och var bäst när det gällde. Och i ett avseende har Sverige varit det bästa laget i det här mästerskapet. Inget lag har kastat bort bollen så sällan och haft så få turnovers. Bara det är värt ett hedersomnämnande.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *