De osjungna hjältarnas lov

Ett tema som är aktuellt är det om de osjungna hjältarna. Idag skall vi därför sjunga de osjungna hjältarnas lov. Det handlar om några ligaspelare, vars karriärer inte kommer att leda till ett högavlönat proffsliv, inte heller till landslaget. Istället är de här spelarna som för det mesta spelar andrafiolen i sina lag. De hör inte till de som alltid syns mest, men som nästan alltid gör sitt jobb, ofta i det tysta år efter år, säsong efter säsong. De är lojala, är sällan de som kräver eller tar plats och utan att helt säkert veta tror jag de är spelare som sällan knorrar, som alltid tränar hårt och ställer upp för laget.

De är alla spelare, som på olika sätt är oerhört viktiga för sina lag. De gör, och har gjort, ett ovärderligt jobb. Det är helt enkelt så att deras lag inte skulle vara vad de är utan de här spelarna och deras insats. Det finns fler osjungna hjältar, men här följer några av dem, utan inbördes rangordning.

Louise Noaksson, Eos
Den 25-åriga Noaksson spelade under Johanna Ericsson i Kvarnby och följde senare med henne till Eos i Lund. Där har hon just avslutat sin fjärde säsong, den bästa säsongen hittills för klubben. I den framgången har Louise Noaksson stor del. Vid sidan av amerikanskorna drar hon ett stort lass, inte minst som en av ligans absolut bästa försvarsspelare. Men även framåt levererar hon stabilt, spelas i snitt 32 minuter och gör nästan aldrig en dålig match.

Josefine Gelin, Uppsala
Hon är en riktig trotjänare i Uppsala, där hon spelat 14 säsonger. Enda säsongen ”borta” var den i Ockelbo. Gelin, som blir 35 i år, var med och spelade upp Uppsala, dåvarande Sallén i ligan och när man trodde att hon hade gjort sitt på elitnivå, återkom hon förra säsongen i laget när de hade det som svårast och behövde henne som mest. Hon har spelat sina drygt 20 minuter per match och verkligen dragit sitt strå till stacken.

Malin Edlund, AIK
AIK blev Malin Edlunds fjärde ligaklubb och frågan är om den här säsongen blev den sista för trotjänaren, där höjdpunkten onekligen var 2009-10 i 08 Stockholm, då SM-guldet bärgades. Hon har haft en del skador genom åren och i årets sista match var olyckan framme igen. Men slutar hon nu, 30 år gammal, så gör hon det på topp, för den här säsongen har varit hennes bästa hittills.

Natalie Schönberg-Langanga, Alvik
Schönberg, ursprungligen från Helsingborg och som kom till Alvik via 08 Stockholm är en ledartyp och pådrivare utan att vara den största stjärnan. Hon är en självskriven lagkapten i sitt lag och en duktig tvåvägsspelare som alltid sätter laget främst. Förra säsongen var hon tveksam till en fortsättning eftersom det , som för så många av damspelarna ofta blir en tvekamp mellan privatlivet och basketen. Vi får se om hon, 28 år gammal, fortsätter eller om Alvik tappar en av sina hjältar.

Tilde Ahlin, Telge
Även Ahlin är lagkapten i sitt lag. Efter tre lärosäsonger i Telge tillbringade hon fyra säsonger på college och återkom sedan till sin moderklubb, där hon har har gjort ett stort och uppoffrande jobb de fyra senaste säsongerna. Och faktum är att hon, med sitt trepoängsskytte som specialitet, gjort det bättre och bättre. Så bra att fortsätter hon så här är chansen stor att hon flyttas från kategorin osjungna hjältar till stjärna.

3 Replies to “De osjungna hjältarnas lov”

 1. Bra artikel, viktigt att lyfta fram de tjejer som – trots förutsättningar och omständigheter – krigar vidare för sporten och sammanhanget de älskar! Vi behöver behålla fler spelare högre i upp i åldrarna, så bra att de får välförtjänt uppmärksamhet.

 2. Hej , bra och viktigt att du skriver om dem som inte får så mycket uppmärksamhet trots att de är grymt duktiga!
  Tänkte kolla om du vet vilken skada Malin fick i sista matchen med AIK? Var det korsbandet som rök?
  Ser framemot fler texter från dig t e x silly season tex vart hamnar AIK-tjejerna Bittar, Özturk , Moulayna mfl?

 3. Bea
  Det var tydligen en ganska allvarlig historia med Malin Edlund. Bland annat korsbandet, vilket gör att hon måste opereras.

  Vi får se med silly season texter, men om just AIK och deras spelare har jag nog tänkt att återkomma med en artikel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *