Jonte Karlsson: Vem informerar och kommunicerar?

I en värld 2017 har jag, som nybliven 60 plussare, lärt mig en del om hur jag skall hitta information om det som intresserar mig. Oavsett om det handlar om att plocka svamp, följa med i det politiska landskapet alternativt vara med i idrottens värld, så kan jag plocka fram aktuell och korrekt information på nätet. Men banne mig lyckas jag inte hålla mig aktuell och korrekt när det gäller den svenska ligabasketen!

Det är mycket möjligt att du som person inte tänker på bristen på information och kommunikation då du är van vid att den knappt existerar i vår idrott”. Det är de ord som jag fick ta del av då en person med stort engagemang och baskethjärta pratade med mig i förra veckan med anledning av att jag jagade information om herrarnas liga. Jag har aldrig tänkt i de banorna förut men det fick mig att haja till. Kan det vara så att vi blivit så svaga på den här mycket viktiga biten att vi numera  tar dåligt som något givet och att vi dessutom verkar ha gett upp om en förbättring?

Jag satte mig ned och tänkte efter över ovanstående då jag, för Sportsgrounds räkning, förberedde mig på att göra matchen Jämtland – Nässjö som kommentator i fredags. Döm om min förvåning när jag öppnar SBBF: sida med ”Basketligan Herr”, som vi nu vet heter något annat, dock inte på förbundets hemsida. Den första nyheten jag möts av i ett scrollande flöde är att ”Jonte Karlsson får lämna Borås”… no shit Sherlock! Jag kan också få veta hur det kommer att spelas i den femte och avgörande semifinalen mellan Södertälje och Jämtland i våras.

Efter en lätt negativ känsla så började jag leta efter de utmärkelser som delades ut i ligan förra säsongen. Tyckte att det kunde vara på sin plats att ha med den kunskapen in i matchen, speciellt då Jämtland fick pris som årets arrangör i våras. Noterar då att det inte finns pristagare för 2017 upplagda på sidan. Och det samma dag som ligan har premiär! Kändes ganska pinsamt faktiskt men eftersom jag ville veta (sådant som jag inte kom ihåg) och faktiskt kunna läsa motiveringarna inför min sändning så blev jag irriterad.
När jag dessutom förbereder mig för att göra matchen med ”Mediaguide 2017-2018” som underlag blir jag än mer irriterad. I en skrift som SBBF tillhandahållit under en pressträff visar det sig att den inte stämmer när väl matchen börjar. I Nässjö har spelarna andra nummer på sina tröjor samtidigt som det dyker upp en ny spelare i laguppställningen i form av Abokor Ahmed, som ingen, inkluderat undertecknad, hört talas om. För mig personligen är ju inte de flesta spelarna något problem då jag känner till merparten av de som finns i ligan, dock inte Abokor. Men hur seriöst kan det här verka för en vanlig journalist eller ett fan som inte har samma koll? Och hur svårt blir det inte för en kommentator med mindre erfarenhet att förstå vem som är vem och vad som pågår.

Irritationen växer ytterligare när jag sent på kvällen sätter mig för att följa upp de andra matcherna som spelats. Konstaterar då, bland annat, att Tobias Skyttevall i Uppsala måste vara en person av dubbelnatur. Hur skall man annars förklara att han i den officiella statistiken spelat som både nummer 14 och 15 i matchen? Dessutom med olika statistikrader! Det finns än mer fel på den här sidan vilket nästan får mig att gråta.

Hur kan vi som idrott vara kritiska mot media för att de inte skriver om oss alternativt sänder våra matcher på radio eller TV när vi själva inte visar minsta respekt för de som försöker vara intresserade. Eller vad kan de fans som är intresserade av detta tycka. Är det värt för dem att bry sig om något som ansvariga tar med en klackspark?

Får ofta höra att allt finns på Facebook nuförtiden. Jag är ett sådant där missnöjesobjekt för att jag inte figurerar på sociala medier, vilket är ett privat beslut. Då jag nu kritiserar så tänkte jag att det är bäst att kolla upp frågan på det mediet. Har nu därför även lärt mig att jag kan gå in på FB och titta på organisationers meddelanden även om jag inte är medlem. Samma sak på Twitter och Instagram. Tyvärr hittade jag inte någon adekvat information där heller som jag hade nytta av. Däremot kunde jag återigen läsa att vi är bäst på integration. Vad bra, men tyvärr så har den infon inget med matchen mellan Jämtland och Nässjö att göra.

Och sedan har vi mage att säga att både kommentatorer och journalister håller för dålig kvalitet. Hur många vill efter sådan kritik fortsätta att skriva, prata eller bry sig om basketboll överhuvudtaget. Den dagen vi själva förser alla med korrekt information och kommunikation (samt i lärande syfte), då kan vi klaga på att de gör ett dåligt jobb.

Om vi nu skulle fråga SBBF hur detta är möjligt så kommer de att skylla på ligalagen. Vänder vi på kuttingen och frågar ligalagen så kommer de att säga att SBBF äger frågan. Tror vi att det är vad de intresserade vill höra så är vi riktigt pantade. Vi vill inte veta vem som gjort fel. Vi vill att det skall vara rätt och att vi får information och kommunikation om vad som händer. Det kan väl inte vara så svårt att förstå.

På SBBF finns en kommunikationsansvarig samt en ny tjänst med den exceptionellt tjusiga titeln ”Digital Content Manager”. Vad jag förstått så skall de ansvara för att just information eller kommunikation fungerar. Eller är det så numera, med tanke på namnbytet på herrarnas liga, att ligalagen själva äger den här produkten och det är dem vi skall ställa till svars? Man undrar ju när man läser artiklar.

Min tes har alltid varit att både ligor och landslag är viktiga för att få ett jämnare intresse för sporten. Om vi vill bygga produkten basket så är det därför inte av gagn att basket bara nämns då och då, när något landslag eller klubblag gjort en stark prestation. Vi måste ha ett jämnt flöde av basket i media och tävlingssammanhang året runt för att kunna skapa ett intresse.

Som det är nu så ”äger” ju SBBF verksamheten och därför bör ansvaret ligga på dem. Men bryr de sig inte eller har ansvaret lämnats till klubbarna? Eller vill inte klubbarna ha med SBBF att göra? Det vill vi intresserade ha information/kommunikation om. I lördags var jag på plats och kikade på reprisen av herrarnas SM-final i Täljehallen.  Av vad jag såg fanns ingen representant från SBBF, vare sig styrelse eller kansli, på plats, vilket kanske säger en del. Å andra sidan så var vi inte speciellt många på plats, det kanske är det som är ursäkten….

Om klubbarna skulle få ansvaret så är jag är väl medveten om att de, förutom sportsliga frågor, kommer tänka på sig själva i första hand då det gäller information och kommunikation. Så därför är det än mer viktigt att någon (i detta fall SBBF som ju äger frågan) styr utifrån vad som är bäst totalt för ligorna och basketen. För det behövs en person som skaffar sig en helhetsbild av det viktigaste och ansvarar för den sammanhängande informationsbiten för hela basketbollverksamheten. För närvarande fungerar det inte på det sättet.

För länge sedan, 1969, sade en känd svensk politiker, C-H Hermansson, att ”någon jävla ordning får det lov att vara i ett parti”. Det är något som jag i högsta grad instämmer i även år 2017 när det gäller kommunikation och information inom vår idrott.

Jonte Karlsson
jonte.karlsson@telia.com

6 Replies to “Jonte Karlsson: Vem informerar och kommunicerar?”

 1. Jag vet att man har fått använda andra namn i statistiken tidigare eftersom sent godkända licenser inte har funnits med. Men har aldrig upplevt att man har använt samma person två gånger.

 2. Ja Jonte allt vad säger hår stämmer,
  SBBF er en legstue , men det var det också da du var der, så ??? Men bättre sent en aldrig.
  Vi få håbe att det bliver bättre. ?

 3. Tack för kommentarer Tommy, Max och Lasse,

  När det gäller lekstuga på SBBF så håller jag inte med. Må så ha varit med det som jag ansvarade för om någon tycker det.
  Men vi skall inte kritisera allt och alla på SBBF. Som jag tidigare skrivit finns det många bra och hårt arbetande tjänstemän där och jag vet av egen erfarenhet att de gör många mycket bra saker.
  Kritik, negativ som positiv, är alltid bra. Vi skall inte hänge oss åt det ena eller det andra och dra alla över en kam.
  Det jag vänder mig mot (oftast) är ju frågor relaterade till eliten. Där finns det mer att önska i vissa saker. Och personer sitter ju oftast fast i organisationsmönster vilka inte de har skapat själva, det skall vi inte heller glömma bort.

 4. Jag håller med Jonte! Det är pinsamt!
  Och vi som vill upp i spalterna, radio o TV måste ju anstränga oss mest!
  Vi har urmycket att komma med!
  Sen får vi tåla att inte media nappar varje gång!
  1/ Skaffa en bra mediachef !Anställ gärna en sportjournalist!
  2/ Skapa fasta dagar för herr- resp damligan!
  Osv jag orkar inte rabbla upp alla grejor som bör resp kan göras jag ställer gärna upp på idémöten där vi gör mediaplan för basketen!

 5. Håller med om att allt och alla inte ska kritiseras men det är kanske lämpligt att börja med ledning och styrelse.
  Är det rätt man/kvinna där med erfarenhet av basket, vilket i första hand bör vara meriterande eller är det andra meriter som styr och prioriteras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *