Andra EM-dagen

Inför söndagens möte med Spanien pratade den svenske coachen, Fransisco Pinto, om saker som Sverige skulle kunna göra för att rubba Spanien. Men frågan är om det är rimligt att förvänta sig mer än att man skall kunna orsaka en liten skrapa i den spanska fasaden. Skillnaden mellan Spanien och de flesta lagen i DU 20-EM, inklusive Sverige, är helt enkelt för stor.

Jag vet inte vad Pinto och det svenska laget hade för plan för- och förväntningar på matchen mot Spanien. Med tanke på att tabellplaceringar, kan komma att avgöras av målskillnad, kunde en rimlig målsättning med matchen ha varit att hålla nere förlustsiffrorna. Ju bättre resultat man åstadkommer i gruppspelet, desto ”lättare” åttondel får man ju. Något sådant kunde man dock inte skönja av matchbilden och det svenska spelet.. Att dra ned tempot, försöka vårda bollen eller spela mycket zonförsvar hade kunnat vara sådana drag, vilka dock inte tycktes ingå i den svenska taktiken.

Kanske var den svenska ambitionen att utmana Spanien, alternativt hänga med dem så länge de går för att känna på motstånd på den här nivån och att skaffa sig erfarenheter. Vad vet jag hur man tänkte, men allt annat än se till placeringar borde väl rimligen vara helt fel målsättningar. Det här handlar ju om den äldsta ungdomsklassen, där förväntningarna ligger på att åstadkomma resultat, inte något annat.

Nåväl, det här var inte matchen som det hängde på för Sverige. Ingen utomstående hade förväntat sig en vinst mot det spanska laget, men man kan diskutera om en 39-poängsfölust är rimlig. Klasskillnaden mellan lagen var väldigt stor och särskilt oroande var den svenska darrigheten när de spanska spelarna satte lite tryck i försvaret. Det svenska laget orsakade 29 turnovers och det syndades sannerligen inte bara på den svenska bakplanen. De stora svenska spelarna bidrog i hög grad till alla bortkastade bollar, men den bakre positionen är ju utan tvekan den mest utsatta. Sådant kan komma att bli väldigt betydelsefullt i kommande matcher i turneringen och att Spanien blottade stora brister hos Sverige på guardsidan var inte alls roligt. Vore jag Pinto skulle jag redan från nästa match satsa på Sofia Hägg som point guard. Det är ju kanske inte hennes naturliga position, men hon har en bra spelförståelse, är inte en säkerhetsrisk, har rutin och är det bästa alternativet i det svenska laget.

Ett viktigare möte än Spanienmatchen kommer på måndag, mot Polen. Att komma före dem skulle ge Sverige bästa möjliga förutsättningar inför fortsättningen, d v s det kommande spelet om placeringarna 9-16 i turneringen. För det är realistiskt sett där Sverige kommer att hamna. Och de tre placeringsmatcherna blir förstås ännu viktigare än Polenmatchen. Men frågan är hur pass realistisk en seger över Polen är. Jag var övertygad om att Belgien var ett bättre lag än Polen, men matchen mellan dem pden andra speldagen visade på något helt annat.

Polen smashade nämligen till sina motståndare ganska ordentligt. De hade övergett zonen som de envisades med mot Spanien och gav den här kvällen inte Belgien någon chans. Bäst i Polen var point guarden Niemojewska, som serverade sina lagkompisar målgivande passningar på löpande band,och Puc, som är lagets ledande poängproducent och returtagare. Och så måste vi ju lyfta fram Anna Makurat, född 2000, men som redan gör sitt andra U20-EM för Polen. 17-åringen är förstås en blivande storstjärna och levererade hela 14 poäng och fem returer mot Belgien. Matchen slutade 70-48, vilket var en smula överraskande, men polskorna är ett tufft gäng som spelar efter sina resurser. Det ser tyvärr inte så bra ut med svenska ögon inför måndagen.

I övrigt den andra speldagen kom både Lettland, Holland och Ungern efter sina segrar i lördags, ned på jorden och fick inkassera förluster. Holland förlorade en dramatisk match mot Serbien, som dagen innan hade fått ge sig knappt mot Ryssland. Tyvärr var Janis Ndiba utfoulad när matchen matchen skulle avgöras. Frankrike kom tillbaka efter den svidande förlusten mot Ungern och slog Bosnien, och ryskorna imponerade stort när de mosade Turkiet med 72-45.

Spanien, Slovenien, Italien och Ryssland är obesegrade i sina respektive grupper och tycks storma fram mot gruppsegrar. Svårast blir det för Slovenien, som i sista gruppspelmatchen måste ta sig an Frankrike. Det kan bli jämnt skägg om tabellplaceringarna mellan de båda och Ungern i gruppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *