Ligastatus (15): Udominate överraskar

Tre värvningar har skett sedan sist, alla intressanta och två av dem minst sagt överraskande. Att Uppsala tog tillbaka Heather Butler var ingen större skräll. Egentligen var nog Tiffany Brown överst på önskelistan, men Uppsala hade inte de ekonomiska resurserna att ro den värvningenhamn. Som bekant blev det istället Udominate som kontrakterade amerikanskan. Så det fick bli Butler igen för Uppsala, och den här gången redan från starten av säsongen. Och inget fel i det. Butler gjorde ett riktigt bra jobb förra spelåret i Uppsala.

Mer skrällartat var att Udominate värvade Uppsalatjejen Sandra Hansson. Hon har nu blivit 23 och är en av de där spelarna som alltid ansetts lovande, gjort massor av ungdomslandskamper, men som aldrig fått det stora genombrottet. I Hanssons fall har skadebekymmer spelat in högst väsentligt under de sju säsonger hon spelat i Basketligan. Vid debuten 2010 var hon bara 16 år gammal och hennes statistiskt bästa år var faktiskt det allra första. Då snittade hon 5,4 poäng och 15 minuter. Övriga säsonger har det varit än blygsammare siffror, och 2016/17 hoppade hon in i slutet för att hjälpa laget och spelade bara sju matcher.

Så varför skulle Udominate, som haft för vana att helst rekrytera landslagsmässiga spelare, vara intresserade av att dra till sig en spelare som Sandra Hansson? Svaret kan sökas i värvningen av Tiffany Brown. Sedan amerikanskan och Hansson spelade tillsammans i dåvarande Sallén Basket, säsongen 2015-16, har de båda varit som ler och långhalm vid sidan av planen. Så när Udominate signade Brown så fick man Hansson mer eller mindre på köpet. Det var bara att slå till.

Att Udominate kom fram med Marina Bas (f d Kuzina) var dock sensationellt. Den 32-åriga ryskan, som lär vara cirka 1,95 lång, är ju en synnerligen välmeriterad spelare, en sådan som ”egentligen” inte skall kunna uppträda i den svenska ligan. Oscar Stenberg säger i en intervju att affären gått att sy ihop då man inte behövt röra den ordinarie spelarbudgeten, utan lyckats finansiera värvningen av Bas med öronmärkta pengar som dargits in från externa källor, d v s sponsorer. Vad dessa sponsorer får ut av sina bidrag framgår dock inte, annat än nöjet att sponsra den före detta ryska landslagsspelaren.

Bas har en lång landslagskarriär i Ryssland bakom sig. Numera får hon inte plats i laget, men med spel i fem EM (ett guld och två silver), ett VM och två OS (ett brons) har man inte så mycket mer att bevisa. Och sådana spelare är som sagt sällsynta i Sverige. Bara ett par gånger tidigare har vi sett spelare som kan matcha Bas, t ex brasilianskan Silvia Luz, som har ett silver och ett brons i OS. I stort sett varje år under sin karriär har Bas också spelat i de europeiska cuperna. Hon har gjort fem säsonger i Eurocup och sex i Euroleague, den senaste för övrigt förra säsongen  för turkiska Hatay. Det blev visserligen bara fyra matcher, men i de kamperna snittade Bas imponerande 17,8 poäng och 6,8 returer.

Hon har fram till 2015 spelat i enbart ryska klubbar, men i riktigt bra sådana: Nadezdha, Spartak, Dynamo och UMMC. De två senaste säsongerna har hon spelat i Turkiet, först för Mersin och förra året inledningsvis i Hatay. Det blev dock bara fem ligamatcher, och de fyra i Euroleague, innan Bas hamnade i bottenlaget Osmaniye. Anledningen till flyttan är okänd, men Bas kunde, trots 16,7 poäng och 7,3 returer i snitt inte hjälpa klubben, som hamnade ohjälpligt sist i ligan med 5-21 i matcher.

Det finns väl anledning att tro att Marina Bas har passerat peaken i sin karriär, men hon är icke desto mindre en spelare av mycket hög europeisk klass. Som sådan blir hon givetvis en attraktion i den svenska ligan, i synnerhet som  spelare med hennes arsenal på den positionen är ytterst sällsynta. Hon blir självklart oerhört svårstoppad och det skall bli otroligt kul att se henne spela. Mest av allt önskar man sig att AIK skulle kunna locka tillbaka Janel McCarville. Vilka insidematcher vi skulle få se mellan dem! Och att över huvud taget få se två sådana spelare samtidigt i den svenska ligan vore en ynnest.

 

 

AIK
Coach: 
Fotios Ioannidis

Klara spelare:
1. Crystal Bittar
2. Günesh Öztürk
3. Felicia Boström
4. Johanna Prytz

Alvik
Coach: Jurgita Kausaite, Keyvan Khazravi (ass.)

Klara spelare:
1. Klara Lundquist
2. Paula Juhlin
3. Helene Haegerstrand
4. Tina Moen (Norge)
5. Fannny Rykatkin
6. Louise Angel
7. Elin Ljunggren
8. Nathalie Schönberg Langanga
9. Katharina Fasth Gillstedt

Eos
Coach: Kevin Taylor-Lundgren

Klara spelare:
1. Kajsa Lundahl
2. Louise Noaksson
3. Matilda Edrén
4. Simona Bartkova (Danmark)
5. Olivia Lindgren
6. Georgia de Leeuw (Österrike)

Luleå
Coach: David Visscher

Klara spelare:
1. Allis Nyström
2. Elin Lomgren
3. Sofia Hägg
4. Fanny Mosesson
5. Jessica Thomas (USA)
6. Rebecka Garderyd

Mark
Coach: Robin Sandberg, Fredrik Almqvist (ass.)

Klara spelare:
1. Amanda Odqvist
2. Sara Gunnarsson
3. Linn Larsson
3. Janee Thompson (USA)
5. Erica Iderstål
6. Quy Nguyen

Norrköping
Coach: Jesper Sundberg

Klara spelare:
1. Rakel Gyberg
2. Anna Stern
3. Cajsa Uhrström
4. Neramou Jeng
5. Lovisa Hjern
6. Shanity James (USA)
7. Matilda Claesson
8. Sofia Pelander

Telge
Coach: Viktor Bengtsson

Klara spelare:
1. Sanna Korkea-Aho
2. Moa Fillén Hammarström
3. Tayler Mingo (USA)
4. Tilde Ahlin

Udominate
Coach: Julian Martinez Almen (Spanien), Mikael Blomkvist (ass.)

Klara spelare:
1. Mante Kvederaviciute (Litauen)
2. Tiffany Brown (USA)
3. Danielle Elvbo
4.Gintare Mazionyte (Litauen)
5. Lisa Koop (Tyskland)
6. Frida Modig
7. Sandra Hansson
8. Marina Bas (Ryssland)

Uppsala
Coach: Thomas Jackson, Ashleigh Brown (ass.)

Klara spelare:
1. Ellinor Holmberg
2. Louise Skyttevall
3. Milen Hagos
4. Heather Butler (USA)

Visby
Coach: Paschalis Leras (Grekland)

Klara spelare: ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *