Jonte Karlsson: Dags för vadå att göra entré igen?

På fredag är det dags för basketligan herr att börja spela igen. Eller vad heter den egentligen? Det beror på var du tänker titta för den heter olika på de officiella organ för sporten/ligan som finns. Men mer om det i texten… Den här gången, oavsett namn, deltar endast åtta lag då fjolårets Skåneinslag Malbas har dragit sig ur. Det innebär att sex lag går till slutspel och det blir ett litet annorlunda upplägg än vad vi är vana vid. Premiärer är alltid spännande och jag tänkte gå genom några punkter som jag finner vara av intresse inför årets start.

Namnbyte
Av någon outgrundlig anledning har Ligan döpts om till SBL, Svenska Basketligan. Inte mig emot men jag funderar på hur det gick till. För på förbundets hemsida så heter ligorna fortfarande på samma sätt som tidigare. Men på basketsajten basketsverige.se heter det nu SBL som står för ”Svenska Basketligan”
Var det inte så att SBBF bemödade sig mycket om att deras lika värderingar mellan män och kvinnor skulle återspeglas i namnen på respektive ligor? Vad hände med den jämlikheten som varit något som många talat sig varma för? Det är ju även något som använts som säljargument i den politiska diskussionen när vi inom basketen pratar med media och sponsorer. Märkligt är det i alla fall för jag kan inte hitta någon information någonstans om hur detta gått till. Eller är det kanske så att SBBF lämnat ansvaret till ligorna till respektive intresse organisationer? Min bloggkamrat Tapio har även han skrivit om samma ämne i sin krönika http://www.wordartbloggen.eu/kronikor/en-kronika/. Ämnet behandlas ur hans synpunkt i slutet av texten. Klart är att få personer, vet alternativt förstår, vad som hänt. Nåväl, det lär ju inte påverka spelet i alla fall men politiken som bedrivs verkar vara som skadorna på NBA spelare, d.v.s, ”day by day”.

Favoriter
Blir ju givetvis BC Luleå med tanke på resultatet från förra säsongen där de besegrade Södertälje i finalen. Klubbdirektör Mosesson tillsammans med coach Peter Öqvist har lyckats få tillbaka alla de viktiga pjäser som bidrog till att de tog tillbaka ett efterlängtat guld till Norrbotten. Sen är det ju alltid lättare att slå ur underläge än att vara de som jagas, och det blir intressant att se vad motståndarna kan hitta på mot ett Luleå som spelar väldigt fort och utbrett på golvet. Men fördelen av att i princip ha samma lag två säsonger i rad kan inte undervärderas.

Främsta utmanare blir Södertälje och Norrköping. Spännande att se hur laget från kringelstaden kommer att spela nu när de har ny coach i Ludde Degernäs samtidigt som de satsar mycket på egna produkter för första gången på evigheter. Det är även intressant att se om de kommer överge den basket de spelat de senaste sju säsongerna och om coach Degernäs hittar sin egen anpassade stil på den ”nya” basketen som jag tidigare skrivit om. Norrköping vet vi dock med säkerhet hur de spelar och det lär inte vara någon utpräglad skillnad mot förra säsongen. Ett framgångsrikt koncept med massor av struktur och kontroll men i mina ögon inte alltid så kul att titta på. Noterar dock att de försöker springa mer i år än tidigare då jag såg laget träningsspela mot Nässjö. Amerikanerna Blakes och Green såg också spännande ut och bidrar säkert till det just nämnda.

Vilka missar slutspelet
Att Umeå är kvar och håller i sin satsning i ligan är imponerande. Det har ju inte direkt varit en framgångssaga sedan de kom tillbaka till eliten för ett antal år sedan. Nu har de dock valt att göra en mer ekonomisk satsning där fokus skall ligga på spelare som har hög arbetskapacitet och lojalitet mot klubben, samtidigt som det skall vara långsiktigt. En god och klok tanke inför framtiden men det innebär tyvärr att truppen inte räcker till för att ta sig till slutspel.

Uppsala blir det andra laget som jag tror kan missa de åtråvärda sex topplatserna. De har genomgått ett stålbad ekonomiskt och tappat mängder av landslagsspelare. Med den relativt orutinerade och unga trupp de har så kan det komma att bli en lång säsong. Å andra sidan så är jag svag för coachen Kevin Gaines och han kan kanske trolla en säsong till? Speciellt nu när han dessutom blivit upphöjd till assisterande seniorlandslagscoach vilket visar att även andra har fått upp ögonen för coach Gaines kapacitet.

Europa spelet innan säsong
Inför säsongen har vi ju haft hela tre lag som varit med i de europeiska cuperna. Tyvärr har det inte blivit några som helst framgångar. Det är väl snarare så att vi kan tala om ett internationellt mörker gällande den svenska ligan kontra dess motsvarigheter. Södertälje har ju ändå varit med i slutspel några av de senare åren så kanske att många hade förhoppningar om lyckade kval för de svenska lagen.

BC Luleå gjorde det ändå bra och anständigt mot Antwerpen i den högst rankade FIBA Champions League. De förlorade två jämna matcher mot ett lag som visade sig vara mycket bättre än vad jag trodde. Belgarna slog ju även ut Nishny Novgorod i omgången efter men åkte sedan på pumpen mot polska Rosa Radom. I mina ögon var det även glädjande att Luleås spelstil fungerade internationellt. Det finns ju många i vårt land som tror på motsatsen till deras filosofi men de fick tji denna gång.

Borås Basket gjorde en slät figur i FIBA Europe Cup. Ordentligt med stryk av ungerska Körmend och spelet såg allt annat än bra ut. Av det jag såg så finns det mycket att jobba med och det Borås, som i mångas ögon, alltid varit offensiva såg väldigt vilsna ut i sitt spel. De saknade dock både nye amerikanen Nimrod Hilliard, som är en speedkula, samt rutinerade skytten Jakob Sigurdarsson så det finns mer att hämta där. Om inte så kan det bli en lång säsong.

Södertälje är för närvarande i kvalspel i den andra omgången i samma cup och på dem fanns ju vissa förhoppningar hos både dem själva och deras anhängare. Tyvärr var laget helt chanslösa mot ungerska Szolnoki Olnaj i den första matchen och förlorade med 86-63. Kings startade med en ”stor” femma där Adam Ramstedt blev forward och Tobias Borg pointguard. Ett annorlunda drag som den här gången inte fungerade.  Noterbart är också att landslagsspelarna Borg och Spires sköt erbarmliga 1 av 13 från golvet. Det funkar inte på den här nivån och det är nu kraftig uppförsbacke för Kings inför nästa möte som är i Täljehallen kommande onsdag.

Amerikaner och importer
Är ju kanske inte direkt mitt favoritämne. Vill ju hellre skriva om svenska spelare som utvecklas men tycker givetvis att vi skall ha importer från både USA och Europa i vår liga. Den ekonomiska standarden är ju något som vi ofta diskuterar och jag har ju förespråkat bättre användning av våra ekonomiska resurser för framtiden på våra egna talanger. Tyvärr måste jag dock konstatera att allt är som vanligt. Redan innan säsongen startat så har ett antal importer bytts ut och det diskuteras redan om fler byten på många håll. Är det någon som verkligen tror att alla lag kommer behålla sina importer hela säsongen?

Det förvånar mig också mycket att alla importer som presenteras som om de vore på gränsen till NBA eller Euroleague när de anländer till Sverige. Det kan ibland bli skrattretande att läsa de krystade pressreleaser som lämnats till media, som glatt köper vad klubbarna skriver utan någon efterforskning alls. Kan vi inte bara vara ärliga och säga som det är, att vi skaffat en importspelare som vi tycker är bra och som fungerar i Sverige. Vi borde ju någon gång lära oss att vi, med vår ekonomi, inte får hit några europeiska eller amerikanska stjärnspelare. Det är ju inte direkt heller vanligt att just importer som varit i Sverige går vidare till de högsta ligorna i Europa. Dock har vi haft undantag. Det hindrar ju verkligen inte att några av spelarna är bra (och bättre än de svenska!) och det räcker fint för mig. Men att varje gång tro att lagen hittat en ny oupptäckt Michael Jordan börjar kännas tröttsamt…

Coachernas kommentarer och uppträdande
Det blir spännande att se hur coachhierarkin kommer att bli nu när Vedran Bosnic lämnat ligan. Vem blir nu överkucku och får de fördelar som kommer med det? Spännande!  Annars har jag en önskan till alla coacher inför denna säsong. Sluta att jämföra varandras budget ar! Det här är så trist att lyssna på och är bara en ursäkt för eventuella förluster eller tillkortakommande i coachingen. Alternativt kan man ju framstå som ett geni när man. vinner.

Jag tror att fans skiter fullständigt i det där, de vill bara se sitt lag tävla. Och vad är poängen att prata om det, det är ju tävlandet som är det viktiga. Och jubättre sport som tillför vinster och intresse, desto mer förbättras vanligtvis ekonomin. Tror ni Östersund i fotbollen bryr sig om budgetar när de slår ut mycket bättre lag (på papperet och i budgetar) i deras internationella spel? Trams.

Jag vill helst även slippa läsa innan matcher om coacher som beklagar sig för lokaltidningarna om hur mycket skador och problem de har. Om vi tror att publiken vill läsa om det elände ni verkar genomgå, enligt egen utsago, så har ni fel. Tror inte att någon som läser ett negativt gnällande förhandssnack känner så här: – Wow, det här verkar vara så dåligt och uselt så jag måste betala och gå och titta! Det finns alltid något positivt och säljande att föra fram som kanske kan få några fler att komma och titta. Och ja…, jag vet att jag själv hemfallit åt detta elände ibland. Men det ger ju ingen anledning för dagens coacher att fortsätta på den vägen. Er uppgift är ju att sälja evenemanget!

Spelare att hålla ögonen på
Som gammal i gården så intresseras jag alltid av unga nya spelare. Det finns kanske inte någon supertalang, typ Jonas Jerebko, kvar i ligan men några vill jag gärna se ta nya steg i sin personliga utveckling. Om nu coacherna vågar och tillåter att några unga svenska spelare får många minuter med ansvar?

Adam Ramstedt, Södertälje visade ju med landslaget att han kan mycket mer än vad han fått chansen att visa. Efter år på bänken är det dags att kliva fram nu. Lagkamraten Valter Lindström hade en fin säsong förra året men nu vill jag se än mer och inte bara entusiasm utan också ledarskap från hans guard position. Anes Zekovic , Uppsala är också en kille som var bra redan i fjol. Även han måste nu, i en tunnare trupp, kliva fram och ta ansvar. Lillebror Czerapowicz, David, i Nässjö, är också spännande nu när han skall ta chansen att spela med de stora farbröderna. Och sist men inte minst så vill jag i år se Olle Lundkvist, Jämtland ta steget till att bli en fullfjädrad storspelare i ligan. Kapacitet finns men då måste han få vara skadefri samt få ett mycket större ansvar i Jämtlands spel. Det är också viktigt att alla de här spelarna, samt många fler, själva måste ansvara för sitt steg upp i hierarkin. Inga ursäkter från spelarna heller alltså!

Basket på TV
Glädjande för alla är att det även i år kommer att finnas möjlighet att se alla matcher på webben. Företaget Sportsground tillsammans med ligan (vad den nu heter) producerar alla matcher under årets säsong. För 1500 kr så får vi alltså se allt. Klubbarna har dessutom en kickback på att sälja dessa, i mina ögon relativt prisvärda abonnemang. Det fanns även förra året möjligheter att kunna se alla matcher i efterhand vilket gör det hela än mer intressant om den funktionen finns kvar. Då varje förening även får en kickback för varje sålt abonnemang så skall det bli oerhört intressant och se om det blir fler tittare än tidigare. Föreningarna måste ju ha gjort ett jätte jobb i denna fråga. Vi vet alla att det är av stor vikt att synas i media och i och med denna produktion så finns det rörliga bilder att tillgå för alla media aktörer samt de personer som på olika sätt arbetar med basket i vårt land. Här kan vi alla dra ett strå till stacken gällande vår sports popularitet.

Publiksiffror
Basket nördar som jag kan uppenbarligen diskutera sportens utveckling i evighet. Just den frågan är nog ändå inte den viktigaste för tillfället i ligan. Jag hoppas verkligen att klubbarna, som är de som skall göra detta arbete, tar tag i frågan. Hur är ointressant, (det finns mängder med alternativ) det är bara åskådar antalet som räknas. Förra säsongen var det fyra lag som hade ett snitt över tusen personer per match vilket i mina ögon är helt acceptabelt. Låt oss hoppas att alla de andra fyra lagen kan nå samma nivåer för då har vi ett mycket bättre utgångsläge i klubbarna inför framtiden. Och låt oss inte göra det lätt för oss genom att ”hyfsa” till våra siffror, det genomskådas alltid om så är fallet.

 Avslutning
I denna text, som alltid, finns det en del saker som några personer kan välja att se med negativa ögon. Det är min förhoppning att vi istället kan ha högt i tak och diskutera för att vår sport skall bli bättre. Jag är väl medveten om att vi skribenter kan vara kritiska men vi bryr oss och gör något av det vi kan för att vi har ett stort och genuint intresse för sporten. För mig är det i alla fall oerhört spännande och intressant att ligan startar igen och det tänker jag njuta av då det, hur kritiska vi än är ibland, är det bästa som vi i detta land kan erbjuda de som gillar basket.

Jonte Karlsson
jonte.karlsson@telia.com

 

 

One Reply to “Jonte Karlsson: Dags för vadå att göra entré igen?”

  1. Interesting reading ,especially considering the person writing this article. Jonte has all the ingredients that can produce some very insightful perspectives. He was a great player,a successful coach ,has covered international basket through television as a commentator and was Head of our National Team program. I look forward to the next subject he examines.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *