Det blev Udominate till slut

Att den andra kvartsfinalen i EEWBL mellan Luleå och Udominate skulle bli rafflande var onekligen att vänta. Men att det som hände faktiskt hände är lite svårt att förstå. De skriptet kunde inte ha skrivits bättre av Hollywoods bästa manusförfattare.

Förutsättningarna var ju de att Luleå hade fyra poäng upp efter den första matchen och alltså råd att förlora med högst tre poäng. Fyra upp till Udominate hade lett till förlängning, alla andra resultat till att Udominate skulle gå vidare.

När Jessica Thomas i Luleå satte en trea med mindre än minuten kvar och förde sitt lag till ledning 88-86 såg det ut att bli spiken i kistan. Och när samma Thomas satte ett av två straffkast med 23 sekunder kvar till ledning 90-89 var det läge att stänga av websändningen. Men 27 sekunder senare stod Udominate, efter en del fummel från Luleåsidan och två missade straffar av Motley, som vinnare med 95-90, och hade därmed snuvat Luleå på platsen i Final Four.

Det var ett helt obegripligt slut, men ett som icke desto mindre förekommer i sportens, inte minst i basketens, värld. En avgörande sak var att Luleåcoachen Visscher tvingades använda två av sina tre time-outs innan de sista två minuterna tog vid och kunde i slutet därför bara flytta upp bollen på Udominates planhalva en gång. Det blev i mångt och mycket Luleås öde, för fyra av Udominates sex sista poäng gjordes av Brown och två av dem när hon snodde Luleås inspel under korgen, blev foulad och satte kasten. Brown var för övrigt på sitt bästa spelhumör och tilläts generöst göra hela 40 poäng.

Matchen blev en riktig shoot-out mellan lagens bakplaner och det var faktiskt förvånande hur de stora spelarna i båda lagen underpresterade. Efter den första halvleken såg det ut som om Hamson var på väg att få ut både Koop och Begic ur matchen. Begic åkte förvisso ut till slut, men inte Koop och på det hela spelade det ingen större roll, för Hamson kunde inte på något sätt utnyttja läget. Tvåmeterscentern stannade på blygsamma nio poäng i matchen, medan Koop och Begic inte fick ihop mer än fyra var.

Trots att Luleå vann returtagningen var det Udominates nya up-tempo stil som var matchens behållning. De gjorde 30 poäng mot Luleås 6 på snabba uppspel och 22 poäng mot Luleås sju på turnovers. Det tycks helt klart att Enjebo inte kommer att väja för att springa mot något lag, även om det innebär high-scoring matcher som den här. Och med två av ligans absolut snabbaste bolltransportörer i Brown och Kiesel går det knappast att klandra honom.

Vad gäller Enjebo så visade han verkligen kyla och rutin när matchen skulle avgöras. Av sändningen att döma greps han inte av någon panik, utan agerade med lugn och tillförsikt, och gjorde det som stod i hans makt för att laget skulle kunna vända matchen.

Med tanke på hur jämnt det är mellan de här två lagen så har vi säkerligen en hel del intressanta bataljer att vänta mellan dem under avslutningen av säsongen. Den första kommer ju snart, då de skall mötas i Luleå och det skall avgöras vilket lag som vinner ligans grundserie och får hemmaplansfördel genom hela slutspelet. Nästa gång kan det lika gärna vara Luleås tur att vinna, men känslan efter den här matchen är att det är Visscher som har mer att fundera på än sin kollega.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *