De sista semifinalerna (?) och en titt framåt

Risken är högst överhängande att måndagens semifinaler blir de sista. Både Luleå och Udominate har fått chansen att avgöra på hemmaplan. Och allt talar för att de också tar möjligheten. Enligt planen blir det sedan uppehåll till nästa onsdag, 12 april, då det är meningen att finalserien skall börja.

Det finns egentligen inga konstigheter med att de båda Norrlandslagen än en gång kommer att ställas mot varandra i den slutgiltiga kampen om mästerskapet. Fixar de inte finalplatsen på måndag, så lär det ske i nästa match. De är ligans enda två proffslag, de har de bästa resurserna och därmed de bästa spelartrupperna.

På olika håll önskas det naturligtvis att ligan skulle vara jämnare, att fler lag skulle kunna utmana de båda ”stora”. Oavsett vad man hoppas på så är den svenska situationen inte på något sätt unik i en europeisk jämförelse. I land efter land, oavsett idrott, ser det ut på det viset. 1-2 lag dominerar och är alltid i toppen. De andra lagen får sätta upp andra målsättningar än att vinna mästerskapet, men när skrällarna inträffar, vilka de faktiskt gör med långa intervall, så tänds väl det där hoppet om att ”en dag så”.

Den senaste megaskrällen var när Leicester vann Premier League i fotboll före alla penningstinna storklubbar. Även om sådant händer ytterst sällan är det förstås uppfriskande. Men annars gäller att de med de största penningpungarna är de som dominerar och vinner. Inget annat.

Så vad har vi att vänta av den kommande SM-finalen? Ja, inget av lagen har ju gått fram som en ångvält den här säsongen. Udominate gjorde det förra spelåret, men det spelade ingen roll när det kom till kritan, för i finalen var de chanslösa. Man kan nog säga att Luleå har hållit den högsta lägstanivån i år, men har också darrat några gånger. När de släppte sin ledning i den andra kvartsfinalmatchen i EEWBL mot Udominate var en sådan, för att inte tala om förlusten mot Mark i kvartsfinalen. Det var årets bottennapp för mästarlaget. Och en gång under grundserien kom de undan med en enpoängsseger mot Telge, det lag som tycks passa Luleå allra sämst. Undantaget var den förra semifinalen i Södertälje, då Luleå hittade botemedlet som stoppade Tayler Mingo. Och stoppar man Mingo stoppar man Telge.

Udominate å sin sida ådrog sig tre förluster under grundserien; en mot Luleå, men också mot både Mark och Alvik. Det har varit en lång och tuff säsong för Udominate, som, om jag räknat rätt, spelat 44 tävlingsmatcher i skrivande stund. Som vanligt har också säsongen präglats av turbulens, med bland annat en rattfylleskandal och ett coachbyte. Udominate har tillräckligt bra lag för att vinna det mesta, i alla fall i Sverige, men sammantaget kan man säga att det är ytterst få gånger som de övertygat rent spelmässigt. Det har varit hit och dit och inte alls på en nivå som man borde kunna kräva.

Jag har sett dem spela mer än 20 gånger den här säsongen och en tydlig trend på slutet är att det dåliga humöret visat sig allt oftare. Det gnälls väldigt mycket, inte minst på domslut. Det är inget bra tecken. Det krävs nog att spelarna biter ihop och krigar tillsammans om det skall bli kamp om SM-guldet. Ett bra tecken för Udominate är däremot att Mante Kvederaviciute ser ut att ha kommit igång. Det behövs att både hon och litauiska kollegan Gintare Mazionyte håller en hög nivå. Och jag håller med bloggarkollegan Björnström (mrbasket.se) om att laget måste hitta andra lösningar än att söka Koop inside och hoppas att det skall hända saker. Tyvärr är Koop inte en matchvinnare eftersom hon saknar väldigt mycket touch och s a s inte har det ”i fingrarna”. Att vända bollen inne hos Koop är det dock inget fel på, men merparten av avsluten behöver komma från Brown, Kiesel och den litauiska duon. Och inte minst är Udominate i behov av att Begic snart är tillbaka.

Bland flera saker har Luleå den uppsidan att inget annat lag, inte ens Udominate, har fler vapen i arsenalen. Varenda spelare bland de 6-7 första i rotationen är potentiella matchvinnare. Det gör att det rimligen är svårt att hitta enkla och givna botemedel för minska skadorna. Det går ju knappast att ta bort allt från ett lag som Luleå. Svagheten finns möjligen i den inte alltför rutinerade amerikanska bakplansduon, Thomas och Motley. Om det är något som Udominate kommer att sikta in sig på så är det förmodligen det. Och vi har sett det när lagen mötts tidigare under säsongen. De båda kollegorna från Miami fick jätteproblem när Udominate satte ordentlig press på dem.

Fyra gånger har Luleå och Udominate mötts under säsongen och två gånger var har de avgått med segern. I dagsläget känns det dock som om Luleå är knapp favorit att vinna sitt femte raka SM-guld. Men det är inget som på något sätt kan tas för givet. Först skall de spela om det, och innan dess måste båda sätta punkt i sina respektive semifinaler.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *