Ligastatus (16)

Några händelser finns att rapportera sedan den förra ligastatusen. Luleå har kontrakterat sina sjunde spelare och åttonde spelare, båda amerikanskor och klubben har därmed fyllt sin utomeuopeiska kvot. Tre tjejer direkt från college blev skörden för mästarlaget.

Det ena nyförvärvet som signades i dagarna blev Jessica Thomas radarkompis från University of Miami, Adrienne Motley. Thomas blev ju för sin del klar för Luleå i början av juli. Motley var tillsammans med Thomas kaptener i Miamis lag de senaste två åren och de båda bakplansspelarna var även lagets ledande spelare. Båda snittade drygt 30 minuter och 13 poäng det sista året, med Motley snäppet före sin kollega och med en bättre skottprocent. Av de båda är det Thomas som är pointguarden medan Motley är en kombo och sannolikt den som man skall försöka fylla tomrummet efter Katie Bussey med.

Adrienne Motley draftades som nummer 32 av Indiana i våras. Hon fick också ett ”training camp contract”, men fick lämna laget i början av maj. Hon är med andra ord en spelare som är på nivån strax under WNBA, vilke är ett gott omdöme i den hårda konkurrensen. Och collegekarriären skäms inte för sig heller. Under sina tre sista år i Miami svarade hon för dubbelsiffriga poäng i 79 av 98 matcher. Hennes poängsnitt över collegeåren blev 14,3 och två gånger valdes hon in i förstalaget i All-ACC.

Luleås tredje amerikanska blir forwarden Katie Frerking, som spelat i Auburn, en skola som är rankad runt plats 45 i USA. Auburn spelar i SEC-konferensen med ett matchfacit förra säsongen på 17-15. De fick inte plats i NCAA-slutspelet och slogs ut i första rundan i SEC-mästerskapet. Frerking, som är lite drygt 185 snittade under sina år på Auburn tio poäng. Sista året gav dock fina 15,7 poäng samt 6,3 returer.

Udominate, som behöver fylla på med svenska spelare för att kunna ställa upp med tillräckligt många hemmafostrade, vann dragkampen om Isabelle Edholm, som förra säsongen spelade i Östersund, där hon gjorde ett bra jobb. Hon har tidigare ligaerfarenhet från Sundsvall, Solna och Fryshuset och var en av de tappra i Östersund som hängde med ända till det bittra slutet. Möjligen kan Emilie Enjebo bli nästa spelare som blir kar för Udominate. Hon sägs vara på väg att flytta till Umeå för att gå polisutbildning.

övrigt har Mark kontrakterat sin sjunde spelare, Linn Jerrhage, och nykomlingen AIK har presenterat sin assisterande coach. Den som skall bistå Ionnidis är Ridwan Chowdhury. ”Ridde” som han kallas kommer från Järva där han senast jobbat med damlaget.

Lite mer än hälften av platserna i ligatrupperna är nu fyllda. Totalt har 69 spelare redovisats som klara och enda klubb som inte offentliggjort någon är Visby. Ett stort antal spelare från förra säsongen är fortfarande utan klubbadress och här följer några av dem:

Özlem Alkan, Kadidja Andersson, Emilie Enjebo och Malin Edlund, alla i AIK förra säsongenOm Alkan går rykten om att hon troligen inte kommer att spela vidare. Och som sagt, anske blir det Udominate för Enjebo. Vad gäller Kadidja Andersson var hon inställd på att sluta, men sägs möjligen vara övertalningsbar.

Anna Barthold och Ulrica Holmqvist, Luleå. Vi får se om Barthold tar ett år till, medan Holmqvist lär ha skadeproblem som gör det osäkert när hon kan spela igen.

Kristin Seman, Johanna Wolde, Senait Ghebremeskel och Charlotta Dahl, Mark.

Jessica Grant och Vanessa Taylor, Norrköping.

Patricia Elias, Anita Ilic, Linnea Nilsson, Lina Claesson och Jelena Jakovljevic, Telge. Mycket talar nog för att de fortsätter i Södertälje, Det sägs dock vara osäkert vad gäller Jakovljevic.

Emilia Stocklassa, Sally Kabengano, Tanya Massamba, Martina Stålvant och Agnes Nordström, Udominate. Helt klart är att Stocklassa och Massamba inte återkommer till Umeåklubben. Vad gäller Stocklassa är det hetaste tipset Eos. Inte heller Stålvant kommer att fortsätta. Det kan bli så att hon och vapendragaren Ilaria Zanoni hamnar tillsammans i en utländsk klubb. Kabengano skall bo och studera ytterligare ett år i Umeå, men det är högst osäkert om det blir en fortsättning i Udominate. Uppsala har uppvaktat Nordström, som ju är från den staden. Och vem vet, kanske kan det bli så. Mest troligt, om hon blir skadefri och kan spela och träna ordentligt, är att hon blir kvar.

Felicia Ponturo, Elin Sjöberg och Johanna Petersson, Visby.

Så här är läget just nu i klubbarna vad gäller klara spelare och tränare. De som tillkommit sedan sist är markerade med fet stil.

AIK
Coach: 
Fotios Ioannidis, Ridwan Chowdhury (ass.)

Klara spelare:
1. Crystal Bittar
2. Günesh Öztürk
3. Felicia Boström
4. Johanna Prytz

Alvik
Coach: Jurgita Kausaite, Keyvan Khazravi (ass.)

Klara spelare:
1. Klara Lundquist
2. Paula Juhlin
3. Helene Haegerstrand
4. Tina Moen (Norge)
5. Fannny Rykatkin
6. Louise Angel
7. Elin Ljunggren
8. Nathalie Schönberg Langanga
9. Katharina Fasth Gillstedt

Eos
Coach: Kevin Taylor-Lundgren

Klara spelare:
1. Kajsa Lundahl
2. Louise Noaksson
3. Matilda Edrén
4. Simona Bartkova (Danmark)
5. Olivia Lindgren
6. Georgia de Leeuw (Österrike)

Luleå
Coach: David Visscher

Klara spelare:
1. Allis Nyström
2. Elin Lomgren
3. Sofia Hägg
4. Fanny Mosesson
5. Jessica Thomas (USA)
6. Rebecka Garderyd
7. Adrienne Motley (USA)
8. Katie Frerking (USA)

Mark
Coach: Robin Sandberg, Fredrik Almqvist (ass.)

Klara spelare:
1. Amanda Odqvist
2. Sara Gunnarsson
3. Linn Larsson
3. Janee Thompson (USA)
5. Erica Iderstål
6. Quy Nguyen
7. Linn Jerrhage

Norrköping
Coach: Jesper Sundberg

Klara spelare:
1. Rakel Gyberg
2. Anna Stern
3. Cajsa Uhrström
4. Neramou Jeng
5. Lovisa Hjern
6. Shanity James (USA)
7. Matilda Claesson
8. Sofia Pelander

Telge
Coach: Viktor Bengtsson

Klara spelare:
1. Sanna Korkea-Aho
2. Moa Fillén Hammarström
3. Tayler Mingo (USA)
4. Tilde Ahlin

Udominate
Coach: Julian Martinez Almen (Spanien), Mikael Blomkvist (ass.)

Klara spelare:
1. Mante Kvederaviciute (Litauen)
2. Tiffany Brown (USA)
3. Danielle Elvbo
4.Gintare Mazionyte (Litauen)
5. Lisa Koop (Tyskland)
6. Frida Modig
7. Sandra Hansson
8. Marina Bas (Ryssland)
9. Isabelle Edholm

Uppsala
Coach: Thomas Jackson, Ashleigh Brown (ass.)

Klara spelare:
1. Ellinor Holmberg
2. Louise Skyttevall
3. Milen Hagos
4. Heather Butler (USA)

Visby
Coach: Paschalis Leras (Grekland)

Klara spelare: ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *