Helgens ligaomgång: uppdaterad med McCarville-info

Foto: Anders Tillgren

Den här helgen får vi uppleva något så ovanligt som en full ligaomgång. Tre matcher spelas på lördag, två på söndag och här skall vi spekulera en smula i hur det kommer att sluta. Men vi skall också kika på skuldläget hos en av ligaklubbarna.

Lördag 14.30: Telge-Alvik
Här har vi en svårtippad match mellan två lag som troligen kommer att befinna sig i semifinal senare i vår. Telge saknar fortfarande Ulrica Holmqvist och Anita Ilic, men de båda amerikanskorna, Mingo och Wurtz, har härjat i stor stil under de inledande matcherna och ligger etta (Mingo), respektive femma (Wurz) i skytteligan, med snitten 28 respektive 21. Antagligen kommer matchen att handla om i vilken mån Alvik kommer att lyckas hålla de båda på mattan. Alvik vann enkelt, utan att imponera senast mot Eos, och mot Telge kommer mycket att hänga på att Schönberg, Lundquist, Stålvant och Zanoni. Kan de tukta Telges stjärnor så har Alvik en god chans att vinna. Returtagnngen lär de ta hem och eftersom hemmalaget saknar ett par viktiga spelare, så blir mitt tips blir bortaseger. Men helst skulle man vilja gardera.

Lördag 16.00: Udominate-Norrköping
Udominate ställde upp med bara tre svenska spelare i Eurocupmatchen i onsdags mot Spartak, den som de vann hur enkelt som helst mot ett genomuselt Spartak. Cecilia Ahlin har ännu inte visat upp sig i någon match och Frida Modig är meniskskadad, och skulle ingen av dem dyka upp på bänken mot Norrköping så vore det krisläge för Umeålaget, som i så fall bara skulle kunna spela med tre importer. Men nu är läget ett annat, för Emelie Enjebo har låtit sig övertalas att spela för Udominate. Och bara hon kommer till matchen, och dessutom Modig och/eller Ahlin sätter sig på bänken och tittar på matchen, så kan hemmalaget mönstra alla de fem utländska spelare de just nu har. Och det räcker givetvis mot Norrköping, som visserligen har sin nya amerikanska, Deanna Weaver, spelklar, men som får vänta ännu ett tag på sin första säsongsseger.

Udominate, på sitt sätt den svenska basketens mest speciella företeelse, förtjänar ytterligare en kommentar. De gick ju in i den här säsongen med ett rejält underskott, i storleksordning motsvarande det som flera ligalag har i årsomsättning. Budskapet från klubben innan säsongen var därför att skulden skulle arbetas ned och att det därför skulle dras in på kostnadssidan. Icke desto mindre satsade man den här säsongen på fler utländska spelare än någonsin tidigare och bestämde sig för att delta inte i en, utan två, internationella klubblagsturneringar. Det kanske finns saker som vi utomstående inte känner till, men de de nämnda satsningarna rimmar ganska illa med att dra ned på kostnadssidan.

Och mycket riktigt kan vi konstatera att klubben tycks ha svårt att beta av sina skulder. Det skuldsaldo som Udominate idag har hos Kronofogden uppgår till 850 000 kronor. Allt handlar om skatteskulder, vilket pekar på att man försöker betala de som har man på sin avlöningslista, men inte skatterna och avgifterna på deras löner. Intressant i sammanhanget är att Tävlingsbestämmelserna säger att ”Förening som har oreglerade förfallna skulder till SBBF och/eller BDF riskerar att uteslutas från fortsatt seriespel”. Däremot sägs inget om skulder till det allmänna, t ex skatter. Att ha oreglerade skulder till basketförbunden på olika nivåer anses alltså synnerligen graverande, men inte om man står i skuld till de svenska skattebetalarna. Därför kommer inte Udominates jätteskuld till det allmänna att föranleda någon åtgärd från SBBF. Följetongen fortsätter dock och vi kommer att fortsätta följa den med intresse.

Lördag 17.00: Eos-Luleå (sänds på webben, pay per view, av Sportsground)
Luleå ångar på och är så här långt obesegrade både i ligan och i EEWBL. Inget talar heller för att sviten tar slut i Lund. Visserligen kan en sjuk Visscher inte följa med, och visserligen pratar man i Luleålägret om en ”utmanande” match, men vad som skulle kunna fälla mästarlaget i den här matchen är svårt att se. Glädjande nog för Lundalaget är Daniela Wallen, den spännande spelaren från Venzuela, nu spelklar. Henne kan det vara värt att hålla ögonen på, men i den här matchen kommer det inte att räcka. Dessutom är Eos viktigaste defensiva spelare, Kajsa Lundahl borta på grund av skada. En bekväm seger för Luleå är att vänta.

Söndag 16.00:Visby-Uppsala (sänds av Visby gratis på webben)
Inte heller de här lagen har vunnit i år. Visby har för övrigt bara spelat en match, den mot Luleå borta, då de föll med bara 14 poäng. Att åka till Visby och hämta hem två poäng är inte lätt för något lag, och det mesta talar för att Uppsala inte kommer att lyckas göra det. Guarden Nici Gilday gjorde 22 poäng mot Luleå och det skall bli intressant att se henne i ölagets första hemmamatch, och i duellen med Heather Butler. Likaså är man nyfiken på Regina Palusna, som förhoppningsvis är spelklar efter sina skadebekymmer. Det är en erfaren och duktig spelare, som i matchform är en stor tillgång, och skulle vara det för vilket ligalag som helst. Men det är just det där med formen. I tresekundersområdet har Visby tuffingen RishidaTimbilla, som rev ned 13 returer i sin första ligamatch. Det här blir sannolikt lite för mycket för Uppsala att bita i. Jag tror det blir hemmaseger.

Söndag 16.00: Mark-AIK
Mark är av tradition ett starkt hemmalag och säsongens hittills enda seger har mycket riktigt kommit i Kinnahallen. Tipset blir att Mark inkasserar ytterligare en vinst mot AIK, som rapporteras ha gjort en fin laginsats då de i sin senaste match tog sin första ligaseger någonsin, mot Uppsala. Firma Thompson och Hyder blir nog ändå för mycket för unga AIK att hantera den här helgen. Men spelar Janel McCarville för AIK så måste vi  resonera i andra termer. Enligt uppgifter jag har, så är hon redan i Sverige och det ryktas även att hon skall spela. Och då handlar det om hur mycket och vilken form hon är i. Från AIK finns ingen information när det gäller McCarville, så vi kan bara gissa i vilken mån hon i så fall kan bidra. Så grundtipset är vinst för Mark, men om McCarville är i god form och orkar spela mycket, så kan det mycket väl bli AIK-seger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *