Det är måndag

Resultaten i lördagens ligamatcher spetsade till läget i tabellens nedre del. Mark och Visby förlorade, vilket betyder att de båda lagen är inblandade i kampen om att undvika kval. Att Eos efter åtta raka förluster lyckades vinna i Norrköping betyder nog att de är utom fara, för Lundalaget har ett hyfsat program kvar, med en radda hemmamatcher.

Sannolikt har Uppsala, som nu vann sin andra raka match, vaknat lite för sent. De kommer inte att kunna undvika kvalet. Men sedan blir det hårt. Det mesta talar för att det kommer att stå mellan AIK och Mark, men man vet aldrig. Visby har ett riktigt svårt program kvar, där deras allra bästa chans att ta en ytterligare seger kommer 10 mars, då de tar emot AIK. Den matchen kan komma att avgöra hela kvalstriden.

Ett mysterium var det att Norrköping, trots att Pelander var tillbaka och nya Wilson gjorde entré, föll mot Eos på hemmaplan. Norrköping har ju haft en bra trend medan Eos radat upp förluster på senare tid. Eos tycks sannerligen passa Norrköping ganska illa. Även den första matchen den här säsongen vann Eos, den gången ganska enkelt. I lördags blev det 67-59. Norrköpings låga siffra tyder på att de hade en svag dag offensivt, men det skiljde inget mellan lagen i skottprocent.

Om vi ändå är inne på avdelningen mysterier så fortsätter Visby vara ett sådant. Traditionellt har bortamatcherna i Visby varit bland de allra svåraste för ligalagen. Nu är det tvärtom. Att spela borta i Visby tycks vara lika med två nya poäng i tabellen. Av någon underlig anledning har Visby bara tagit två av sina sex segrar på hemmaplan. I gengäld har de sju förluster hemma, vilket är den sämsta hemmaprocenten i ligan.

I lördags var det Telges tur att vinna i Visby. Matchen svängde hit och dit, innan Telge avgjorde i slutminuterna. Jag såg det mesta av matchen men hur jag än försöker så lyckas jag inte framkalla särskilt många minnesbilder. Men jag minns att stackars Linnea Nilsson fick fouls med en snabbhet som man aldrig sett tidigare och att Poppens visade sin betydelse för Telge och var effektiv. Att Telge gjorde klart mer poäng i färgen än Visby säger en del om det, men också om Visbys bekymmer.Tillsammans med Wurtz och Mingo svarade Poppens för 75 av Telges 87 poäng.

Men att Telge satsade  på att rekrytera Chelsea Poppens är ytterligare ett mysterium på dagens lista. Varför lägger en klubb som dras med ett underskott en massa pengar på en spelare som visserligen tillför en massa till laget och spelet, men som inte i nämnvärd utsträckning kan påverka säsongens sportsliga resultat? Det jag hört är att man vill göra en fin gest mot damlaget, d v s se till att de blir hyggligt konkurrenskraftiga efter att de fått vara ”på undantag” under flera år, då herrlaget, Kings, fick allt de pekade på i spelarväg och la beslag på alla resurser.

En match som jag minns bättre är den mellan Uppsala och Mark. Inte för att den var särskilt välspelad, för det var den sannerligen inte. Snarare präglades den av nervositet och krampaktighet, kanske eftersom den betydde en hel del. Den gav ju Uppsala chansen att ta sin andra raka och få någon form av häng i tabellen. Och för Mark var det ju en match som de egentligen ”inte fick” förlora, för att inte tappa fart i tabellens nedre del.

Det var första gången jag såg Uppsalas två nytillskott; Agnes Nordström och Korinne Campbell, och så fick vi ju alla bevittna Ashleigh Browns återkomst till ligan. Med tanke på Browns långa frånvaro gjorde hon riktigt bra ifrån sig och kan bli en rejäl tillgång för Uppsala under resten av säsongen. Campbell var dock förfärande ineffektiv och såg ut att sakna den där touchen som är så viktig. Men spottar hon upp sig så kan den här trion bli räddningen för Uppsala.

Nu blir det inga ligamatcher förrän 18/2, då Luleå tar emot Alvik. Innan dess skall ju landslaget spela EM-kval mot Italien och Kroatien. Och rimligen borde Sverige därefter ha säkrat sin biljett till mästerskapet nästa år. Segrar i de båda hemmamatcherna borde räcka för att vinna gruppen, men allra minst säkra en plats bland de sex bästa grupptvåorna. Och två segrar borde vara en rimlig förväntan.

Ett tag började jag tvivla, men i söndags kom så beskedet: Jens Tillman avbryter sitt uppdrag som coach för det ungerska ligalaget PINKK Pecsi. Allt i klubben var ett kaos och ingen lön betalade de heller ut. Kanske var Tillman i desperat behov av ett jobb när han åtog sig uppdraget i höstas, för oddsen på att det hela skulle gå åt pipsvängen var synnerligen låga.

Klubben ifråga räknas till kategorin ”ökända”. Ett antal svenskar, spelare och coacher, har varit i PINKK och såvitt jag förstår har alla lämnat klubben med en bitter smak i munnen och krav på utebliven lön. Louice Halvarsson, Elisabeth Egnell, Binta Drammeh, Ashley Key och David Leman hör till de som haft uppdrag i PINKK. I ungerska basketkretsar sa de ”pratar inte svenskar med varandra?” apropå att Tillman tog jobbet i höstas. Och det kan man verkligen undra.

 

 

4 Replies to “Det är måndag”

 1. Hej Tapio!

  Jag vill ge en korrekt bild av SBBK:s ekonomi.

  SBBK hade efter senaste årsbokslut (16/17) ett positivt eget kapital på 80 tkr och dotterbolaget Täljehallen AB ett eget kapital på 2,1 mkr plus 0,8 mkr i Obeskattade Reserver.

  SBBK äger 90 % av Täljehallen AB och därmed också 90 % av Eget Kapital respektive Obeskattade Reserver, innebärande alltså nästan 3 mkr inom ”SBBK-koncernen”.

  Med vänliga hälsningar,
  Robert Andersson

 2. Intressant kommentar från Södertälje.
  Jag har helt andra uppgifter, som kommer från styrelserepresentanter i klubben, som säger att klubben släpar på ett underskott. Inte lika stort som en klubb i Umeå, dock.
  Det tycks vara olika bud, beroende på vem man frågar i Södertälje.

  1. och Poppens kan visst bli nyttig i ett kommande slutspel. Alla klubbar måste väl göra det de kan för att satsa mot guldet – vad är vitsen annars..?

 3. Kanske intressant, men det stämmer inte. Vet inte vilka du frågat men de siffror jag lämnat är från reviderade och underskrivna (av samtliga styrelseledamöter) årsredovisningar. Tycker det är viktigt att fakta blir rätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *