En utlandskoll

Tre svenska landslagsspelare producerade i helgen 20+ poäng i sina ligalag. Både Amanda Zahui (USK Prag) och Nathalie Fontaine (Sf. Gheorghe, Rumänien) gjorde 25. Och Binta Drammeh, som var tillbaka i Lucca (Italien) svarade för 24 i segermatchen mot Battipaglia. Det bådar förstås gott inför EM-kvalmatcherna nästa månad.

Men överlag var svenska spelare framgångsrika i poänggörandet. Abigail Asoro gjorde t ex 16 (+11 returer) för Chemnitz i tyska ligan, där de dock föll mot Keltern. Och både Kalis Loyd (Flammes Carolo, Frankrike) och Evelyn Ovner (Northumbria, GB), satte 14 i sina matcher. Det är särskilt glädjande att Loyd är tillbaka än en gång efter alla sina skadebekymmer. Förhoppningsvis blir det en säsong då hon får vara frisk hela tiden.

De båda svenskorna från Colorado State, Ellen Nyström och Elin Gustavsson, rookies som proffs i den spanska ligan, fortsätter att gå bra i sina respektive lag. Nyströms Gipuzkoa, förra säsongen femma i Spanien, har startat spelåret med 3-0 i matcher. I helgen var det Zamarat, därför övrigt Sverigebekantingen Lina Pikciute spelar, som fick ge sig med 64-40. Nyström har parkerat sig på en plats i startfemman och spelar mycket. Den här gången blev tolv poäng och nio returer. Gustavssons Bembibre har däremot fått en tung början. De kom tia av 14 lag förra säsongen och nu har det börjat med tre raka förluster. Bra är ändå att Gustavsson får rikligt med speltid. I helgen spelade hon 25 minuter och gjorde elva poäng.

I Spanien har vi också Farhiya Abdi, i mästarlaget Perfumerias Avenida, som ännu inte förlorat efter tre spelade matcher. Abdis poängproduktion har så här långt varit 7-12-4. Konkurrensen i Avenida går inte av för hackor. På sin position får Abdi tävla om speltiden med starka spelare som Chrissy Givens, Angelica Robinso, Elenu Adaora och Laura Nicholls. Lättare uppgift kan man ju ha, men Abdi har icke desto mindre snittat 23 minuter. Avenida har visserligen råd att spela runt laget ordentligt och gör det också. Tio spelare ligger ganska stadigt på cirka 20 minuter. Vi får se vad som händer med Abdis speltid när Robinson och Nicholls, som båda är skadade, kommer tillbaka.

Och så noterar vi att Jens Tillman efter två inledande förluster lyckades  vinna sin första ligamatch i Ungern, som coach för PINKK Pecsi. Segern kom dessutom i lokalderbyt mot PEAC. Slutresultatet blev 77-72 efter en forcering från PINKK i sista kvarten, som de vann med 20-10.

Den här säsongen har flera av de svenska utlandsspelarna goda chanser att ro hem mästerskapstitlar i sin respektive länder. Tre skulle jag vilja betrakta som nästan hundraprocentigt säkra : Avenida i Spanien (Abdi), Prag i Tjeckien (Zahui) och Sf. Gheorghe i Rumänien (Fontaine och Hamilton-Carter). Och ytterligare ett par har ytterst goda möjligheter, som regerande mästare: Lucca i Italien (Drammeh) och Yakin Dogu i Turkiet (Elin Eldebrink).

Zahui, Abdi och Elin Eldebrink är de tre svenska representanterna i Euroleague, som startar på onsdag. De 16 lagen är indelade i två grupper. 14 omgångar blir det alltså i gruppspelet, varefter de fyra bäst placerade lagen i respektive grupp går in i kvartsfinaler. Lagen som kommer femma och sexa i grupperna flyttas över till Eurocup, där de kliver in kvartsfinal. Säkert är det dock inte att något av dem vinner Eurocup. Förra året höll t ex Yakin Dogu stången mot alla lagen från Euroleague och gick hela vägen. De ”svenska” lagen inleder så här på onsdag i Euroleague:
USK Prag – Bourges (Frankrike)
Yakin Dogu – Famila Schio (Ialien)
Avenida – BLMA (Frankrike)

Även Eurocup startar den reguljära säsongen på onsdag och Sverige representeras i år av Udominate, som dessvärre är rejält försvagade nu när Marina Bas har lämnat och Hollie Mershon är skadad. Det innebär att de svenska tjejerna i laget får ta på sig en större roll och lukta på krutröken på den internationella klubblagsnivån. Udominate startar hemma mot Spartak från Ryssland. Det forna storlaget håller numera till i de lägre regionerna i den ryska ligan, och spelar med ett i stort sett inhemskt och ungt lag . Amerikanskan Meighan Simmons och kroatiskan Ivana Dojkic är de enda utländska spelarna.

Det blir ändå ordentligt att bita i för Umeålaget, som bland annat får tampas med de båda centrarna, Anna Pachurina och veteranen Irina Osipova, båda 195. Och så får de stifta bekantskap med den 19-åriga guarden Daria Kurilchuk, som Rysslands coach Olaf Lange tog ut i EM-kvaltruppen.

Eurocup består av tio fyralagsgrupper, indelade i två ”konferenser”, där Udominate och Spartak har sällskap av MBA från Moskva och polska Artego Bydgoszcz. Efter sex gruppspelsmatcher gäller det att placera sig som etta eller tvåa i gruppen för att gå vidare till utslagsrundorna. Men även de två bästa treorna i varje konferens smiter med till slutspelet. Och frågan är vilka möjligheter Udominate har att placera sig som ett av de 24 lagen? Naturligtvis har möjligheterna minskat rejält på grund av spelarbortfallen. Man får nog säga att Udominate, med sitt decimerade lag och tuffa spelprogram, får MVG om de de går vidare från gruppspelet.

Till sist skall vi notera att det inte tog många minuter för Marina Bas att få ett nytt kontrakt, efter skiljandet från Udominate. Bas skall tillbringa resten av säsongen i spanska Gernika, där hon alltså får tampas med flera av de svenska utlandsspelarna.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *