Ellen Nyström tar nästa karriärkliv

Foto: Isamar Farraces

På sommaren 2013 stötte jag överraskande på Ellen Nyström och Elin Gustavsson på en terminal på Arlanda. Ellen berättade att de var på väg till USA för att besöka Colorado State University, där de samma höst skulle börja spela collegebasket. Föga anade man då att de båda svenska tjejerna på fyra säsonger skulle nå ikonstatus som skolans mest framgångsrika spelare genom tiderna.

De båda förde Colorado State till fyra raka grundserievinster i Mountain West Conference. Ett år vann de slutspelet, vilket gav dem en plats i NCAA-mästerskapet och lyfte på fyra år Colorado State från en plats runt 220 till 55 på den nationella rankingen. Förmodligen lämnade Luleåtjejen Elle Nyström sin skola i våras som dess främsta basketspelare någonsin. Alla fyra säsongerna togs hon ut i Mountain Wests all star lag och blev de åren också utsedd till konferensens bästa försvarsspelare. Två gånger valdes hon till årets spelare i Mountain West, men den individuella prestation som kanske uppmärksammats mest på Colorado State är att Nyström den senaste säsongen passerade den legendariska Becky Hammon och övertog hennes skolrekord i antal assister.

Även om Ellen Nyström har försvarsspelet som sin absoluta spetskompetens, så är hennes mångsidighet och ledaregenskaper de främsta förklaringarna till framgångarna och alla utmärkelserna. Och en utmärkt spelförståelse och ett fysiskt driv tillsammans med förmågan att kunna göra i princip allt som behöver göras på en basketplan är en förträfflig kombination. Hennes siffror den sista säsongen på Colorado State illustrerar detta på ett tydligt sätt. Nyström hade då 15,1 poäng, 7,8 returer, 5,1 assister per match och hon spelade 35 minuter i snitt.

Det måste ha varit med viss saknad hon lämnade collegelivet, även om karriären i år fortsatte med profsspel i den spanska ligaklubben Gipuzkoa?
– Jag skulle säga att jag saknar mest är alla kompisar jag lärde känna, inklusive min pojkvän, som är kvar därborta, men också själva bubblan man levde i. Allt flöt på och man fick hjälp med allt man behövde från skolan, vare sig det handlade om basket eller privata saker, säger hon.

– Sammantaget var åren på Colorado State de helt klart  bästa fyra åren i mitt liv. Att kunna kombinera basketen och skolan på ett perfekt sätt och att kunna luta sig tillbaka på en utbildning när jag är klar med basketen (utan några studielån) är något som jag vet att jag kommer uppskatta senare i livet. Att gå på college är verkligen superkul och jag känner att jag utvecklats både som basketspelare men också som människa under de här åren. Åren på college går att jämföra med min tid på Luleå BG, men med högre nivå på spelet och skolan. Upplägget är ändå ganska likt förutom att alla faciliteter och hallar är så otroligt fina. Och de ekonomiska resurserna mycket större.

Den dynamiska duon på Colorado State: Ellen Nyström och Elin Gustavsson

Collegesäsongerna är mycket kortare än de vi är vana vid här i Europa och alla som åker till USA för att spela vittnar också om att det gör att träningsupplägget blir annorlunda. Det tränas i allmänhet hårdare, träningspassen är längre och det kombineras med mycket fysträning. Ellen berättar att hennes lag fick köra ett konditionspass på morgonen innan skolan började och senare på eftermiddagen även ett fyspass. Men det är också skillnader i de rena basketträningarna:

– Upplägget är mycket mer individuellt på college än i Sverige. Till exempel hade varje träning en del  då vi hade forwards och centrar på ena halvan och guards på andra halvan, då coacherna jobbade med vad dom tyckte vi behövde förbättra beroende på vår spelartyp. Allt var planerat in i minsta detalj. Coachen hade skrivit ut ett träningsschema innan träningen där det minut för minut stod vad vi skulle göra och när vi skulle byta övning. Och allt åskådliggjordes på resultattavlan i hallen, som övning för övning visade hur länge vi skulle hålla innan vi gick över till nästa!

Vad gäller själva sättet att spela är det också skillnader jämfört med vad svenska spelare är vana vid. I USA är allt mer individuellt orienterat, så också inom idrotten.
– Ja, spelet är mycket mer individuellt och rollanpassat, säger Ellen. Man får en specifik roll i laget, vilket kan vara allt från att bara sätta screener, att bara skjuta eller att spela försvar. Men jag skulle också säga att spelet är snabbare än i Sverige och mer atletiskt.

Nu har Ellen Nyström inlett nästa fas i sin basketkarriär. Hur långt den kommer att leda henne vet vi inte ännu, men mycket talar för att det här året, då hon kontrakterats för sitt första år som yrkesspelare, kommer att ge en vink om vart allt kommer att ta vägen. Och hon står även inför en annan utmaning, då hon för första gången har tagits ut i det svenska seniorlandslagets trupp inför EM-kvalet i november. Den här säsongen blir utan tvekan ett viktigt år i Ellen Nyströms basketliv.

Nyströms lag Gipuzkoa UPV, hör hemma i San Sebastian i Baskien. Gipuzkoa är en klubb som sakta men säkert närmat sig den absoluta ligatoppen i Spanien. För två år sedan kom de åtta i grundserien, förra säsongen femma och i skrivande stund delar de tabelltoppen med Avenida, som de enda obesegrade lagen efter fyra omgångar. Siktet den här säsongen är inställt på att komma längre i slutspelet än senast, då laget nådde kvartsfinal, och vara bland de sex bästa vid nyår, vilket ger en möjlighet att spela om Copa de la Reina (drottningens cup). Att det blev just Gipuzkoa har att göra med att Ellens agent sedan tidigare har goda relationer men klubben, att de inte har några egentliga problem och har rykte om sig att alltid göra rätt för sig. Och inte minst för att den spanska ligan är ett bra skyltfönster för spelare som vill vidare i sin karriär och till större klubbar.

På många sätt har Ellen fått ställa om sitt basketspelande efter åren i USA:
– Spelet här är otroligt mycket snabbare och mer fysiskt än i USA. Det har mycket göra med domarnivån. De tillåter mycket mer innan de blåser foul. Och alla spelare här är väldigt snabbtänkta. Spelet går väldigt snabbt med mycket fast breaks.

– Min roll i laget tycker jag passar mig väldigt bra. Jag får mycket förtroende, speciellt i försvar där jag oftast spelar på motståndarnas bästa spelare och förväntas att stoppa henne. Jag ska vara väldigt aggressiv, främst i mitt attackspel, där jag skall kunna skapa både för andra och mig själv. Men annars har jag ingen specifik uppgift offensivt. Vår coach är väldigt öppen och vill att vi spelar tills vi får det bästa läget för laget. Jag tycker att det passar mig väldigt bra och är nöjd med hur det gått hittills.

Så här långt in i säsongen motsäger inte siffrorna hennes påstående. Nyström spelar 30 minuter i snitt och har producerat goda 8,5 poäng med utmärkt procent, och 5,5 returer per match. Ett litet bekymmer för Gipuzkoa kan bli att truppen är ganska tunn. Bara nio spelare finns att tillgå efter att en spelare skadat sig. Det kan betyda bekymmer för träningarna och för att laget skall klara en lång säsong.
– Ja, vi har tränat med 8-9 spelare, men vi lånade in lite yngre tjejer och även några från ett killag, så det har fungerat ganska bra ändå. Men fler än tio har vi aldrig varit på träningarna och eftersom vi i princip spelar hela träningarna så får vi i all fall väldigt bra kondition!

Och så var det saken med landslagssamlingen i november. Bloggens bedömning är att Nyström kommer att ta en av platserna i den slutliga kvaltruppen. Vid 24 års ålder tillhör hon den generation som snart skall ta över och leda landslaget in i framtiden. Vilka är hennes egna tankar?
–  Det var jättekul att bli kallad, speciellt när man tittar på pappret och ser vilka andra som är med. Jag tror att det kommer bli tufft för förbundskaptenen att välja ut bara tolv av de 17 som är kallade, vilket i sig är otroligt bra inför framtiden. Oavsett vilka som kommer med, så kommer kvalet bli tufft såklart men jag tror absolut att vi har goda chanser att komma vidare. Det är i alla fall det självklara målet.

Vare sig Ellen Nyström kommer med eller inte den här gången, så fortsätter livet som arbetande basketspelare. Det är inget hon kommer att ge upp ännu på ett tag om hon själv får bestämma:
– Jag vill spela basket så länge det är kul och just nu ser jag inte att jag slutar på ett tag. I en längre framtid, när karriären är över får jag se vad jag vill jobba med. Kanske blir det coaching eller möjligen något inom marknadsföring

One Reply to “Ellen Nyström tar nästa karriärkliv”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *