Nya besked om Halvarsson och lite annat

Efter Alviks knappa seger, 63-62, mot Visby i onsdags, återstår tre ligamatcher den här veckan. Alla spelas på lördag enligt följande:
14.00: Telge-Eos
15.00: Uppsala-Luleå
16.00: Norrköping-Mark

Efter söndagens förlust i Solna har Telge bara en seger på de fem senaste matcherna. Eos å sin sida hade fyra raka vinster innan de förra veckan åkte på två väntade men ”hedersamma” förluster mot Norrlandslagen. Matchen handlar om tabellens fjärde plats och rimligen borde det vara dags för Telge att studsa tillbaka på sin hemmaplan eftersom Eos borde passa dem ganska bra. Men säkert är det inte. Telge spel är förutsägbart och inte av modernaste snitt, samtidigt som Eos har visat att de kan ”byta poäng” med praktiskt taget alla lag.

Uppsala är förstås underdogs mot Luleå, som dock tvingas spela utan den knäskadade Katie Frerking och förmodligen Chioma Nnamaka. Uppsala å sin sida har ännu inte Agnes Nordström spelklar och lär tvingas klara sig utan Ellinor Holmberg på lördag. Två lag som saknar viktiga spelare med andra ord och Uppsala lider nog mest av det. Det blir nog ingen ny Uppsalaskräll i den här matchen, även om det vore uppfriskande.

Norrköping-Mark är en riktig fyrapoängare. Båda lagen står på tre vinster och skulle behöva skapa lite avstånd nedåt i tabellen. För Mark skulle en förlust bli riktigt tuff eftersom de nästa onsdag möter AIK, som jagar dem bakifrån, på bortaplan. Den matchen är nog AIK favoriter i, så det är något av en ödesvecka för Mark. Men visst kan de en bra dag vinna i Norrköping. Jag tror ändå på seger för Dolphins.

Finlands mest meriterade och bästa spelare heter Taru Tuukkanen. Hon fyller 40 dagen före nyårsafton, men väljer icke desto mindre att lämna det finska mästarlaget HyPo och flytta till Zaragoza i Spanien för att spela med Mann Filter, ett av de bästa spanska lagen. Tuukkanen har under sin långa karriär gjort mer än tio säsonger utomlands, främst i Spanien och representerat bland annat  Avenida, Gran Canaria och även Mann Filter.

Sedan början av 2016 har hon dock spelat hemma i Finland och Hyvinkää, där det 2016 blev förlust i den finska ligafinalen och seger 2017, då Tuukanen både blev årets spelare och finalernas MVP. Hon snittade den säsongen 18,2 poäng, 12,1 returer och 3,9 assister. Och siffrorna är i stort sett desamma i de matcher hon den här hösten gjort för HyPo.

Det är ganska unikt att en spelare klarar av att fortsätta på den här nivån vid 40 års ålder. Men Tuukkanen, som mäter drygt 190, håller fortfarande. Hon är en  insidespelare som inte är rädd för att dra treor när lägen ges. Tuukkanen är inte ett tekniskt vidunder men har en bra blick för spelet och är tuff och rörlig för sin storlek  Tyvärr fick vi inte se henne i det förra EM-kvalet då Finland och Sverige spelade i samma grupp. Men Tuukkanen har gjort massor av landskamper för Finland och är med i kvalet som pågår nu. Och är naturligtvis en dominant figur i det finska laget.

För några veckor sedan skrev jag en artikel om Louice Halvarsson, där jag för det första hävdade att hon snart är tillbaka på planen och för det andra spekulerade i att hon skulle göra comeback i Wetterbygden, som spelar i Basketettan. Det visade sig vara både rätt och fel. Att Halvarsson snart är tillbaka finns ingen anledning att ta tillbaka, men att hon skall spela i Wetterbygden tycks inte stämma.
Halvarsson har inte spelat sedan januari 2016, då hon ådrog sig en hälseneskada. Under tiden har hon arbetat med att rehabilitera sig, men också hunnit med att både gifta sig och få barn. Att hon skulle tillbaka till basketen har hela tiden varit målet och själv har hon i intervjuer sagt att hon siktar på att återkomma vid jultid 2017. Och där är vi ju nu. Många ser naturligtvis fram emot att få se Louice Halvarsson på basketplanen igen. Vilken form hon är i återstår att se, men om hon är i närheten av sin ”gamla” nivå blir hon ju inte bara en tillgång för sin nya klubb, utan även för landslaget.

 

2 Replies to “Nya besked om Halvarsson och lite annat”

  1. Har du koll på om Tukkanen familj & barn?

    Som kvinna krävs det väldigt mycket att få ihop livet som förälder & elitspelare.

    Önskar att fler kvinnor kan spela länge- men det är svårt när man vill kombinera det med barn.

  2. Hej Tina
    Jag vet att Tuukkanen har två barn, en 5-6 åring och en som bara är ett par år gammal. Det var väl den yngstas föddes födelse som gjorde att hon inte kunde spela i EM-kvalet mot Sverige. Så hon lyckas få ihop karriären med små barn att ta hand om. Och kanske finns en partner som ställer upp i bakgrunden, men det är mer än jag vet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *