Första dagen i DU 20-EM

Att Belgien skulle besegra Sverige i den första gruppspelsmatchen i DU 20 EM var inte oväntat, men förlusten blev inte blev större än 10 poäng, vilket var bättre än väntat. Sverige hade faktiskt häng på det belgiska laget i den andra halvleken efter att att ha legat 19 ner i halvtid. Belgiens ledning kunde ha varit oerhört mycket större, men lyckligtvis missade den belgiska centern och EM-spelaren Serena-Lynn Geldof precis allt under korgen, oavsett hur öppen hon var.

Det svenska anfallsspelet i första halvlek var tyvärr riktigt andefattigt. Sverige fick inte det djup man behöver för att sätta försvaret på prov. Istället blev det ett evigt bollande ute på perimetern, vilket förstås inte är särskilt effektivt. Att släppa in 48 på de två första perioderna var dessutom alldeles för mycket. Sverige lyckades vinna tredje perioden med 17-6 och var faktiskt nära att vända matchen mot ett allt darrigare Belgien. Sverige fick fler returer och fick fart med sig in i anfallsspelet. Men för att kunna sätta in den där sista dolkstöten var man tvungna att få mer aggressivitet och och det gick inte alls. Tyvärr lyckades Belgien hantera situationen och vinna matchen med 73-63.

Matchen visade att Sverige saknar den offensiva eldkraften och effektiviteten för att kunna utmana de bättre lagen. Framför allt är Sverige, som så ofta , underbemannat inside. Det verkar också som om de andra lagen i mästerskapet är på en annan fysisk nivå. Och matchen visade hur beroende laget är av hårdingen Fanny Wadling. Med sitt orädda och viljestarka spel är hon i särklass viktigast i det svenska laget. 21 poäng och 13 returer blev Wadlings skörd i matchen mot Belgien.

På söndag möter Sverige Spanien och det blir förstås en övermäktig uppgift. Placeringen i gruppen kommer att avgöras i den sista gruppspelsmatchen, mot Polen, på måndag. Och det blir ingen enkel uppgift. Polen förlorade visserligen mot Spanien i den första matchen, men lyckades få ned förlusten till 59-84. Det polska laget är mer tufft och fysiskt än tekniskt, och spelade hela matchen zonförsvar. Det var nog ett klokt beslut av den polske coachen, men det räckte alltså inte för att rubba Spanien, vilket inte någon heller hade trott.

Om Sverige hamnar sist i gruppen är risken stor att man ställs mot Lettland, som mycket väl kan vinna grupp A, i åttondelsfinal. Spelformatet är ju sådant att alla de 16 lagen går till den första utslagningsrundan. De åtta vinnarna spelar sedan kvartsfinal, medan övriga lag gör upp i placeringsmatcher. I det senare avseendet gäller det att undvika platsern 14-16, som innebär nedflyttning till B-gruppen.

Lettland imponerade oerhört i sin segermatch mot Litauen, med balanserat, effektivt och elegant spel, och kan gå långt i turneringen. Imponerade gjorde också det ungerska laget, som överraskande tvålade till Frankrike med hela 86-65, en chockerande förlust för fransyskorna, som sannerligen inte är vana att förlora med sådana siffror. Det franska laget är tungt och fysiskt, kanske med lite för mycket övervikt på det senare, och raka motsatsen mot Ungern. vars spelare är smidiga och rörliga. De spelar snabbt och finurligt och sköt oerhört effektivt mot Frankrike, med över 47 % på treorna.

Från första dagen i EM skall vi också notera att Janis Ndiba, som spelade i Luleå i vintras, var drottningen på planen när Holland slog tillbaka Turkiet med 74-68. Ndibas statistikrad blev 23 poäng, 14 returer, fem assister och lika många steals. Och tyvärr måste vi konstatera att Ryssland lämnat både Vadeeva och Musina hemma, vilket gör att den kanske starkaste titelkandidaten har reducerats till ett lag bland flera i turneringen. För visst har ryskorna fortfarande ett bra lag, men med de båda EM-spelarna hade det varit något helt annat. Ryssland öppnade dock EM.turneringen med att knappt besegra Serbien, 75-72.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *