Hänt i veckan

I veckan har det spelats två stora matcher. Den en var den femte WNBA-finalen, som Minnesota Lynx tog hem med 85-76 mot Los Angeles Sparks. Det blev revansch för finalförlusten förra året och Lynx har nu tagit hem titeln fyra gånger de senaste sju åren. De har lyckats vartannat år: 2011, 2013, 2015 och 2017. Minnesotas tunga och rutinerade garde; Fowles, Brunson, Augustus, Moore och Whalen, noterades alla för dubbelsiffrigt i poäng och ingen av dem spelade mindre än 33 minuter i matchen. Sylvia Fowles och Maya Moore är onekligen de stora stjärnorna, men de övriga tres betydelse för lagets framgångar kan inte överskattas.

Det finns flera lag i ligan som har ett par förnämliga och högproducerande spetsspelare, men inget annat lag, inte heller Sparks, har Minnesotas bredd på toppen. Och även om bakplanen, med Whalen och Augustus, är superb, så är kanske den minst kända av de fem, Rebekkah Brunson, den verkliga juvelen i kronan. Den nu 36-åriga Brunson har under många år varit en högst bidragande orsak till Lynx framgångar. Inte som den bästa scorern, men med sitt slit, sin returtagning och sitt förvarsarbete. Genom årets ligaguld blev för övrigt Brunson historisk. Hon är den enda spelaren som vunnit WNBA fem gånger. Förutom vinsterna med Lynx vann hon även 2005, den gången med Sacramento.

Men utan Sylvia Fowles hade det inte gått. Förutom sina 17 poäng noterades hon för 20 returer. Nneka Ogwumike i Sparks hade varit tvungen att göra en absolut toppmatch för att ge sitt lag chansen, men kom helt till korta under korgarna mot Fowles. Hon fick bara tre returer med sig på hela matchen. Fowles krönte säsongen med att bli även finalens MVP. Tidigare har hon ju fått motsvarande utmärkelse för grundserien.

Den andra matchen var den om den europeiska supercupen, d v s mötet mellan vinnarna av Euroleague och Eurocup. Matchen spelades i Kursk, där Dynamo tog emot Yakin Dogu. Det blev som sig bör, en riktigt fin föreställning, där det turkiska laget hängde med länge och väl. Det var först under andra halvan av matchen som Kursk tyngd gjorde att de kunde dra ifrån med de poäng som gav dem segern med 84-73. Den här säsongen kommer Yakin Dogu att spela i Euroleague och matchen visade med eftertryck att de har där att göra.

Även om Yakin Dogu är ett förnämligt lag i Europa, så är känslan att de har en växel kvar innan de kan mäta sig med det ryska laget, som inför den här säsongen har gjort en riktig stjärnvärvning genom att ta in Sonia Petrovic. Kursk har dessutom en amerikansk plats kvar att fylla. Kanske blir det Ogwumike som återvänder. Yakin Dogu skulle helt enkelt behöva ytterligare en pjäs. Och just idag fick vi besked om att de har gjort det. Den som kommer är den amerikanska centern Jantel Lavender, de senaste två säsongerna i Fenerbahce och tillhörande Los Angeles i WNBA, där hon har en plats precis utanför förstafemman. Lavender är en bra och erfaren spelare, som kommer att göra nytta i det turkiska laget, men kanske inte namnet som kommer att lyfta Yakin Dogu till den yppersta toppen i Europa.

Vår svenska stjärna, Elin Eldebrink, fick gott om förtroende i matchen. Hon spelade 27 minuter, levererade fyra assister och lika många poäng efter ett par missar i öppna lägen, vilka hon själv blev ganska förgrymmad över. Men sammantaget gjorde Eldebrink en riktigt bra match och var utomordentlig i försvaret, där hon långa stunder gav McCoughtry en uppvaktning amerikanskan inte är van vid. Edebrink är ju enastående på att hålla sin position i försvaret och att klara av att stanna mellan korgen och en stjärna som McCoughty mäktar inte många med. Men svenskan är nyttig även i Yakin Dogus offensiv. Vi får hoppas att coach Kalaycioglu nu förstår att hans lag tjänar på att ha Eldebrink på bakplanen bredvid Vandersloot istället för att byta av henne.

Matchen betydde i alla fall att Yakin Dogu missade att ta hem en unik kvadrupel det här året. De vann ju den turkiska cupen, ligan och Eurocup. Men 3+1 är sannerligen inte fy skam. Och efter veckans två ”stora” matcher kan vi konstatera att Candace Parker kammade noll vad gäller titlar i år. Förutom förlusten i WNBA-finalen fick ju Parker också sträcka bänk i den turkiska ligafinalen, då hennes Fenerbahce föll med 2-3 mot Yakin Dogu.

Efter att det skrivits ett par gånger om herrligans namnbyte på den här bloggen, kan man notera att frågan till slut fått rejäl uppmärksamhet. Bland annat grävde Malin Wahlberg på Aftonbladet i saken och fick fram lite besked. Vad som tycks vara helt klarlagt är att herrligan och dess företrädare rusat iväg och gjort som de har velat, utan hänsyn till förbundet, damerna eller för den delen, hela det svenska basketsamfundet. I artikeln i AB säger Johannes Wohlert på SBBF ”…..när det (namnbytet) togs upp i vår styrelse hade egentligen processen gått så långt så att det var för sent för att stoppa den.” Wohlert säger också att förbundet har en dialog med alla ligor ”….exakt hur vi ska göra för att komma tillbaka dit där vi vill vara.” Vad detta ”där vi vill vara” egentligen betyder, framgår inte. Kan det vara så att det blir ytterligare ett namnbyte? Eller att damernas liga skall anpassa sitt namn så att det harmoniserar med herrarnas?

Skam går på torra land är ett bra sätt att beskriva den process som föregått herrligans namnbyte. Det är skamligt att herrligan med en axelryckning viftar bort allt och alla, i synnerhet den signal om jämställdhet som svensk basket möjligen var helt ensamma om, och att de tillåts göra det. För det är väl fortfarande så att SBBF äger de svenska ligorna? Jag har sagt det förr och jag säger det igen, och jag tror att många håller med: de svenska ligorna är sannerligen ingen angelägenhet enbart för de berörda klubbarna och deras ligaföreningar. Ligorna är det viktigaste vi har inom svensk basket och därmed en angelägenhet för alla, inte för ett fåtal. Skall det vara så svårt att förstå?

Apropå ligorna, så måste jag nämna att Dawid Iwung på Folkbladet skrev en intressant krönika inför herrarnas ligastart. Den kunde dock lika gärna ha handlat om damerna. Essensen i Iwungs text var att allt är lika uselt som vanligt med ligorna och att inget har hänt på evigheter, men likafullt längtar vi varje höst på att det skall sätta igång. Det var en utmärkt beskrivning av den hatkärlek som många känner inför våra ligor.

Och nu är de igång igen. Och vi kommer att klaga hela säsongen, på kvaliteten, på hanteringen, på inriktningen och på allt möjligt annat. Men likväl kommer vi att sitta som klistrade framför livestatsen, framför webbsändningarna eller möjligen på läktarna. Vi kommer att följa varje spelsekvens och varje skott som tas med samma lidelse som alltid. Det gör vi för att ligorna, trots alla deras tillkortakommanden, är det bästa och intressantaste vi har.

På lördagen är det dags igen. Det blir faktiskt den första ligamatchen för säsongen i Stockholm. Alvik tar emot Eos i Åkeshovshallen och vi ber en bön att ljuset är med oss den här gången. Vi orkar inte med ytterligare en mörkläggning. Vi vill inte få ytterligare en anledning att gnälla och klaga. Vi vill bara se ligabasket.

Till sist måste vi lyfta fram att SBBF söker en generalsekreterare att efterträda Lena-Wallin Kantzy, som blir i kvar i förbundet men med andra uppgifter. Jobbet torde vara vikt för Åke Skyttevall. Han togs förra året in i den något krystade rollen som ”general manager”. I praktiken har dock Skyttevall fungerat som generalsekreterare och när den här rekryteringsprocessen är klar kan han göra det även titelmässigt.

På sociala medier har det dock startats en kampanj för att Jonte Karlsson skall få jobbet. ”Jonte for president” är slagordet som används och med tanke på hur många basketprominenser som gett sitt bifall till förslaget, så råder det ingen tvekan om att det menas allvar. Till alla som deltar i kampanjen har jag bara ett budskap: det tog mig fem år av tjat innan jag fick honom att skriva på min blogg. När han äntligen gjorde det så blev det en fullträff. Ni skall banne mig inte sno min bloggarkollega!

One Reply to “Hänt i veckan”

  1. Det tragikomiska i detta är att ”SBL” redan finns. Svenska badminton ligan. Så inte nog med att det är olika namn på herrligan beroende på var man läser, det är också två olika idrotter. Det kanske finns fler? Har inte forskat om boule har en liga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *