De svenska spelarnas höst

Foto: Anders Tillgren

Vi välkomnar 2018 och årets första inlägg skall handla om de svenska spelarnas insatser under inledningen av säsongen, företrädesvis ligaspelarnas. Som jag ser det är det här höstens svenska……

Femma: Klara Lundquist – Paula Juhlin – Elin Ljunggren – Anna Barthold – Allis Nyström
Tre spelare från Alvik och två från Luleå. Den här kvintetten var inga som helst problem att välja ut. Särskilt kul är att Juhlin fortsätter att förbättra sitt spel och att Nyström håller en så bra nivå nu när hon tycks befriad från sina skadebekymmer.

Spelare: Klara Lundquist
Det finns konkurrens, men valet är ändå enkelt. Sveriges största löfte har redan ett stort spel i sig, en fast plats bokad i landslaget och man glömmer så lätt att hon faktiskt bara är 18 år gammal.

Utlandsspelare: Amanda Zahui
Ingen tvekan här heller. Zahui fick inte mycket utrymme och inget uträttat i WNBA, men förra vintersäsongen och inte minst den här, i Prag, har varit desto bättre. Zahui toppar sensationellt statistikkolumnerna i Euroleague. Säga vad man vill om Zahui, men hon är vår största internationella stjärna.

Rookie: Crystal Bittar, AIK
Unga point guarden Bittar är den som varit mest framträdande och verkligen tagit ansvaret i sitt lag. Konkurrensen kommer främst från en lagkamrat. Den som skulle kunna ge Bittar en match är Moulayna Johnson, född -00. Hon matchas försiktigt och har bara snittat tolv minuter och fem poäng på de matcher hon spelat, men gjort det med finfin procent, 67 på tvåorna och 46 på treorna.

Assistdrottning: Klara Lundquist
Omgiven av idel importer i assisttabellen ligger Lundquist bäst till av svenskorna med en fjärdeplats och 4,82 i snitt per match. Bara fyra ytterligare svenskor; Stålvant, Bittar, Hjern och Stern, klämmer sig in i topp 20, vilket illustrerar det problem som vi tidigare har nämnt: svenskorna trängs undan i point guard rollerna av amerikanskorna.

Trepoängsskytt: Martina Stålvant
Tidigare i karriären var Stålvant ingen stor skytt, men allt har förändrats. Hon är den här hösten bäst i hela ligan i trepoängsskytte och den enda som sätter mer än hälften, imponerande 52 %. Noterbart är att i den här kategorin ryms det hela tolv svenskor i topp 20! Svenskorna skjuter bra när de får låna bollen.

Framsteg: Alma Danielsson, Uppsala.
Unga Alma, född -99, har förbättrat sig remarkabelt jämfört med sin första säsong i ligan, fått en större roll och fördubblat sina siffror i varenda statistikkategori. Men här var det inte lätt, för flera andra har också tagit kliv från sina respektive utgångspositioner. Dit hör t ex nämnda Paula Juhlin, Sofia Hägg i Luleå och Danielle Elvbo i Udominate.

Mysterium: Elin Sjöberg, Visby
Elin har varit lovande hur länge som helst och gjort massor av u-landskamper och ligasäsonger. I höst har hon bara spelat sju matcher, enligt uppgift för att hon ”varit ute och rest”. Man undrar varför en sådan spelare är ute och far mitt under säsongen.

Avhoppare: Kajsa Carlsson, AIK
Förra säsongen stack Carlsson mitt under säsongen från Mark. I år hände samma sak i AIK. Tveksamt om något lag vågar satsa på henne i fortsättningen.

Värvning: Louice Halvarsson till Wetterbygden
Det har gjorts fina värvningar i år. Alvik plockade in Elin Ljunggren och Martina Stålvant, Luleå tog Chioma Nnamaka och Uppsala Agnes Nordström. Men de får ursäkta. När Wetterbygden kontrakterade Halvarsson så var det årets värvning.

Match: Alvik-Udominate 96-79. Visserligen var Udominate inte i sitt esse, men Alvik gjorde allt, och lyckades med allt, i den här matchen. Det var den spelmässigt bästa insatsen jag sett i ligan den här hösten.

Betyg på svenskorna i respektive lag, som främst avser de svenska spelarnas inverkan på laget och dess resultat . Skalan är 1-5:

AIK: 3+
Alvik: 4+
Eos: 2+
Luleå: 4
Mark: 2
Norrköping: 3
Telge: 2
Udominate: 1+
Uppsala: 2+
Visby: 1

Bästa spelare i respektive lag:
AIK: Özlem Alkan. Har bara spelat fyra matcher, men vilken skillnad det blev när hon kom.
Alvik: Klara Lundquist. Är man bäst av alla så är man bäst i laget.
Eos: Louise Noaksson. Har blivit en nyttig tvåvägsspelare.
Luleå: Allis Nyström. Gör sin bästa säsong i ligan.
Mark: Erica Iderstål. Bra skytt som borde ha mer boll.
Norrköping: Matilda Claesson. Väldigt mångsidig, betydelsefull defensivt
Telge: Tilde Ahlin. Stabil och betyder mycket med sin rutin
Udominate: Danielle Elvbo. Får mest ansvar och motsvarar det bäst av svenskorna i Udominate
Uppsala: Ellinor Holmberg. Viktig med skytte och rutin i unga Uppsala
Visby: Felicia Ponturo. Ofta en vitamininjektion och en bra försvarsspelare.

One Reply to “De svenska spelarnas höst”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *