DU 20 räddade sig kvar med en hårsmån

Det var inte snyggt. Inte på något sätt. Och inte heller välspelat. Men det spelar ingen större roll. Precis som förra sommaren räddar sig DU 20 kvar i A-gruppen i EM genom att vinna den där enda matchen, den som är så kritisk att vinna. Den här gången fick Holland vika ner sig. Segern skrevs till 54-53. Med tanke på hur EM så här långt har sett ut är det närmast osannolikt att Sverige på lördag och söndag kommer att spela om placeringarna 9-12 istället för att kämpa för sitt liv bland de fyra sämsta.

Det fanns inte på kartan att Sverige skulle kunna besegra Holland i den här matchen. Holland som, som visserligen bara vunnit en match i turneringen, men spelat jämnt med Frankrike, Ryssland och Serbien och inte förlorat någon av matcherna med tvåsiffrigt. Men stjärnorna stod rätt på himlen för det svenska laget. Fanny Wadling, som missat två matcher p g a ryggsmärtor, var åter med. Hon såg faktiskt lite plågad ut, men gjorde tillräckligt för att hjälpa laget och högst väsentligt bidra till segern. Några av där svenska skotten som som tidigare retfullt missats gick nu i. Inte så många, för Sverige satte inte ens 30% av sina skott, men tillräckligt många. Och så satte Hägg och Öztürk 5/11 på treorna, en del av dem riktigt tunga. Det kom att bli väldigt viktigt. Och vi skall inte heller glömma att det svenska laget stred från början till slut, gav aldrig upp, och visade faktiskt lugn och bra tålamod mot den holländska zonen.

Men allt kunde ha gått åt pipsvängen i sista perioden. Ledningen efter tredje q var elva poäng men kändes inte på något sätt säker. Och det var den inte heller. Det blev panikartat i slutperioden och Holland var bara en missad lay-up i slutsekunden från att ta segern. Men står man som vinnare när slutsignalen har gått så är man i någon mening alltid värd segern.

I ärlighetens namn måste vi dock medge att Holland hjälpte till på ett bra sätt. De holländska spelarna var oerhört pressade av kravet på att vinna. Den stressen ökade när de inte kunde gå ifrån, och blev till panik av orkanstyrka i sista perioden. Och faktum är att det holländska laget spelade helt huvudlöst. De spelade inte alls för att deras bästa spelare, Janis Ndiba, skulle få lägen. Istället användes hon mest som screensättare och fick skapa sina lägen på egen hand, medan bollen ofta hamnade i helt fel händer och ganska frekvent hos trepoängsskyttar som inte lyckades få i nästan något. Den holländska utdelningen på treorna blev 2/21.

Totalt sett var matchen mer dramatisk och märklig än välspelad. Holland hade t ex klart bättre tvåpoängsprocent än Sverige och var överlägsna i returtagningen. I övrigt var lagen ganska jämna statistiskt. Den stora skillnaden var attt Sverige lyckades klart bättre i trepoängsskyttet. Den här modellen på turneringar, med många matcher på få dagar, kan också spela sina spratt. Orken kan ta slut för lag när man minst anar det, eller så växer man ju längre turneringen lider. Ett exempel på det senare är Frankrike, som föll med stora siffror mot Ungern i sin första match i turneringen. men det franska laget, som består av i huvudsak stora, starka och vältränade spelare, har blivit allt bättre. Deras fysik tar ut sin rätt och efter den inledande förlusten har de presterat allt bättre. På lördag spelar Frankrike semifinal mot Serbien och mycket talar faktiskt för att de når finalen. Och banne mig om de inte har chansen att ta den också.

För svensk del är i alla fall saken biff. Segern mot Holland gör att årgångarna 98-99 nästa år får möjligheten att även de spela i A-gruppen i DU 20. Hur Sverige gör ifrån sig i de avslutande matcherna på lördag och söndag känns nu ganska ointressant. Och lika bra är väl det. Nu slipper vi den rysare som hade blivit verklighet om Holland hade vunnit dagens match. Totalt sett har det varit ett mästerskap som det inte kommer att berättas om för barnbarnen när det gäller den svenska insatsen. Turneringen har med tydlighet blottat de sprickor som finns i den svenska rustningen och gett tydliga signaler om att vi är långt från den europeiska topplagen och behöver göra stora förändringar för att börja närma oss dem. Tills vidare får vi vara nöjda med att det blev ett år till i A-gruppen, för det är så viktigt att man år efter år får möjlighet att matcha mot de bästa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *